Zorba, un veritabil uragan de Mediterana, va lovi astazi si maine Grecia si Turcia

Sambata, 29 Septembrie 2018, ora 08:38
8598 citiri
Zorba, un veritabil uragan de Mediterana, va lovi astazi si maine Grecia si Turcia
Foto: Captura video Tweeter

O furtuna cu intensitatea unui uragan care strabate apele Marii Mediterane va lovi, in curand, cu toata puterea, coastele Greciei si pe cele ale Turciei. Meteorologii sustin ca, pe cat de rare sunt aceste furtuni, pe atat sunt de puternice si de periculoase.

Specialistii i-au dat furtunii numele "Zorba" si sustin ca aceasta seamana destul de mult cu un urgan sau cu un taifun, potrivit CNN.

Un studiu publicat in anul 2011 arata ca astfel de furtuni se pot forma, teoretic, in orice perioada a anului, in Mediterana. Cu toate acestea, ele se formeaza, de fapt, destul de rar - cel mult o data sau de doua ori pe an - mai cu seama in lunile septembrie si octombrie, atunci cand apele de suprafata ale marii sunt calde inca.

Pana acum, Zorba a provocat inundatii si pagube in Tunisia si Libia, inainte sa se indrepte, peste Mediterana, spre Europa.

Meteorologii spun ca, in drumul sau pe mare, Zorba va capata, cel mai probabil, caracteristici tropicale, capatand o putere devastatoare si schimbandu-si forma. E posibil chiar sa se creeze un ochi de furtuna, adica o zona calma, in mijlocul vanturilor care bat circular.

Un serviciu meteo a transmis, pe Twitter, imagini cu modul in care furtuna capata putere.

Serviciile meteorologice din Grecia se asteapta ca Zorba sa loveasca sambata, pe 29 septembrie, cu toata puterea, insulele ionice. Furtuna va crea insa probleme si in zona continentala, inclusiv la Atena. Vremea deja s-a inrautatit de zilele trecute in Grecia, dar se asteapta ca ploile si vantul sa se inteteasca, sambata. Specialistii in meteorologie din Turcia estimeaza ca in tara lor, furtuna va crea cele mai mari probleme abia duminica.

Din fericire, spun meteorologii, nu sunt semne care sa indice ca Zorba va zabovi prea mult deasupra Europei. Cu toate acestea, nimeni n-ar putea spune momentan cu precizie cat de mari vor fi pagubele pe care le va produce in Grecia si in Turcia.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Zorba furtuna hibrid, #Zorba urgana Mediterana, #Zorba furtuna hibrid Grecia Turcia , #stiri Europa