Alegeri istorice in Austria. Un extremist ar putea ajunge la conducerea tarii

Sambata, 03 Decembrie 2016, ora 20:26
4448 citiri
Alegeri istorice in Austria. Un extremist ar putea ajunge la conducerea tarii
Foto: Facebook/Norbert Hofer

Austria repeta duminica turul doi al alegerilor prezidentiale, probabil cel mai important scrutin din istoria sa, dat fiind ca ultranationalistul Norbert Hofer ar putea deveni primul sef de stat din Europa provenit dintr-o formatiune de extrema dreapta.

Dupa aproape 50 de saptamani de campanie electorala, cea mai lunga din istoria Austriei, circa 6,4 milioane de cetateni cu drept de vot ar urma sa se prezinte la urne pentru a alege intre Hofer, inginer aeronautic in varsta de 45 de ani, si independentul Alexander Van der Bellen, sustinut de Verzi, fost profesor de economie, in varsta de 72 de ani, transmite sambata EFE.

La 22 mai, Van der Bellen s-a impus in fata rivalului sau ultranationalist cu numai 31.000 de voturi diferenta (50,35% fata de 49,65%), gratie avantajului pe care l-a obtinut din voturile prin corespondenta.

Citeste si Austria ar putea organiza un referendum pentru iesirea din UE. Cu doua conditii

Cu toate acestea, dupa o contestatie prezentata de Hofer si de formatiunea sa, Partidul Libertatii (FPO, extrema dreapta), Tribunalul Constitutional a decis sa invalideze rezultatul si repetarea turului doi de scrutin.

Peste 600 de ziaristi din intreaga lume s-au acreditat pentru a transmite informatii cu privire la rezultatul electoral, mai incert ca oricand. Toti analistii locali sunt de parere ca o victorie a populistului Hofer ar fi o lovitura dura pentru supravietuirea coalitiei guvernamentale, formata din social-democrati si democrat-crestini.

In plus, o victorie a lui Hofer ar putea influenta situatia politica din tara vecina Germania, unde anul viitor vor avea loc alegeri pe fondul cresterii in sondaje a partidului dreptei radicale Alternativa pentru Germania (AfD).

Si Franta urmareste cu deosebita atentie evenimentele din Austria, in perspectiva alegerilor prezidentiale din 2017 din Hexagon, in care sefa Frontului National (FN, populist), Marine le Pen, o mare prietena a FPO si a liderului acestui partid, Heinz Christian Strache, pare sa aiba deja un loc asigurat in cel de-al doilea tur de scrutin, decisiv.

Un triumf al lui Van der Bellen ar insemna un fel de "schimbare de directie" in lumea occidentala, afectata de ascensiunea populismului dupa victoria taberei pro-Brexit in Marea Britanie si a republicanului Donald Trump in alegerile prezidentiale din SUA.

Cei doi contracandidati, unul, european convins, iar celalalt, eurosceptic militant, reprezinta viziuni, generatii si au temperamente diametral opuse care au fracturat si polarizat tara.

Daca Van der Bellen este sustinut de populatia urbana, mai educata, si de femei, Hofer are votul rural, mai putin educat si format in majoritate din barbati. Simpatizantii lui Van der Bellen se declara optimisti in ceea ce priveste viitorul, cei ai lui Hofer - pesimisti, potrivit unui sondaj de opinie.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#alegeri prezidentiale Austria, #alegeri Austria , #tari Europa