Suedia mai are doar 13 pacienti cu coronavirus la ATI. Tara scandinava a inregistrat o medie zilnica de un deces, in ultimele 10 zile

Vineri, 11 Septembrie 2020, ora 14:41
4136 citiri
Suedia mai are doar 13 pacienti cu coronavirus la ATI. Tara scandinava a inregistrat o medie zilnica de un deces, in ultimele 10 zile
Foto: Pixabay (Arhiva)

Suedia mai are doar 13 pacienti bolnavi de COVID-19 internati la terapie intensiva ti a inregistrat o medie zilnica de un deces in ultimele 10 zile, desi nu a impus reguli stricte.

Decizia autoritatilor suedeze de a nu impune restrictii anti-pandemie a fost aspru criticata la inceputul pandemiei, insa se pare ca a dat roade, potrivit Daily Mail.

Dupa ce, initial, a inregistrat un numar foarte mare de decese din cauza Covid-19, Suedia a ajuns acum la una dintre cele mai scazute rate ale mortalitatii din Europa. Asta in timp ce multe state de pe continent inregistreaza recorduri zilnice de infectari, cum este cazul Spaniei si al Frantei.

Prin comparatie, Romania are 478 de pacienti la ATI, potrivit ultimului bilant de vineri, arata Stirile Pro TV.

Provocarea pe termen lung

Epidemiologul Johan Carlson, director al agentiei suedeze de sanatate publica, a declarat strategia gandita de autoritatile de la Stockholm a fost consecventa si sustenabila. "Probabil avem un risc mai mic de raspandire a virusului decat alte tari", a spus el.

Oficialii de la Stockholm au sustinut inca de la inceputul pandemiei ca virusul va prezenta o provocare pe termen lung si ca ar fi mai benefic pentru populatie sa isi continue activitatea zilnica si sa dezvolte imunitate fata de Sars-CoV-2.

Oamenii au fost indemnati sa lucreze de acasa, acolo unde a fost posibil, dar scolile, barurile si restaurantele au ramas in mare parte deschise si, in timp ce oamenii sunt indemnati sa pastreze distanta de 1,5 metri unul de celalalt, Suedia nu a impus purtarea mastilor in magazine sau in mijloacele de transport.

Criticati pentru aceasta politica

Initial, oamenii de stiinta au criticat aceasta abordare, pe care au considerat-o riscanta, iar unii au prezis ca 180.000 din cei 10,2 milioane de suedezi ar putea muri.

Max Foster, CNN, Stockholm: "Cei mai multi dintre cei care au decedat erau varstnici: 9 din 10 aveau peste 70 de ani; 45% din numarul total de decese s-au inregistrat in case de batrani. Este un fapt care ridica semne de intrebare in privinta restului societatii, cei mai tineri si mai sanatosi. Au dezvoltat acestia un anume nivel de rezistenta la virus, pe masura ce interactionau?"

Adica mult discutata imunitate colectiva, "de turma", cum mai este denumita.

Prof. Hans-Gustaf Ljunggren, Institutul Karolinska pentru boli infectioase: "Este posibil sa avem, sau sa dezvoltam, un anume gen de imunitate care sa fi contribuit la starea actuala."

Numai ca, atunci cand locuitorii din Stockholm au fost testati pentru imunitate, doar 7% aveau destui anticorpi in organism pentru a lupta impotriva bolii. Insa n-au fost facute teste si pentru asa-numitele "limfocite T" care, de asemenea, confera organismului rezistenta la infectie.

Prof. Hans-Gustaf Ljunggren, Institutul Karolinska pentru boli infectioase: "Asadar, asta inseamna ca imunitatea in Suedia, imunitatea globala, este, probabil, mai mare decat am anticipat anterior, cel putin asa consideram in prezent."

Explicatiile

In Suedia, cea mai mare parte a populatiei a respectat recomandarile sanitare.

Apoi, tara scandinava are un sistem medical si de protectie sociala care ii poate ajuta pe toti la nevoie, fie pe bolnavi, fie pe cei care, eventual, raman fara loc de munca.

Lena Hallengren, Ministrul Sanatatii: "Nu am avut un gen de carantina completa sau impusa cu forta, dar au fost multe schimbari in societatea suedeza. In primavara am avut invatamant la distanta pentru ciclul secundar, pentru universitati si scoli postliceale. De asemenea, 30-40% dintre angajati au lucrat de acasa. Am avut multe persoane infectate, cu simptome usoare, care au stat acasa in concediu medical. Puteti vedea, aproape ca nu intalnesti pe nimeni pe strada. Nu am avut evenimente culturale sau sportive. Asadar, s-au schimbat multe, dar nu intr-o maniera fortata. Cred ca asta a fost diferenta."

Cu toata aceasta "abordare liberala" in pandemia de coronavirus, economia suedeza a pierdut, totusi, 8%, in al doilea trimestru, cea mai mare scadere de cand se contabilizeaza datele.

Suedia a raportat pana acum 86.194 de cazuri de infectie si 5.843 de decese.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#suedia covid, #Suedia coronavirus, #Suedia Romania , #Suedia