Summitul UE. O sansa unica, uriasa pentru R.Moldova

Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 07:32
3149 citiri
Summitul UE. O sansa unica, uriasa pentru R.Moldova

Republica Moldova trebuie sa semneze acordul de asociere cu UE si-l va semna. Alta sansa nu va mai avea in viitorul apropiat. Peste un an, lucrurile se pot schimba radical. Summitul din 28-29 noiembrie 2013 poate ramane in istoria Republicii Moldova.

Daca nu semneaza acum, dupa 2014 s-ar putea ca lucrurile sa se schimbe. Odata ce Rusia va trece peste momentul Jocurilor Olimpice pe care le gazduieste la Soci, nu va mai fi atat de "blanda". Pentru ca da, dupa standardele Rusiei, embargoul asupra vinurilor si toate lucrurile rele pe care le-a facut Moldovei sunt blande.

Rusia poate mult mai mult, chiar Ucraina poate marturisi. Sau, Doamne fereste, Georgia! Sa nu uitam ca Rusia are un punct unde poate "strange" Moldova mai mult decat o face cu ajutorul gazelor sau embargourilor - vorbim de Transnistria, republica separatista ai carei lideri primesc "lumina" de la Kremlin. Si unde, poate mai important, Rusia are o baza militara.

Republica Moldova va face primul pas spre inlaturarea celei mai mari probleme pe care o are si care o tine in saracie - izolarea in raport cu economia mondiala. Dupa semnarea acordului de liber schimb, Moldova se poate astepta nu doar la investitii semnificative - sigur, nu a doua zi dupa parafare - ci si la accesul pe cea mai mare piata economica a lumii, cea din Uniunea Europeana.

Desigur, vor semna. Motivul e cat se poate de simplu - liderii de la Chisinau nu au alta varianta. In conditiile in care guvernarea merge destul de prost, cu multe conficte intre partidele de la putere, asocierea cu UE este CEA MAI IMPORTANTA realizare cu care se pot mandri acestia. Sa aduci investitii occidentale in tara si sa faci calatoria mult mai usoara nu e de ici de colo.

Iar pro-europenii de la Chisinau au mare nevoie de ceva foarte palpabil, in conditiile in care stau dezastruos in sondaje, acolo unde comunistii au cam 35%, iar cel mai bine plasat partid pro-european, PLDM, are cam 15%. Cum imi spunea cineva care cunoaste foarte bine situatia, "daca vine Voronin la putere, ii aresteaza pe toti".

Desigur, simpla semnare a acordului nu inseamna ca Republica Moldova e la 3-4-5, poate nici macar 7 ani de aderarea la UE. Dar se va bucura de beneficiile asocierii, apoi, cu timpul, ale preaderarii. Inseamna o sansa in plus.

De ce e bine pentru Romania?

Sa ne intelegem, pentru Romania ar fi bine ca orice tara non-UE din vecinatatea noastra sa se asocieze cu Uniunea Europeana, oricum s-ar numi ea. Inseamna o extindere partiala a zonei de securitate si comert liber, deocamdata sub forma unei "paturi" subtiri. O prima sansa reala ca aceasta zona sa se suprapuna acelei tari.

Daca tara se numeste Republica Moldova, acolo unde se vorbeste limba romana si foarte multi cetateni se considera romani, e cu atat mai bine.

Pentru Romania, direct, inseamna si accesul in conditii mult mai bune la o piata de cateva milioane de locuitori, dar si perspectiva ca, in cativa ani, flancul nostru estic va fi mult, mult mai sigur. Nu suna rau deloc.

Asta e primul pas pe care il face Moldova. Incepe sa paraseasca spatiul "sovietic", la mai bine de 20 de ani de la disparitia Uniunii Sovietice. Asteptam urmatorul pas.

Pana atunci, sa asteptam riposta Rusiei. Nu va fi placuta.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Republica Moldova asociere UE, #Republica Moldova summit Vilnius , #stiri Europa