OMS lauda Suedia, chiar daca nu a impus restrictii dure: E un "model" in lupta impotriva COVID-19

Joi, 30 Aprilie 2020, ora 11:43
10519 citiri
OMS lauda Suedia, chiar daca nu a impus restrictii dure: E un "model" in lupta impotriva COVID-19
Foto: Arhiva Ziare.com

Organizatia Mondiala a Sanatatii lauda Suedia drept un "model" in lupta impotriva noului coronavirus, in pofida faptului ca nu a impus restricii dure, in timp ce mai multe tari din lume au inceput sa relaxeze izolarea.

Sunt "lucruri de invatat" de la aceasta tara scandinava, care s-a bazat pe autoreglementarea cetatenilor, a apreciat miercuri un expert in urgente la ONU, dr. Mike Ryan.

"Cred ca exista perceptia potrivit careia Suedia nu a impus masuri de control si ca a lasat boala sa se raspandeasca", a declarat pentru presa Ryan, citat de New York Post.

"Nu este deloc adevarat", a subliniat el.

Ryan a precizat ca, in loc de izolare, Suedia a "implementat o politica publica foarte puternica privind distantarea sociala, cu privire la ingrijirea si protectia persoanelor plasate in institutii de ingrijire".

"Ceea ce a facut in mod diferit este ca s-a bazat foarte mult pe relatia cu cetatenii si capacitatea si vointa acestora de a implementa auto-distantarea sociala si auto-reglementarea", a subliniat el.

"In acest sens, ei au implementat o politica publica printr-un parteneriat cu populatia", a insistat el.

De asemenea, Suedia a intensificat testarea si are o capacitate adecvata in spitale de gestionare a focarelor, a relevat el.

"Cred ca daca vrem sa ajungem la o noua normalitate, Suedia reprezinta un model, daca vrem sa ne intoarcem inapoi la o societate in care sa nu avem izolare", a apreciat expertul.

Suedia, cu o populatie de 10,3 milioane de locuitori, a inregistrat peste 20.300 de cazuri si 2.462 de morti - un bilant cu mult mai mare decat vecinii sai din nordul Europei care au implementat masuri mai stricte.

Danemarca a inregistrat 9.206 contaminari cu COVID-19 si 443 de morti in randul celor 5,8 milioane de locuitori, iar Norvegia a inregistrat 7.680 de cazuri si 207 decese in randul populatiei sale de 5,4 milioane de oameni, potrivit Universitatii John Hopkins. Finlanda a confirmat 4.906 cazuri si 206 morti la o populatie de 5,5 milioane.

Abordarea Suediei a fost criticata de 2.300 de universitari, care au indemnat luna trecuta Guvernul, intr-o scrisoare, sa-si reexamineze politica laxista.

"Este necesar sa controlam situatia, nu ne putem indrepta catre haos. Nimeni nu a incercat aceasta cale. De ce sa o testam noi primii in Suedia, fara un consimtamant informat?", denunta o profesoara de la Institutul Karolinska, Cecilia Soderberg-Naucler.

Urmareste LIVE cele mai cele mai importante informatii despre pandemia de coronavirus din Romania si din lume

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#OMS laudat Suedia coronavirus , #Suedia