Alegeri parlamentare in Croatia si Slovenia

Duminica, 04 Decembrie 2011, ora 11:31
914 citiri
Alegeri parlamentare in Croatia si Slovenia
Foto: AFP

Croatii si slovenii se vor indrepta, duminica, spre urne, urmand a-si alege noi guverne, in ambele cazuri sondajele aratand ca partidele aflate la conducere in prezent ar putea pierde puterea.

In Croatia, alegerile sunt cu atat mai importante cu cat, la cinci zile dupa vot, se va semna tratatul de intrare in Uniunea Europeana, lucru ce ar urma sa aiba loc la 1 iulie 2013, relateaza AFP.

Potrivit ultimelor sondaje, o coalitie formata din patru partide, in frunte cu Partidul Social Democrat, are cele mai mari sanse sa castige majoritatea in Parlamentul ce are 151 de locuri.

In acest caz, noul premier al tarii va fi Zorna Milanovic, care va avea misiunea dificila de a conduce tara intr-un moment de criza economica. Milanovic, in varsta de 45 de ani, deja si-a avertizat alegatorii, in timpul campaniei sale, ca "anul viitor va fi foarte dificil".

Peste 4,5 milioane de croati au drept de vot, 10 la suta din acesti locuind in Bosnia. Rezultatele partiale sunt asteptate duminica, in jurul orei 22.00.

Intre timp, in Slovenia, analistii se asteapta ca premierul Borun Pahor (foto) sa fie inca un lider din zona euro care isi pierde puterea din cauza crizei datoriilor, sondajele indicand o infrangere clara a acestuia.

In locul sau ar putea veni fostul premier Janez Jansa, de la Partidul Democrat, care a promis reforme structurale si reducerea cheltuielilor, avand 28,5 la suta din voturi, in sondaje.

La mica distanta se afla si partidul de centru-stanga fondat de milionarul Zoran Jankovici, primarul capitalei, care ar avea 24,6 la suta.

Social democratii sunt de abia pe locul trei, cu 14,3 la suta din voturi. Daca va pierde puterea, va prelungi tendinta de schimbare a guvernelor din zona euro, acest lucru intamplandu-se deja in Portugalia, Grecia, Italia si Spania.

Desi are o situatie mai buna decat alte state din zona euro, datoria Sloveniei s-a dublat, ajungand la 45,5 la suta din produsul intern brut, potrivit Comisiei Europene. De asemenea, trei agentii de evaluare financiara i-au redus ratingul in ultimele luni, iar, in noiembrie, randamentele platite de stat pentru obligatiuni au ajuns la 7 la suta, niel la care alte tari au fost nevoite sa ceara sprijin financiar international.

Nu in ultimul rand, rata somajului a ajuns la 11,5 la suta, in septembrie, iar banca nationala a redus prognoza de crestere economica la 1,3 la suta, pentru 2012.

Sectiile de vot se vor inchide la ora 20.00, 1,7 milioane de persoane avand drept de vot.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alegeri parlamentare Slovenia, #alegeri parlamentare Croatia , #tari Europa