Autorul atacului de la Stockholm spune ca a urmat ordinele Statului Islamic

Luni, 10 Aprilie 2017, ora 13:51
3775 citiri
Autorul atacului de la Stockholm spune ca a urmat ordinele Statului Islamic
Foto: Captura video YouTube

Rakhmat Akilov, cetateanul uzbec retinut in capitala suedeza Stockholm in urma atacurilor teroriste de vineri, a pledat vinovat in timpul interogatoriului, el spunand ca a urmat ordinele retelei teroriste Statul Islamic.

In urma interogatoriului care a avut loc in inchisoarea Kronoberg, unde este retinut, s-a dovedit ca Rakhmat Akilov este un sustinator al gruparii Statul Islamic, informeaza Tass, citand presa locala.

"Bombardamentele din Siria trebuie sa se opreasca", a mai spus Akilov, la cateva zile dupa ce SUA au atacat o baza aeriana in Siria, in replica la un atac chimic pus pe seama fortelor siriene.

Luni a iesit la iveala ca barbatul isi anuntase cu o zi inaintea atacului intentia de a comite un atentat, pe un site de discutii al simpatizantilor gruparii Statul Islamic, informeaza EFE.

Barbatul a discutat cu alte persoane radicalizate, vorbitoare de limba rusa, inainte si dupa atentat, prin intermediul aplicatiei de mesagerie ultrasecurizata Telegram. Cu o zi inainte de atac, el ar fi luat legatura cu un cetatean tadjik radicalizat, pe care l-a anuntat despre intentia sa de a fura un "vehicul de mari dimensiuni" pentru a-l folosi ca arma impotriva oamenilor.

"Maine dupa-masa vreau sa gasesc un vehicul de mari dimensiuni ca sa calc cu el oameni", a scris presupusul atacator, pe un chat frecventat indeosebi de tadjici cu simpatii fata de Stat Islamic.

Apoi, a cerut detalii despre "cum se fabrica o bomba", mentionand ca are "chibrituri, acetona, gaz pentru arzator, arzatoare si cuie".

Ulterior, la cateva ore dupa atentat, uzbekul se plange pe acelasi forum ca a ucis prea putini oameni: "rau, am calcat doar cativa in centrul Stockholmului". Apoi, el mai spune ca se afla in aeroport si ca vrea "sa fuga" din Suedia. A fost prins apoi intr-un magazin, unde se comporta ciudat.

Atentatul de la Stockholm: Un emigrant spune ca atacatorul voia sa ajunga la Parlament si ca i-a blocat drumul cu o duba

Pe 7 aprilie un camion furat a lovit un grup de oameni in centrul orasului Stockholm, omorand patru persoane si ranind alte 15.

Politia a retinut doua persoane in cadrul anchetei, inclusiv pe presupusul atacator.

Duminica a iesit la iveala ca presupusul autor al atentatului urma sa fie extradat, cererea sa de azil fiind refuzata in vara. In plus, autoritatile suedeze au anuntat nationalitatea victimelor atacului: doi suedezi, un britanic si un belgian. In atacul de vineri a fost ranita si o romanca, o femeie octogenara de etnie rroma, care cersea pe strada.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#autor atentat Stockholm Stat islamic, #autor atac Suedia stat islamic, #detalii autor atac camion Suedia , #Suedia
Comentarii
Poza JackMalletFlute
JackMalletFlute
rank 1
berbecul furios a vrut sa se razbune pentru ca i s-a refuzat cererea