Ce legatura au politicienii din Kosovo cu luptele grele din Macedonia

Autor: Ana Ilie
Marti, 12 Mai 2015, ora 12:56
5495 citiri
Ce legatura au politicienii din Kosovo cu luptele grele din Macedonia
Foto: InSerbiaNews

Dupa doua zile de ciocniri armate intre politie si asa-zisi teroristi, orasul Kumanovo din nordul Macedoniei este linistit, insa presa regionala a inceput sa faca dezvaluiri cu privire la identitatea atacatorilor si intentiile lor.

Opt politisti si 14 atacatori au fost ucisi in ciocnirile ce s-au incheiat duminica. Alti 20 de atacatori s-au predat. Autoritatile au anuntat ca "teroristii" sunt etnici albanezi, majoritatea provenind din Macedonia, condusi de cinci albanezi din Kosovo. Sursa sarba inserbia.info sustine ca teroristii arestati sunt fostele garzi de corp ale unor politicieni albanezi din Kosovo.

Persoanele care s-au predat politiei macedonene dupa 16 ore de lupte grele ii includ pe Muhamed Krasnici, Mirsad Ndrecaj, Sami Uksini, Beg Rizaj si Dene Sehu, care a luat parte la conflictele din Kosovo in cadrul KLA (Armata de Eliberare din Kosovo) si in conflictul din Macedonia din 2001.

Dupa conflictul din Macedonia, Sehu a fost garda de corp a liderului Uniunii Democratice pentru Integrare, Ali Ahmeti. Beg Rizaj a fost membru KLA si dupa conflictele din Kosovo a devenit bodyguardul fostului lider KLA, devenit lider al Aliantei pentru Viitorul Kosovo, Ramus Haradinaj. Familia lui Sami Uksini avea legaturi cu KLA si Muhamet Krasnici a luat parte la conflictele din Kosovo in cadrul KLA si in conflictul din Macedonia din 2001.

Potrivit unei surse macedonene, skopjediem.com, atacurile din Kumanovo au fost revendicate de Armata de Eliberare Nationala din Macedonia.

Armata de Eliberare Nationala a precizat ca adevaratul razboi cu autoritatile "care terorizeaza localnicii din Kumanovo" incepe la 12 mai. Armata de Eliberare Nationala este o organizatie militanta care a operat in Macedonia in 2001 si este asociata cu Armata de Eliberare din Kosovo.

Dupa razboiul din 2001 din Macedonia, se credea ca a fost dezarmata conform Acordului de la Ohrid, care acorda mai multe drepturi si autonomie minoritatii albaneze insa mai multe incidente in care au fost implicate ramuri ale sale au avut loc din 2010 incoace.

Anul acesta, la 21 aprilie, 40 de membri inarmati ai Armatei de Eliberare Nationala au atacat statia de politie de la punctul de trecere la granita Gosince. Dupa ce au batut politistii, au plecat in Kosovo, nu inainte de a anunta ca fac parte din Armata de Eliberare si cauta sa instituie un stat albanez in Macedonia.

O alta sursa macedoneana, macedoniaonline.eu, scrie ca majoritatea celor care au participat la atacul din Kumanovo erau cunoscuti nu numai de politia macedoneana ci si de Interpol, pentru crime, jafuri, atacuri asupra punctelor de control macedonene, implicare in conflictele din Irak si Siria, precum si atacul de la Gosince din urma cu cateva saptamani.

In fine, sursa sarba b92.net arata ca serviciul de securitate al armatei sarbe (VBA) a avertizat de ceva timp omologii macedoneni cu privire la un posibil "atac" la Kumanovo, insa acestia au crezut ca este vorba despre o "exagerare".

Mai mult, un reprezentant al serviciului a aratat ca membrii gruparii teroriste provin din Kosovo si Macedonia si "chiar din sudul Serbiei" si au ca scop crearea "Albaniei Mari", un proiect nationalist ce ar extinde granitele actuale ale Albaniei cu parti din Serbia, Macedonia, Muntenegru si Grecia.

Lupte grele in Macedonia: Peste 20 de morti si zeci de raniti, dupa asaltul antitero

Opt politisti si 14 membri ai unui grup armat si-au pierdut viata in confruntarile recente din Kumanovo. Incidentul are loc dupa o criza politica ce tine de mai multe luni.

Schimburi de focuri in nordul Macedoniei, la granita cu Kosovo

Un reprezentant al politiei macedonene a declarat, sub acoperirea anonimatului, ca gruparea inarmata ar fi venita dintr-o tara vecina, cel mai probabil din Kosovo.

Guvernul a decretat doua zile de doliu national, iar presedintele Gjorge Ivanov a anuntat o intrunire a Consiliului National de Securitate, invitand si lideri ai opozitiei si ai principalelor grupari albaneze.

Macedonia: Capitala se pregateste de proteste dupa doua zile de violente

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Macedonia teroristi Kosovo, #Macedonia Kosovo ciocniri armate , #tari Europa