Sute de masini incendiate in Suedia de tineri fara ocupatie: Autoritatile nu mai fac fata

Miercuri, 24 August 2016, ora 15:38
13488 citiri
Sute de masini incendiate in Suedia de tineri fara ocupatie: Autoritatile nu mai fac fata
Foto: Arhiva Pixabay

De la inceputul lunii iulie, aproape 200 de masini au fost incendiate in Suedia, putine fiind orasele mari care au scapat. Fenomenul nu este nou in aceasta tara, insa niciodata nu a avut amploarea actuala.

Autoritatile incearca sa prinda vinovatii si sa gaseasca solutii pentru stoparea fenomenului, fara prea mare succes insa, informeaza RFI Romania.

De exemplu, saptamana trecuta au ars 9 masini in Malmo si alte 11 in diverse localitati. Intr-un garaj din Stockolm incendiul pus intentionat la una dintre masini a distrus alte zece autovehicule aflate in jur.

Pompierii nu mai fac fata solicitarilor si, in ciuda eforturilor depuse de politisti, foarte putini faptasi au fost prinsi pana acum, informeaza sursa citata. Intr-o noapte au fost atat de multe solicitari incat pompierii le-au spus la telefon unor cetateni ce sa faca pentru a stinge incendiul, fiindca nu aveau cum sa ajunga la fata locului.

Tinerii dau foc si fug inainte de a sosirea echipajelor de politie. Mai mult, pe 7 august a fost incendiata chiar o masina de politie. Echipajul fusese apelat pentru un fals caz de violenta in familie. Nu a fost arestat decat un tanar de 17 ani, acuzat de complicitate la incendiere.

Conform sursei citate, incendiatorii sunt organizati in bande care se deplaseaza cu masinile. Intr-una din ele, care apartinea unui suspect, politistii au gasit bidoane de benzina si un ciocan pentru spart geamuri.

Cei care analizeaza cauzele acestui fenomen spun ca incendiatorii ar fi persoane fara serviciu, care traiesc la periferie si au numeroase probleme sociale, desi beneficiaza permanent de ajutoare financiare oferite de stat.

Suedia s-a mai confruntat cu o situatie similara, dar de proportii mai mici, in 2009. Atunci autoritatile au apelat la pedagogi, reprezentanti ai Bisericii si ai agentiei pentru ocuparea fortei de munca, carora le-au cerut sa discute cu grupuri mari de tineri, informeaza sursa citata.

De data aceasta se vorbeste despre suplimentarea fortelor de ordine, iar un partid de opozitie propune obligarea tinerilor condamnati pentru diverse infractiuni sa faca practica la pompieri si politie.

In plus, politia din Malmo a achizitionat recent drone echipate cu camere de filmat, care se deplaseaza deasupra zonelor considerate cu risc.

Suedia nu este singura tara in care incendierea masinilor este folosita ca forma de protest, fenomenul fiind intalnit si in Franta.

Eveniment Quarterly Report

Nicușor Dan susține că a găsit datorii de miliarde de lei la Primăria Capitalei. Gabrielei Firea: ”Marota transformată 100% în minciună”
Nicușor Dan susține că a găsit datorii de miliarde de lei la Primăria Capitalei. Gabrielei Firea: ”Marota transformată 100% în minciună”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, o acuză pe Gabriela Firea că i-a lăsat conturile pe minus cu miliarde de lei. Pe de altă parte, În schimb, Gabriela Firea susține că edilul prezintă doar...
Vâlceanu (PNL): Măsurile fiscale asumate de Guvern vor sărăci românii și vor distruge economia
Vâlceanu (PNL): Măsurile fiscale asumate de Guvern vor sărăci românii și vor distruge economia
Deputatul liberal Dan Vîlceanu, fost ministru al Finanţelor, a criticat vineri, 29 septembrie, măsurile fiscale pe care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului. Acesta...
#masini incendiate Suedia, #masini incendiate Franta , #Suedia