De teama Rusiei, doua tari neutre din Europa isi unesc fortele militare

Vineri, 30 Octombrie 2015, ora 10:51
10190 citiri
De teama Rusiei, doua tari neutre din Europa isi unesc fortele militare
Foto: Fortele de Aparare Finlandeze

Doua state europene aflate in apropiere de Rusia, dintre care una are chiar frontiera comuna cu aceasta tara, au decis sa isi uneasca fortele militare.

Guvernul suedez a anuntat joi ca va crea un grup de lupta impreuna cu fortele de aparare ale Finladei, potrivit Business Insider.

Finlanda se invecineaza cu Rusia in partea de est, in timp ce Suedia s-a confruntat recent cu mai multe incidente in care Rusia i-a incalcat teritoriul - cel mai notabil implicand un submarin militar al Moscovei, in octombrie 2014.

Finlanda se pregateste pentru o posibila invazie rusa - Iata ce plan militar are

Porosenko avertizeaza: Rusia ar putea ataca Finlanda, tarile baltice sau state de la Marea Neagra

Noua forta comuna, care se numeste Swedish Finnish Naval Task Force (SFNTG), reprezinta un mod rentabil in are cele doua natiuni sa desfasoare impreuna operatiuni de raspuns la crize in zona Arctica si in regiunile din jur.

Defense News relateaza ca forta militara comuna a Suediei si Finlandei va fi formata din trupe antrenate sa actioneze eficient la temperaturi extreme.

Grupul de lupta "va efectua supraveghere pe mare, va participa la exercitii si va include unitati combinate". "Va avea o infrastructura comuna si va fi capabila sa transfere controlul operational al unitatilor intre fortele navale suedeze si finlandeze", arata Defense News.

De asemenea, Finewire noteaza ca SFNTG va lucra si cu fortele NATO, dar si cu armate ale tarilor membre, un lucru notabil avand in vedere ca Finlanda si Suedia au evitat aderarea la Alianta Nord-Atlantica, pentru a-si putea mentine o politica de neutralitate.

O tara UE, amenintata militar de Rusia, daca adera la NATO

Suedia ia o decizie istorica de teama Rusiei - reactie dura a rusilor

In plus, Suedia poarta in prezent discutii cu Finlanda si Danemarca pentru a-i permite sa stationeze unitatile sale navale in porturile celor doua tari pe timp de pace.

Infiintarea SFNTG vine dupa ce discutiile pe securitate s-au intensificat intre tarile nordice Islanda, Danemarca, Norvegia, Suedia si Finlanda. La inceputul lunii aprilie, cele cinci state au anuntat ca planuiesc sa extinda colaborarea in domeniul apararii.

Aceste miscari demonstreaza cat de ingrijorate au devenit aceste state in legatura cu securitatea regionala, in contextul in care Rusia este din ce in ce mai amenintatoare.

Islanda, Danemarca si Norvegia sunt deja membre NATO cu drepturi depline. Suedia si Finlanda au evitat sa adere la Alianta, de teama sa nu infurie Rusia - insa sondajele de opinie arata ca populatia din cele doua tari se gandeste la beneficiile aderarii.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Finlanda Suedia forte militare, #Finlanda Suedia Rusia, #tari nordice Rusia , #Suedia