Sa nu ne lasam cuprinsi de o frica generala!

Autor: Siegfried Muresan - europarlamentar
Vineri, 20 Noiembrie 2015, ora 08:45
4421 citiri

Milioane de romani, alaturi de sute de milioane de europeni, au acum posibilitatea de a munci, a studia si a calatori rapid si ieftin oriunde in Europa. Este ceea ce defineste Uniunea Europeana. Noile politici de securitate europene nu trebuie sa ne schimbe acest mod de a trai.

In urma atentatelor teroriste din Paris, presedintele Frantei, Francois Hollande, a cerut sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene invocand, in premiera, Articolul 42 (7) din Tratatul Uniunii Europene.

Articolul, introdus in urma adoptarii Tratatului de la Lisabona, prevede ca, "in cazul in care un stat membru face obiectul unei agresiuni armate pe teritoriul sau, celelalte state membre sunt obligate sa ii acorde ajutor si asistenta prin toate mijloacele de care dispun".

Acest articol nu obliga celelalte tari UE sa intre in razboi de partea statului aflat sub agresiune. Confera, insa, dreptul statului agresat sa discute cu fiecare stat membru in parte despre tipul de sprijin pe care il poate primi.

Solicitarea presedintelui Hollande, precum si raspunsul pozitiv al statelor membre, sunt gesturi simbolice. In acest moment trebuie sa fim solidari cu francezii care au fost loviti de atacuri teroriste barbare. Doar actionand impreuna putem preveni ca ceea ce s-a intamplat pe 13 noiembrie la Paris sa se intample maine in alt stat european. Pentru ca cetatenii romani sa poata trai in siguranta, este nevoie ca Europa in ansamblu sa fie sigura.

Nu inseamna, insa, ca trebuie sa ne inchidem granitele interne, sa renuntam la avantajele imense ale Uniunii Europene. Asta este ceea ce vor teroristii, sa induca frica in noi, sa ne faca mai slabi, sa ne dezbine. Un astfel de gest ar insemna ca noi pierdem si ei castiga.

Ce trebuie sa facem? Ei bine, trebuie sa crestem securitatea in Uniunea Europeana fara a ne schimba modul de a trai.

Putem indeplini acest lucru numai printr-o stransa colaborare intre tarile membre. Structurile de securitate, de politie, inclusiv armatele statelor membre trebuie sa comunice mai mult si mai eficient. Niciun stat european nu detine mai multe informatii decat detin toate statele la un loc.

Invocarea Articolului 42 de catre presedintele Frantei este un bun prilej de a ne aseza cu totii la masa si de a imbunatati modul de lucru al institutiilor de forta din cadrul Uniunii Europene.

Sunt state care au o mai mare experienta in gestionarea riscurilor de terorism sau in monitorizarea islamistilor radicalizati. La fel, exista state care au serviciile de informatii mai performante, iar altele care au politia mai bine organizata. Trebuie sa facem schimb de bune practici, trebuie sa eficientizam modul de comunicare pentru ca libera circulatie a europenilor sa ramana un mare avantaj, dar nu si o vulnerabilitate.

La fel, pentru a pastra deschise granitele in interiorul Uniunii, trebuie sa securizam mai mult granitele externe. Frontiera exista pentru a nu putea fi trecuta decat de cei care au dreptul sa o faca, iar trecerea sa fie monitorizata: sa stim exact cine si cand a intrat in Europa.

Or, in ultimele luni, frontiera europeana a fost asaltata zilnic de 10.000 de persoane (in medie), fara a avea permisiunea de a trece si fara a fi inregistrate. Nu se stie cine a intrat, iar acest lucru contravine ratiunii existentei frontierei.

Uniunea Europeana are datoria sa ajute statele membre sa-si securizeze granitele. Tarile care nu isi pot intari singure granitele externe trebuie sa accepte acest ajutor european.

Un alt lucru care trebuie facut pentru a creste securitatea in Europa este ca orice masura luata pentru a creste siguranta oamenilor sa fie aplicata la nivelul tuturor celor 28 de state membre.

In tot acest plan de crestere a securitatii Europei, Romania trebuie sa fie parte a solutiei. Trebuie sa prezentam in mod clar care ne sunt capacitatile in materie de sporire a securitatii, cu ce putem ajuta si, mai ales, ce plan avem pentru ca Romania sa ramana o tara sigura. Romania este o tara sigura si trebuie sa ramana o tara sigura.

Pe de alta parte, nicio masura de securitate luata la nivel european nu trebuie sa ocoleasca tara noastra. Repet, securitatea romanilor depinde de securitatea la nivelul Uniunii Europene, in ansamblul ei.

Este un mare test pentru Uniunea Europeana, dar care, ca orice criza, ofera si o oportunitate. Pentru ca, intr-o astfel de situatie, este posibil ca pasii necesari de integrare europeana, colaborarea structurilor de securitate, securizarea cu adevarat a frontierelor externe sa se realizeze mai bine.

Ca sa trecem cu bine acest test, ca sa iesim mai puternici din aceasta criza si sa nu renuntam la avantajele Uniunii Europene, trebuie sa contribuim cu totii.

Politicienii, institutiile, factorii de decizie europeni trebuie sa colaboreze mai bine, sa lucreze mai eficient pentru a securiza spatiul european.

Dar si oamenii, europenii din toate statele membre, au o "datorie". Iar aceasta datorie este sa creada in continuare in Uniunea Europeana, in valorile ei. Trebuie sa nu ne lasam cuprinsi de o frica generala, de frica de a merge pe strada, de a merge la teatru, la film sau de a calatori cu avionul intr-un oras dintr-o tara straina.

Trebuie sa fim prudenti, dar nu trebuie sa ne schimbam modul de viata.

Siegfried Muresan este europarlamentar, vicepresedinte al Comisiei de Buget din PE, purtator de cuvant al PPE si prim-vicepresedinte al PMP.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#securitate UE, #atentate teroriste Franta, #atentate teroriste Europa, #securitate granite Europa , #UE