Freedom House: Democratia, tot mai vulnerabila in Romania

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 11:12
4642 citiri
Freedom House: Democratia, tot mai vulnerabila in Romania

Un nou raport Freedon House, privind democratia in centrul si sud-estul Europei, releva ca majoritatea tarilor din aceasta regiune, printre care si Romania, se confrunta cu vulnerabilitati grave in sistemele lor democratice.

In raportul "Nations in Transit 2012", ONG-ul american avertizeaza ca situatia este ingrijoratoare, in conditiile in care tarile care au inregistrat cele mai mari succese in urma cu doua decenii regreseaza acum. Este o tendinta ce s-a accentuat in ultimii cinci ani, in majoritatea institutiilor vitale ale acestor tari, arata raportul Freedom House.

Ungaria este cazul cel mai grav dintre cele mai noi membre ale UE, releva documentul. Aici s-au deteriorat institutiile guvernamentale, presa si justitia, tendinta accelerata de venirea la putere a partidului premierului Viktor Orban. In aceasta editie a raportului, tara a inregistrat declin in toate categoriile, o situatie rar intalnita.

Pe langa Ungaria, cinci din statele membre UE din regiune - Bulgaria, Cehia, Lituania, Romania si Slovacia - au suferit un declin in ultimii cinci ani in ceea ce priveste presa independenta, procesul electoral, societatea civila si guvernarea democratica.

Ucraina este in special mentionata in raport pentru declinul accentuat in ceea ce priveste cinci din cei sapte indicatori ai raportului.

Moldova este mentionata la succese: presa a continuat sa beneficieze de pe urma unei diversitati a modurilor de exprimare si de o televiziune publica mai profesionista.

Per total, conchide documentul, cele 10 noi state membre UE au performat bine la indicatorii democratici, insa reformele au ramas in urma in ultimii ani. Alegerile sunt libere si corecte, presa opereaza in general fara interferente si societatea civila este capabila sa participe activ la discutiile privind politicile.

Cu toate acestea, rolul banilor in politica si sectoarele de presa slabite din punct de vedere economic sunt chestiunile care ridica cele mai multe ingrijorari cu privire la profunzimea si durabilitatea democratiei in regiune. Criza economica a determinat instabilitate in tarile din regiune, in conditiile in care partidele de guvernare s-au chinuit sa ramana la putere in timp ce impun masuri nepopulare de austeritate. Aceste perturbari au incetinit progresul reformelor si au impiedicat cateva tari sa-si intareasca tranzitiile democratice.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#raport Freedom House democratie Romania, #Freedom House Romania democratie, #Freedom House Europa centrala est , #tari Europa