Un tribunal suedez a respins cererea de arestare a lui Julian Assange pentru viol

Luni, 03 Iunie 2019, ora 19:30
2665 citiri
Un tribunal suedez a respins cererea de arestare a lui Julian Assange pentru viol
Foto: Arhiva Hepta.ro

Un tribunal suedez a respins luni o cerere prin care parchetul cerea plasarea in detentie a fondatorului WikiLeaks Julian Assange - vizat in legatura cu un presupus viol, comis in Suedia in 2010 - si incarcerat la Londra, insa a admis elemente formulate impotriva acestuia.

Hotararea Tribunalului din Uppsala (est), care poate fi atacata prin apel, reprezinta un revers pentru acuzare, care spera sa emita un mandat european de arestare in vederea transferarii in Suedia a australianului inainte ca faptele sa se prescrie, in august 2020, relateaza AFP.

Tribunalul considera intemeiate "suspiciunile care il vizeaza pe Julian Assange si recunoaste ca exista riscul ca el sa incerce sa se sustraga justitiei", insa imediat ce a fost incarcerat in Marea Britanie, "proceduri de investigare pot sa fie efectuate in regimul deciziei anchetei europene" - un mecanism de cooperare intre state membre ale Uniunii Europene (UE) in anchete penale.

"In aceste circumstante, un ordin de arestare si de detentie ar fi disproportionat", apreciaza magistratii.

Procurorul insarcinat cu instructia, Eva-Marie Persson, a anuntat la jumatatea lui mai redeschiderea anchetei cu privire la viol impotriva lui Julian Assange, in varsta de 47 de ani, dupa retinerea sa de catre politia britanica la Ambasada Ecuadorului la Londra, la 11 aprilie, si a formulat, o saptamana mai tarziu, o cerere de arestare pe numele acestuia.

Vezi si Julian Assange a fost condamnat la un an de inchisoare in Marea Britanie

Suedeza, in varsta de 30 de ani la vremea faptelor, il acuza pe australian ca a intretinut cu ea un raport sexual in timp ce ea dormea, fara prezervativ, dupa ce a refuzat orice raport sexual neprotejat in mai multe randuri.

La randul sau, Julian Assange a negat mereu faptele cu privire la viol si sustine ca ea a consimtit si a acceptat sa nu foloseasca prezervativ.

Parchetul a clasat ancheta, in 2017, din cauza ca nu il putea audia in acest dosar.

Julian Assange era vizat, de asemenea, de o plangere cu privire la o agresare sexuala a altei tinere, la Stockholm, in aceasi perioada, insa faptele s-au prescris in 2015.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Julian Assange arestat viol, #tribunal Suedia arestare Julian Assange , #Suedia