O suedeza arestata in Bucuresti nu vrea sa fie extradata in tara natala, nemultumita de modul in care autoritatile gestioneaza pandemia

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 22 Aprilie 2020, ora 09:25
27303 citiri
O suedeza arestata in Bucuresti nu vrea sa fie extradata in tara natala, nemultumita de modul in care autoritatile gestioneaza pandemia
Foto: Arhiva Pixabay

Modul detasat in care Suedia a abordat epidemia de coronavirus, in incercarea de a obtine imunitatea de grup, a fost invocat de un cetatean suedez, arestat la Bucuresti in baza unui mandat european de arestare, pentru a bloca extradarea in tara natala. Totusi, Curtea de Apel Bucuresti a decis arestarea si extradarea, dar cazul a ajuns la Inalta Curte.

In urma cu doua saptamani, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au arestat-o pentru 30 de zile, in vederea extradarii, pe suedeza Linda-Kristina Dragan-Tisater. Pe numele acesteia, Autoritatea Suedeza pentru Infractiuni Economice emisese pe 10 martie un mandat european de arestare pentru doua infractiuni de criminalitate organizata privind contabilitatea. Era vorba de infractiuni similare cu omisiunea de a evidentia venituri, cum este descrisa evaziunea fiscala din Codul penal romanesc.

"Dispune predarea persoanei solicitate catre autoritatile judiciare suedeze, cu respectarea regulii specialitatii si sub conditia ca, in cazul in care se va pronunta o pedeapsa privativa de libertate, persoana predata sa fie transferata in Romania pentru executarea pedepsei", este o parte din minuta Curtii de Apel Bucuresti, conform portalului instantelor.

Femeia ceruse judecatorilor romani ca in cazul in care o sa fie gasita vinovata in Suedia, sa execute pedeapsa intr-un penitenciar din Romania.

"Zborurile nu au fost interzise"

In timpul procesului, pe 8 aprilie, procurorul de sedinta a explicat ca extradarea in acest caz se poate realiza, in contextul actualei pandemii, avand in vedere ca Suedia nu a interzis zboruri si nici nu a luat masuri speciale asemenea altor tari europene. "Astfel, la acest moment, in relatie cu Suedia nu exista vreo masura care sa impiedice predarea", a punctat magistratul.

In situatii similare, autoritatile din Romania au amanat predarea persoanelor pe numele carora erau emise mandate europene de arestare sau chiar au revocat masura arestarii, daca era vorba de tari puternic afectate de criza coronavirusului, in cazul carora tara noastra a intrerupt legaturile aeriene.

Iata un astfel de caz - Un roman acuzat de omor in Italia, eliberat din arest pentru ca nu zboara avioanele si nu poate fi predat

Avocat: Este o primejdie in Suedia

Avocatul Lindei-Kristina Dragan-Tisater a pledat pentru respingerea arestarii si a extradarii. El a invocat mai multe probleme tehnice, cum ar fi faptul ca acuzatiile clientei sale aduse de autoritatile din Suedia nu ar avea corespondent in Codul penal din Romania, sau faptul ca din mandatul de arestare reiese ca acuzatiile sunt facute din neglijenta, iar normele din Romania nu pedepsesc decat faptele savarsite cu intentie.

"Referitor la situatia din Suedia, solicit sa se aiba in vedere ca s-a comunicat aceeasi situatie cu cea din Marea Britanie, respectiv ca doresc sa se infecteze pentru a se imuniza.

Astfel, exista destul de multe cazuri de infectare in Suedia si este o primejdie pentru persoana solicitata daca ar merge acolo", a sustinut avocatul, potrivit motivarii sentintei Curtii de Apel Bucuresti.

"Vreau sa raman in Romania"

In ultimul cuvant, Linda-Kristina Dragan-Tisater spus ca doreste sa ramana in Romania deocamdata, a promis ca nu va fugi nicaieri, se va prezenta la politie la programul stabilit, "urmand a merge in Suedia cand va fi pregatita si va lasa toate lucrurile aranjate".

Conform datelor de la Curtea de Apel Bucuresti, Dragan-Tisater este acuzata ca si-a neglijat, in 2017-2018, obligatia de a tine contabilitatea unei firme de comert online conform Legii contabilitatii. In esenta, ea nu ar fi introdus/inregistrat 616 tranzactii in registre privind depozite de 10.883.646 de coroane suedeze si retrageri de 11.253.604 de coroane suedeze pe contul bancar al societatii.

Care este situatia in Suedia

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au analizat toate actele emise de autoritatile romane dupa declararea starii de urgenta si au constatat "ca nu au fost suspendate zborurile sau serviciile de transport international catre Suedia".

Din analiza situatiei prezentate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, actualizata la data de 2 aprilie 2020, in Suedia nu a fost declarata stare de urgenta, in prezent fiind suspendate doar zborurile dintre Suedia si Iran, iar zboruri directe Suedia - Romania sunt operate de compania Wizz Air.

De asemenea, au observat ca nu sunt aplicate restrictii la intrarea in Suedia decat cu privire la intrarile ne-necesare ale cetatenilor straini care vin dintr-o tara din afara Spatiului Economic European (SEE) si Elvetiei. Aceasta analiza facuta de judecatori a fost necesara pentru a se vedea daca prin extradarea femeii, starea de sanatate a acesteia este pusa in pericol.

"In aceste conditii, nu se poate sustine ca prin punerea in executare a mandatului european de arestare starea de sanatate a persoanei solicitate este pusa in pericol grav, cu atat mai mult cu cat si in Romania numarul de persoane infectate cu Covid 19 este in crestere, iar in Bucuresti (localitatea in care domiciliaza persoana solicitata) se inregistreaza printre cele mai multe cazuri din Romania", motiveaza Curtea de Apel Bucuresti.

Ancheta, prioritara

Judecatorii precizeaza ca in aceste conditii, desfasurarea anchetei este prioritara.

"In aceste circumstante, punand in balanta interesul superior al persoanei solicitate si cel urmarit prin emiterea mandatului european de arestare, constand in aducerea imediata in fata autoritatilor judiciare din Suedia in vederea efectuarii urmaririi penale, Curtea apreciaza ca, la acest moment, interesul protejarii bunei desfasurari a procesului penal este prioritar, cu atat mai mult cu cat persoana solicitata avea posibilitatea sa se prezinte de buna voie in fata autoritatilor suedeze", explica magistratii.

Contestatia Lindei- Kristina Dragan- Tisater se va judeca in aceasta saptamana la Inalta Curte, conform site-ului instantei.

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#suedez arestat Bucuresti, #Suedia coronavirus, #Marea Britanie coronavirus , #Suedia