Lupte grele in Macedonia: Orasul care arata ca o zona de razboi

Autor: Ana Ilie
Marti, 12 Mai 2015, ora 11:19
6987 citiri
Lupte grele in Macedonia: Orasul care arata ca o zona de razboi

Dupa doua zile de lupte grele intre politie si asa-zisi teroristi, s-a intors calmul pe strazile orasului Kumanovo din nordul Macedoniei. Un localnic a povestit ca partea de oras in care locuieste este devastata si multe case au fost distruse.

Opt politisti si 14 atacatori au fost ucisi in ciocnirile ce s-au incheiat duminica. Alti 20 de atacatori s-au predat. Autoritatile au anuntat ca "teroristii" sunt etnici albanezi, majoritatea provenind din Macedonia, condusi de cinci albanezi din Kosovo. Toti asteapta sa fie judecati, in capitala Skopje, scrie France24.

Incidentul survine la mai putin de trei saptamani dupa ce 40 de etnici albanezi din Kosovo ai preluat pentru scurt timp controlul unei statii de politie de la granita nordica a Macedoniei, solicitand infiintarea unui stat albanez independent in Macedonia. O treime din populatia Macedoniei este constituita din etnici albanezi.

"Politia a blocat strazile, blocand oamenii in case", a povestit Sasho, localnic din Kumanovo.

"Dupa ce au incetat luptele, am mers sa vad cartierul afectat. Era ca o zona de razboi. Aproximativ 50 de case erau deteriorate. Cam 30 dintre acestea fusesera complet distruse. Apartineau etnicilor albanezi si macedonenilor", a povestit acesta.

"Unii au reusit sa fuga cand au inceput luptele, insa multi localnici au ramas blocati in zona dupa ce politia a blocat zona pentru a prinde rebelii inauntru. Familii intregi si-au petrecut doua zile fara apa si electricitate si unii nu au avut suficienta mancare. Multi s-au refugiat sub pamant, in beciuri, de teama pentru vietile lor", a mai spus acesta.

Oamenii vor acum sa-si reconstruiasca vietile nu nu mai vor un razboi ca cel din 2001, cand albanezii au solicitat mai multe drepturi.

Lupte grele in Macedonia: Peste 20 de morti si zeci de raniti, dupa asaltul antitero

Opt politisti si 14 membri ai unui grup armat si-au pierdut viata in confruntarile recente din Kumanovo. Incidentul are loc dupa o criza politica ce tine de mai multe luni.

Schimburi de focuri in nordul Macedoniei, la granita cu Kosovo

Un reprezentant al politiei macedonene a declarat, sub acoperirea anonimatului, ca gruparea inarmata ar fi venita dintr-o tara vecina, cel mai probabil din Kosovo.

Guvernul a decretat doua zile de doliu national, iar presedintele Gjorge Ivanov a anuntat o intrunire a Consiliului National de Securitate, invitand si lideri ai opozitiei si ai principalelor grupari albaneze.

Macedonia: Capitala se pregateste de proteste dupa doua zile de violente

Kumanovo este al treilea oras ca marime din Macedonia si se afla la 40 de kilometri de capitala, in apropierea frontierei cu Serbia si Kosovo.

Citeste si:
Liviu Dragnea susține că "nu moare de foame". Sursele de venit modeste din care fostul lider al PSD afirmă că trăiește
Liviu Dragnea susține că "nu moare de foame". Sursele de venit modeste din care fostul lider al PSD afirmă că trăiește
Fostul lider al PSD Liviu Dragnea susţine că nu există probe care să îl incrimineze în alte dosare penale. Dragnea neagă că ar fi mers în vacanţe exotice pe bani publici ori pe fonduri...
Liviu Dragnea are un nou partid. Foștii membri PSD care au înființat ”Alianţa pentru Patrie”
Liviu Dragnea are un nou partid. Foștii membri PSD care au înființat ”Alianţa pentru Patrie”
Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea a anunțat duminică seara, 19 septembrie, că Alianţa pentru Patrie este noul partid în care se va înscrie dacă instanța îi va permite. Patru...
Sursa: Ziare.com