A gresit Viktor Orban mai mult ca alti premieri in criza COVID? Cum s-a descurcat UE Interviu cu secretarul general al Popularilor Europeni (PPE)

Joi, 16 Aprilie 2020, ora 09:19
7526 citiri
A gresit Viktor Orban mai mult ca alti premieri in criza COVID? Cum s-a descurcat UE Interviu cu secretarul general al Popularilor Europeni (PPE)

Sunt ingrijorari ca criza provocata de pandemie lasa loc unor lideri sa ia masuri discretionare, in numele starii de urgenta. Este cazul premierului ungar Viktor Orban, a carui relatie cu colegii din PPE se joaca in ultima vreme la limita, dar prioritatea, spune Antonio Lopez Isturiz-White, secretarul general al popularilor europeni, este criza sanitara.

Starea de urgenta a fost decretata si la Budapesta, dar fara a avea un termen limita.

Mai mult, Guvernul Orban are mana libera sa conduca tara prin decrete, lucru criticat de Uniunea Europeana, prin chiar vocea presedintelui Comisiei, Ursula von der Leyen.

13 state membre ale PPE i-au cerut presedintelui PPE Donald Tusk sa excluda Fidesz si au indemnat tarile UE sa ia masuri impotriva Ungariei.

Viktor Orban a raspuns in stilul cu care si-a obisnuit si colegii din PPE, si institutiile europene, transmitand ca "nu are timp de asa ceva" si ca ii este greu sa-si imagineze ca cineva are "timp de fantezii" cu privire la intentiile altor state.

"Lumea noastra este clar cu susul in jos", i-a scris Orban secretarului general al PPE, Antonio Lopez-Isturiz, si prioritatea ar trebui sa fie criza coronavirsului.

L-am intrebat pe Antonio Lopez-Isturiz cum a primit raspunsul premierului de la Budapesta si cum arata, in articulatiile mari, raspunsul Uniunii Europene la criza medicala si sanitara cauzata de SARS-CoV2.

"Prioritatea PPE este gestionarea crizei coronavirusului. Aceasta este si prioritatea cetatenilor europeni. Cand expertii ne vor spune ca aceasta criza medicala a luat sfarsit, vom analiza masurile luate de guvernele UE, nu doar de cel al Ungariei, pentru a evalua daca au fost proportionale cu criza si pentru a elabora un cod de bune practici pentru crizele viitoare".

Totusi, secretarul general al PPE vrea sa puna in balanta eventualele derapaje de la Budapesta cu cele din alte state, unde guvernele nu sunt de dreapta, ci de stanga, asa cum e cazul tarii lui, Spania.

"In propria mea tara, incep sa apara mari semne de intrebare privind constitutionalitatea masurilor luate de Guvernul condus de Pedro Sanchez. De exemplu, sute de jurnalisti spanioli s-au plans de controlul Guvernului asupra intrebarilor primate de la presa.

Dar nu vad nicio referire la asta in presa europeana. Sa fie pentru ca e vorba despre un guvern de stanga?

Acelasi lucru se aplica tarilor ca Malta si Italia, unde guverne de stanga iau decizii fara nicio implicare din partea parlamentelor nationale".

Spania e una dintre cele mai afectate tari din Europa, cu peste 17.000 de decese, in vreme ce rata fatalitatiloe e mai bine tinuta sub control in alte state membre. Actioneaza Uniunea Europeana solidar?

"In ceea ce priveste solidaritatea europeana, dupa un start incet, Uniunea Europeana lucreaza acum, intr-adevar, intr-o maniera coordonata pentru a livra solutii cetatenilor europeni.

Au fost deja puse in practica cateva initiative: de exemplu, "culoarele verzi", pentru a facilita transportul alimentelor si marfurilor esentiale.

Solidaritatea europeana coordonata a fost demonstrata in repatrierea cetatenilor europeni si in stabilirea fondurilor europene, pentru a combate pandemia. Acestea sunt doar cateva exemple.

Trebuie sa ne amintim, de asemenea, ca Uniunea Europeana nu are competente in toate domeniile, iar politicile de sanatate sunt un exemplu.

Asa cum am vazut in trecut, statele membre UE, adevaratii detinatori de putere, au luat deciziile in ritm incet - dar in final au ajuns la solutii commune.

Este clar ca avem nevoie de Uniunea Europeana mai mult ca niciodata."

Citeste si:
Ciucă l-a rugat pe premierul Greciei să susțină România pentru a fi admisă cât mai repede în Schengen
Ciucă l-a rugat pe premierul Greciei să susțină România pentru a fi admisă cât mai repede în Schengen
Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, 7 iulie, la Atena, că l-a rugat pe prim-ministrul grec şi echipa sa să sprijine demersul României de a fi cât mai curând admişi în spaţiul...
Premierul Ciucă invitat la inaugurarea gazoductului dintre Grecia și Bulgaria. ”Se discută cu partea americană pentru gaz lichefiat”
Premierul Ciucă invitat la inaugurarea gazoductului dintre Grecia și Bulgaria. ”Se discută cu partea americană pentru gaz lichefiat”
Șeful guvernului de la București se află joi, 7 iulie, în vizită de lucru în Grecia, cu prilejul operaţionalizării interconectorului de gaze Grecia – Bulgaria. Conform programului...