UE aloca 100 de milioane de euro pentru achizitionarea si distribuirea unor teste rapide COVID-19 statelor membre

Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 18:08
1892 citiri
UE aloca 100 de milioane de euro pentru achizitionarea si distribuirea unor teste rapide COVID-19 statelor membre

Uniunea Europeana (UE) urmeaza sa aloce 100 de milioane de euro in vederea cumpararii si distribuirii unor teste rapide (antigenice), in vederea opririi unei noi intensificari a COVID-19, a anuntat miercuri presedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, care catalogat situatia drept "foarte grava", relateaza AFP.

Mobilizam, in prezent, 100 de milioane de euro (...) in vederea achizitionarii unor teste rapide, pe care le vom distribui statelor membre (UE). Si lansam o procedura comuna de achizitie publica pentru a obtine si mai multe", a declarat von der Leyen intr-o alocutiune de presa.

Testele antigenice - mai putin performante decat testele PCR - nu necesita analize de laborator, iar rezultatul poate fi cunoscut in zece pana la 30 de minute.

Aceste teste rapide "pot juca un rol important, insa noi propunem o abordare la scara UE in domeniul aprobarii si utilizarii. Abia in acel moment va exista o recunoastere reciproca a testelor si rezultatelor testelor", a insistat von der Leyen.

Presedintele Consiliului European Charles Michel a pledat marti in favoarea unei coordonari a omologarii testelor rapide si garantarii producerii lor "la scara europeana, pentru ca ele sa fie disponibile peste tot".

Cu o zi inaintea unui summit prin videoconferinta a sefilor de stat si de guverne, Ursula von der Leyen a reclamat din nou o mai buna impartasire a datelor sanitare intre statele membre prin intermediu platformei de date a Centrului European al Prevenirii si Controlului Bolilor (ECDC).

"Acest lucru ne va ajuta, de exemplu, sa stim unde exista capacitati in unitatile de terapie intensiva" sau daca transferuri peste frontiera ai unor pacienti "pot fi organizate in caz de necesitate", a subliniat ea.

Comisia - care intentioneaza sa coordoneze strategiile nationale de vaccinare - propune o prelungire cu sanse luni a scutirii de la plata TVA la achizitionarea unor vaccinuri si kituri de depistare.

Von der Leyen si-a reiterat indemnul la o armonizare a reglementarii calatoriilor in UE, prin elaborarea unui "formular comun de localizare a pasagerilor UE".

Ea propune totodata o "extindere a cailor rezervate, rezervate pana acum transportului rutier de marfa, la transporturile feroviare, aeriene si pe cai navigabile", pentru a nu perturba schimburile comerciale in cadrul UE.

Presedinta CE reclama, de asemenea, o interoperabilitate sporita intre aplicatiile de urmarire nationale, indemnand toate statele sa lege toate aceste aplicatii la un portal european - lansat recent.

Citeste si:
Descoperire importantă în lupta cu pandemia: planta care stopează coronavirusul
Descoperire importantă în lupta cu pandemia: planta care stopează coronavirusul
Oamenii de ștință de la Institutul de Tehnologie Mandi din India au făcut o descoperire importantă în lupta împotriva pandemiei mondiale. Ei au găsit că extractul dintr-o plantă stopează...
Conferința privind Viitorul Europei și prioritățile președinției franceze la UE. Macron propune „o nouă ordine de securitate“ cu NATO în faţa Rusiei
Conferința privind Viitorul Europei și prioritățile președinției franceze la UE. Macron propune „o nouă ordine de securitate“ cu NATO în faţa Rusiei
Preşedintele francez Emmanuel Macron a propus miercuri, în Parlamentul European, la Strasbourg, ca Europa să construiască „o nouă ordine de securitate” cu NATO în faţa Rusiei. În...