Controverse dupa o poza cu un ministru european purtand insemne naziste

Joi, 11 Februarie 2016, ora 22:07
4001 citiri
Controverse dupa o poza cu un ministru european purtand insemne naziste
Foto: captura video Youtube/ Direktno.hr

Ministrul croat al Culturii, Zlatko Hasanbegovic, afirma ca publicarea unei fotografii de catre saptamanalul Novosti in care apare purtand o sapca Ustasa - miscare nationalista si separatista croata infiintata in 1929 - este o alta tentativa de a-l discredita si a calificat comentariile pe aceasta tema ca fiind insinuari si acte de provocare.

"Aceasta este o alta insinuare si provocare menita sa ma discrediteze ca om si sa ma excluda din viata politica", a scris Hasanbegovic in raspunsul catre agentia Hina, care l-a solicitat sa comenteze in legatura cu fotografia controversata in care apare insemnul miscarii Ustasa, in stil nazist, din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Potrivit explicatiei date de Hasanbegovic, fotografia difuzata de saptamanalul Novosti, un ziar al Consiliului poporului sarb (SNV), nu a fost facuta in 1996, ci in 1993 in zona raului Riva din orasul Split, atunci cand cel de-al noualea batalion HOS, care, potrivit declaratiilor sale, facea parte din Fortele armate croate, a participat la o confruntare.

Ministrul a mentionat ca recent ca primarul orasului Split, Ivo Baldasar, si autoritatile locale au ridicat un monument in semn de omagiu pentru moartea unor membri ai acelei unitati militare. Orice alte interpretari sunt "insinuari pe care nu le voi discuta", a declarat Hasanbegovic.

Intr-o conferinta de presa sustinuta joi, ministrul Culturii a subliniat ca doreste ca mandatul sau ministerial sa fie apreciat dupa munca sa si nu in contextul unor manipulari ale faptelor petrecute in trecutul recent.

"Nu am facut niciodata apologia niciunui regim criminal. In declaratiile mele publice mereu am aratat clar ca atrocitatile comise de Ustasa nu numai ca poarta povara infrangerii, dar de asemenea reprezinta cea mai mare eroare morala din istoria poporului croat, al carei spirit malefic inca umbreste poporul croat. Sunt impotriva oricarei forme de totalitarism", a declarat ministrul Hasanbegovic.

Intrebate in legatura cu controversata fotografie si cu textul care insoteste imaginea, surse din guvern au informat Hina ca nu vor comenta "informatii neverificate".

In afara de publicarea fotografiei despre care sustine ca a fost facuta in 1996, publicatia Novosti a relatat ca Hasanbegovic obisnuia sa scrie articole pentru revista "Independent State of Croatia", glorificand Ustasa ca fiind o miscare a eroilor si martirilor.

Redactorul-sef al Novosti, Ivica Djikic, a declarat pentru Hina ca se poate verifica usor daca s-a intervenit in fotografie, deoarece exemplare vechi ale revistei "Independent State of Croatia" se afla in arhivele Bibliotecii nationale.

Djikic a spus ca nu stie cand a fost facuta fotografia, dar stie ca a fost publicata in revista "Independent State of Croatia" in 1996. "Avem toate motivele sa credem ca sapca (pe care Hasanbegovic o purta in fotografie) era sapca Ustasa", a declarat Djikic.

Vicepresedintele Parlamentului croat Robert Podolnjak a afirmat miercuri ca partidul sau Bridge asteapta ca ministrul Culturii sa declare in mod clar ca este un antifascist convins si sa se distanteze clar de regimul Ustasa si de toate erorile din perioada 1941-1945.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
#ministru Cultura Croatia insemne naziste, #Zlatko Hasanbegovic insemne naziste, #scandal insemne naziste Croatia , #tari Europa