Un suedez cu atac cerebral ii auzea pe medici vorbind despre donarea organelor sale

Vineri, 04 Aprilie 2014, ora 22:00
4512 citiri
Un suedez cu atac cerebral ii auzea pe medici vorbind despre donarea organelor sale
Foto: nationalpost.com

Un suedez afectat de un atac cerebral i-a putut totusi auzi pe medicii din jurul sau cum discutau despre donarea organelor lui, in timp ce zacea sedat la spital.

Jimi Fritze, in varsta de 43 de ani, putea auzi tot ce vorbeau medicii, dar nu putea sa protesteze, scrie The Independent. Suedezul a suferit un atac cerebral in urma cu doi ani, in timp ce era cu familia intr-o plimbare prin arhipelagul Gothenburg.

"Am mai apucat sa ii atrag atentia prietenei mele - eram rosu la fata-, iar ea e asistenta medicala si a reusit sa imi lase caile respiratorii deschise", a povestit Fritze. Un elicopter medical a venit, dar nu a reusit sa aterizeze pe micuta insula unde se aflau, asa ca Fritze a trebuit sa astepte o barca si a ajuns la spital abia dupa o ora jumtate de la atacul cerebral.

"Eram paralizat, insa vedeam si auzeam", a povestit Fritze. Dupa ce doctorii i-au scanat creierul, familia lui a fost informata ca nu se mai putea face nimic pentru el. "I-au spus prietenei mele ca nu mai e nicio speranta", povesteste Fritze.

Aproximativ 14 membri ai familiei lui Fritze s-au perindat pe la spital pentru a-si lua ramas bun de la el si, in acel moment, personalul spitalului a inceput sa vorbeasca despre o posibila donare de organe.

Medicii suedezi insa nu ar fi trebuit sa atinga acest subiect, pana nu erau siguri ca activitatea cerebrala a unui bolnav a incetat. De abia peste trei zile un alt medic, intors dintr-o vacanta, a avut o alta opinie privind starea de sanatate a lui Fritze.

"Ea s-a uitat la scan-urile mele si a zis: 'Nu arata asa de rau'. Apoi a spus personalului sa imi administreze cortizon. Chiar si asa, prietena mea si sora mea au trebuit sa se certe cu asistenta medicala ca sa imi dea acel cortizon", spune Fritze.

Dupa o zi, medicii au spus ca exista totusi o sansa sa supravietuiasca. Abia dupa inca trei saptamani si-a revenit Fritze si a putut comunica cu familia sa. Insa, la doi ani de la eveniment, inca se lupta sa-si indrepte vorbirea.

Acum, cand si-a revenit, a decis sa trimita o plangere oficiala catre Comisia pentru Sanatate care supravegheaza calitatea ingrijirii medicale in Suedia.

Fritze spune ca a simtit ca trebuie sa faca acest gest dupa ce a urmarit o stire in presa. "Era despre o femeie din Danemarca. Medicii au scos-o de la aparate, dar ea a reusit sa supravietuiasca. Unul dintre cei din conducerea Comisiei pentru Sanatate din Suedia a comentat ca 'Asa ceva nu s-ar putea intampla in tara noastra'".

In plangerea sa, Fritze scrie: "Daca acel medic nu s-ar fi intors din vacanta, oare as fi fost lasat sa zac acolo pana cand corpul meu ceda complet?".

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Suedia atac cerebral donare organe, #Suedia medici discutie donare organe, #Suedia doctori discutie donare pacient constient , #stiri Europa
Comentarii
Poza PSD.Erie
PSD.Erie
rank 5
Toarasi, trebe san tzelegeti ca are si suiedejii CIOMUrile lor