Va fi condusa Slovacia de o activista anticoruptie? Alegerea intre mafie si statul de drept

Sambata, 30 Martie 2019, ora 13:54
4045 citiri
Va fi condusa Slovacia de o activista anticoruptie? Alegerea intre mafie si statul de drept
Foto: Facebook/Zuzana Caputova

Avocata si activista pentru drepturile cetatenesti Zuzana Caputova a devenit un simbol al luptei impotriva coruptiei. Potrivit sondajelor, are sanse mari sa castige alegerile prezidentiale din Slovacia de sambata.

La un an dupa uciderea jurnalistului de investigatie Jan Kuciak si a logodnicei sale Martina Kusnirova, in Slovacia are loc un scrutin decisiv pentru viitorul tarii: turul al doilea al alegerilor prezidentiale.

E vorba de duelul dintre activista pentru drepturile cetatenesti Zuzana Caputova, membra a social-liberalilor, si comisarul european Maros Sefcovic, care nu apartine unei formatiuni politice, dar se bucura de sustinerea partidului SMER, aflat la guvernare.

Cu toate ca presedintele Slovaciei are in primul rand prerogative reprezentative, comentatorii slovaci, printre care Matus Kostolny, redactor-sef al cotidianului Dennik N, ridica acest scrutin la rangul unei alegeri simbolice intre mafie si statul de drept.

Caputova conduce in sondaje

Avocata Zuzana Caputova, in varsta de 45 de ani, conduce in sondajele de opinie si ar putea sa obtina mai mult de 60 la suta din voturi - ar fi prima victorie la prezidentiale din istoria Slovaciei cu un avans de peste 20 la suta.

De fapt, Slovacia e o tara cu o orientare politica predominant conservatoare, cu toate ca e guvernata de o coalitie condusa de SMER, un partid social-democrat la nivel nominal, care reprezinta insa si pozitii nationaliste si populiste de dreapta.

Faptul ca o femeie divortata cu convingeri politice liberale, care pledeaza pentru o politica sociala de stanga, are cele mai bune sanse la presedintie arata ca starea de spirit a electoratului e schimbatoare.

In toate tarile din Europa Centrala, sondajele arata ca multi oameni isi doresc transparenta, protectia statului de drept si o guvernare mai buna.

Ascensiunea politica a Zuzanei Caputova se explica, pe de-o parte, prin indignarea multor slovaci fata de scandalurile privind coruptia si afacerile criminale ale elitelor politice si, pe de alta parte, prin absenta unor schimbari reale dupa uciderea lui Jan Kuciak.

Cu toate ca anul trecut au demisionat cei doi barbati puternici ai Slovaciei, seful de guvern Robert Fico si ministrul de Interne Robert Kalinak, nu au existat schimbari fundamentale in politica si in stat.

Impotriva coruptiei

Circumstantele uciderii lui Kuciak au fost elucidate macar partial. In plus, doi dintre cei mai controversati antreprenori slovaci au ajuns dupa gratii in urma unor afaceri frauduloase: mogulul imobiliar Ladislav Basternak si omul de afaceri Marian Kocner, acesta din urma fiind acuzat ca ar fi ordonat uciderea jurnalistului Kuciak.

Ambii antreprenori au devenit in Slovacia niste simboluri ale practicilor de afaceri corupte si criminale, al caror succes se bazeaza pe sustinerea din partea politicii si a statului. Amandoi erau timp de ani de zile in relatii stranse cu politicieni de varf si functionari de stat.

Robert Fico locuieste pana astazi intr-un apartament de lux dintr-un complex de locuinte care facea parte, pana la recenta sa confiscare, din imperiul de afaceri al lui Basternak.

Zuzana Caputova e un simbol al luptei impotriva coruptiei. Cu scurt timp in urma, multi slovaci nu auzisera inca de ea, dar succesul ei nu e un fenomen creat in mod artificial de mass-media, cum afirma politicienii din coalitia de guvernare. Ea a lucrat ca avocata pentru drepturile cetatenesti timp de aproape doua decenii, obtinand un verdict important pentru Slovacia dupa un proces de ani intregi, prin care a fost impiedicata crearea unei gropi de gunoi ilegale in orasul ei natal Pezinok.

Credibilitatea Zuzanei Caputova nu se bazeaza doar pe lupta ei indelungata impotriva "establishmentului", ci si pe convingerile ei destul de nepopulare in Slovacia, pe care si le exprima deschis in campania electorala, cum ar fi cele in favoarea parteneriatelor intre persoanele de acelasi sex. Acestea ii confera o imagine integra si incoruptibila.

Problema de imagine a contracandidatului

In schimb, contracandidatul ei, comisarul european Maros Sefcovic, pare tot mai putin credibil in ultimele saptamani. E cunoscut ca social-democrat de stanga, dar in campania electorala se prezinta drept aparator al valorilor traditionale si al familiei clasice, crestin credincios si patriot slovac.

Multi alegatori nu sunt convinsi de sinceritatea acestor schimbari de atitudine.

Nici sustinerea din partea partidului SMER nu e prea avantajoasa pentru Sefcovic, mai ales dupa diversele titluri negative din presa din ultimele saptamani. Liderul SMER, Robert Fico, celebru pentru tiradele sale impotriva mass-mediei independente, a vituperat impotriva presei de mai multe ori, declarand, printre altele, ca aceasta ar reprezenta cea mai mare amenintare la adresa democratiei din Slovacia si ca el nu-i respecta pe jurnalisti.

De la uciderea lui Kuciak incoace, cetatenii sunt mult mai critici fata de astfel de declaratii.

Beata Balogova, redactor-sef al celui mai mare cotidian al tarii, Sme, a fost amenintata personal de Fico. Politicianul si-a declarat intentia sa o dea in judecata pentru articolele ei.

Inainte de alegerile de sambata, ea a scris intr-un editorial: "Nu ne trebuie un alt membru puternic al cercului oligarhilor. Avem nevoie de o autoritate autentica, una care stie sa diferentieze intre bine si rau, care intelege ca trebuie sa construiasca o politica cinstita."

Keno Verseck

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#prezidentiale coruptie Slovacia , #tari Europa