Apeluri din Germania pentru un referendum privind viitorul UE

Sambata, 11 August 2012, ora 17:37
3975 citiri
Apeluri din Germania pentru un referendum privind viitorul UE
foto google

Politicienii germani se pronunta tot mai frecvent pentru un referendum privind viitorul Uniunii Europene.

Dupa scepticismul initial, acum reprezentantul FDP (Partid Liberal Democrat) declara necesitatea consultarii populare, in cadrul unui refrendum privind Europa. FDP este deranjat indeosebi de faptul ca UE n-a reusit sa-si adopte o constitutie a Uniunii, desi aceasta a fost initiata in mai multe randuri, noteaza Frankfurter Allgemeine.

Succesiunea evenimentelor arata ca, in conditiile crizei datoriilor, tarile afectate, cele mai interesate in existenta unei legi fundamentale comune, pun anumite probleme de suveranitate deasupra oricaror altor interese.

In primavara aceasta, ministrul de Finante german, Wolfgang Schauble, ii prezentase doamnei Angela Markel propunerea sa privind un astfel de referendum, convins ca rezultatele lui vor intari increderea in UE, atat din interior, cat si din exterior.

Atunci, Angela Merkel a apreciat ca nu este momentul sa se abordeze problema astfel, aceeasi opinie impartasind mai multi politicieni germani. Este usor de observat ca nici Cancelarul nici celelalte varfuri ale elitelor politice germane nu s-au opus ferm, apreciind ca "nu este momentul".

Acum, inainte de a pleca in vacanta de vara, ministrul de finante revine asupra problemei referendumului, declarand: "Cred ca acesta ar putea avea loc mult mai curand decat as fi crezut acum cateva luni". El mai este sustinut de primul ministru bavarez, Horst Seehofer, o personalitate influenta, in opinia careia populatia ar trebuie consultata cu privire la trei probleme esentiale:

Prima: acordul cu privire la transferarea unor factori de putere ale actualelor state si concentrarea lor la Bruxelles.

A doua: opinia cu privire la oportunitatea aderarii unor noi state la Uniunea Europeana, avandu-le in vedere indeosebi pe cele care se pregatesc deja in acest scop.

A treia: o decizie de principiu privind ajutorul financiar pe care Germania si alte state ale Uniunii il vor acorda in viitor unora din statele membre. La acest din urma punct, ar trebui eventual inclusa si problema privind euro-obligatiunile sau a fondurilor de creanta.

La randul sau, Sigmar Gabriel, presedintele partidului social-democrat si-a aratat sustinerea pentru referendum, singurul care poate pune bazele raspunderii comune a tarilor membre, in angajarea obligatiilor privind datoriile acceptend a priori un strict control bugetar.

Aceasta optica trebuie privita si in contextul unei declaratii a premierului bavarez, Horst Seehofer, care considera ca nu se poate avansa in ideea Statelor Unite ale Europei, fara consimtamantul clar si fara echivoc a cetatenilor.

In acest context se va putea construi o Europa a elitelor, acceptatata de toti cetatenii sai, in conditii de transparenta, iar actualele momente de rezerve, suspiciuni si neincredree vor fi figur depasite - considera sustinatorii germani ai referendumului european.

Seehofer insista asupra faptului ca trebuie creat mecanismul prin caree exprimarea la referendum sa fie neinfluentata, stiindu-se ca orice incercare de a determina pe cineva in ce fel sa se exprime nu este altceva, decat aroganta.

In aceasta perioada, numerosi reprezentanti ai vietii poliitice din Germania, dar si din alte tari ale UE, sunt in vacanta, dar presa apreciaza ca problema clarificarilor de care are nevoie UE se va pune ferm, chiar in aceasta toamna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Referendum privind UE, #Germania pozitie Romania, #Germania Schengen Romania , #UE