Umberto Eco: Revolutia sexuala si cultura ne vor face europeni

Sambata, 28 Ianuarie 2012, ora 19:07
2526 citiri
Umberto Eco: Revolutia sexuala si cultura ne vor face europeni
Foto:Time

Celebrul autor, filosof si profesor de semiotica Umberto Eco e de parere ca unitatea Europei se va realiza prin intermediul culturii, dar si prin acela al unei revolutii sexuale, determinate de contactele dintre cetateni ai diferitelor tari.

"Programul universitar (de schimburi de studenti -n.red.) Erasmus abia e mentionat in sectiunile de afaceri ale ziarelor, dar Erasmus a creat prima generatie de tineri europeni. Eu o numesc o revolutie sexuala: un tanar barbat catalan intalneste o fata flamanda - se indragostesc, se casatoresc si devin europeni, ca si copiii lor. Ideea Erasmus ar trebui sa fie obligatorie - nu doar pentru studenti, dar si pentru soferii de taxi, instalatori sau alti muncitori. Prin asta, vreau sa spun ca ei au nevoie sa petreaca timp in alte tari din Uniunea Europeana, ar trebui sa se integreze", a spus Eco, pentru La Stampa, preluata de The Guardian.

"E o idee atractiva si totusi mandria cu Europa pare sa faca loc populismului si ostilitatii in interiorul Uniunii. De asta am spus ca identitatea noastra europeana e superficiala", a adaugat italianul care a devenit celebru in toata lumea cu romanul "Numele trandafirului".

Octogenarul Eco e de parere ca, desi Uniunea Europeana nu va deveni o entitate cu o singura limba si o singura moneda, precum Statele Unite, ar putea realiza unitatea precum aceasta, ajutata si de cultura si piata comuna.

"Cand vine vorba de criza datoriilor, si vorbesc ca cineva care nu intelege nimic din economie, trebuie sa ne amintim ca e cultura, nu razboiul, cea care cimenteaza identitatea noastra europeana. Francezii, italienii, germanii, spaniolii si englezii au petrecut secole omorandu-se unii pe altii. Azi, avem pace de 70 de ani si nimeni nu realizeaza cat de uimitor e lucrul asta. Intr-adevar, insasi ideea unui razboi intre Spania si Franta sau Italia si Germania provoaca ilaritate. Statele Unite ale Americii au avut nevoie de un razboi civil pentru a se uni cum se cuvine. Sper ca piata europeana si cultura vor face acelasi lucru pentru noi", a mai opinat Eco.

Profesorul de semiotica e optimist in privinta construirii unei identitati europene, despre care spune ca se construieste putin cate putin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Umberto Eco revolutie sexuala, #Umberto Eco identitate europeana , #stiri Europa