Cine sunt vinovatii pentru tergiversarea implementarii Directivei UE privind spalarea banilor, din cauza carora platim o amenda de 3 milioane de euro

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 16 Iulie 2020, ora 17:54
9151 citiri
Cine sunt vinovatii pentru tergiversarea implementarii Directivei UE privind spalarea banilor, din cauza carora platim o amenda de 3 milioane de euro
Foto: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Romania a fost obligata joi sa plateasca catre Comisia Europeana o amenda de 3.000.000 de euro pentru implementarea cu intarziere a Directivei UE privind spalarea banilor.

O decizie previzibila, avand in vedere ca acest document european important, privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului, a fost implementat de Romania cu o intarziere de 755 de zile.

Avocatul general Evgeni Tanchev explica, in concluziile sale, riscurile neimplementarii la timp a acestei a Directivei 2015/849: "prezinta riscuri pentru integritatea si pentru functionarea sistemului financiar al Uniunii, intrucat il face vulnerabil la spalarea banilor si la finantarea terorismului si afecteaza investitorii si cetatenii."

Fost agent guvernamental: A existat mereu un blocaj

Contactat joi de Ziare.com, fostul agent al Romaniei la CJUE, procurorul Razvan-Horatiu Radu arata ca Directiva privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului reprezita un instrument foarte important pentru combaterea acestui fenomen infractional adoptat la nivelul Uniunii Europene.

Potrivit acestuia, acest aspect a fost adesea sesizat si de reprezentantii Comisiei Europene.

"In calitate de agent guvernamental pentru CJUE am sesizat necesitatea si urgenta transpunerii ei autoritatilor responsabile inca din momentul adoptarii Directivei. Atat in perioada de transpunere cat si dupa declansarea procedurii de infringement am atras in mod repetat atentia institutiilor responsabile. Pana in august 2018, data sesizarii CJUE, inca se putea evita condamnarea Romaniei," explica Horatiu Radu.

Fostul agent guvernamental arata ca la nivelul departamentului pe care il coordona au fost intocmite zeci de adrese si note de informare atat catre Guvern cat si catre celelalte institutii de linie care aveau obligatia transpunerii directivei.

"Undeva a existat mereu un blocaj. Am atras atentia asupra pericolului nu doar in sedinte cu celelalte institutii ci si prin declaratii publice. Stiu sigur ca si la nivelul altor institutii, cel putin la nivel tehnic, se facusera pasii necesari. Este pacat sa suporte contribuabilii suma de 3 milioane de euro pt inactiunea unor responsabili ce pot fi usor identificati," declara Horatiu Radu.

Birchall: Am trimis zeci de scrisori

Fostul ministru al Justitiei, Ana Birchall, a comentat pe pagina de Facebook decizia CJUE. Ea arata ca in 2017 in calitate de ministru delegat pentru afaceri europene lunar, in sedintele de guvern, atentiona ca daca NU se transpune Directiva 2015/8491 (care previne utilizarea sistemului financiar al Uniunii Europene in scopul spalarii banilor si al finantarii terorismului) pana la implinirea termenului, august 2018, Romania va fi condamnata de CJUE.

"Mai mult, institutional am trimis zeci de scrisori la cei responsabili incepand cu Ministrul Justitiei de la acea vreme, Florin Iordache, Presedintii Senatului si Camerei Deputatilor! Credeti ca s-a deranjat cineva sa ia in seama?? Bineinteles ca nu! Erau preocupati cu promovarea de legi care sa nenoroceasca justitiea iar Romania a fost astazi condamnata de CJUE sa plateasca despagubiri in valoare de 3 milioane EURO, exact cum am avertizat eu in 2017!," scrie Birchall.

Potrivit fostului ministru, statul roman ar trebui acum, prin institutiile sale, sa recupereze acesti bani de la cei vinovati nu sa fie platiti de fiecare roman!

"Sa nu il uitam nici pe domnul Victor Negrescu, care a preluat dupa mine functia de ministru delegat pentru afaceri europene! (Si pentru ca il cred in stare pe Alta Intrebare sa minta si sa nege atasez o foto, exemplu de scrisoare trimisa de mine)," completeaza Ana Birchall.

Foto: Facebook/ Ana Birchall

Tergiversarea, legata de Liviu Dragnea

Cine este de vinovat de neimplementarea la timp? Din momentul in care directiva a fost votata, iunie 2015, guvernele de la Bucuresti nu au facut nimic pentru a o implementa. Au fost doar vorbe goale transmise oficialilor de la Bruxelles. Desi in intarziere, Guvernul Dancila a ales in 2018, inexplicabil, calea legislativa cea mai lunga - un proiect de lege. In locul unei ordonante de guvern.

Opozitia a acuzat ca tergiversarea transpunerii a avut ca scop sa nu-l supere pe liderul PSD, Liviu Dragnea, si pe baronii locali si au aratat cu degetul catre firma Tel Drum.

"In baza directivei, firmele cu actiuni la purtator, asa cum a fost si Tel Drum pana de curand, vor fi interzise! Termenul limita pentru transpunerea directivei era luna iunie, dar pentru PSD a avut prioritate subminarea independentei Justitiei", acuza USR, in iunie 2018.

"Spalarea Banilor" a redactat cu intarziere

Fostul agent al Romaniei la CJUE, procurorul Razvan-Horatiu Radu, explica in iulie 2018 ca proiectul de lege a fost redactat foarte tarziu de Oficiul National pentru Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB).

De la inceputul lunii martie 2018, proiectul a mai stat blocat vreo doua luni si la Secretariatul General al Guvernului.

"In ciuda recomandarii noastre, nu s-a emis o ordonanta de urgenta care ar fi rezolvat transpunerea.

Pe zona mea de reprezentare, am comunicat gravitatea problemei decidentilor din alte ministere si am sesizat aproape saptamanal conducerea Ministerului Afacerilor Europene cu privire la urgenta transpunerii.

Lunar am introdus directiva aceasta, alaturi de altele, in lista de informare catre Guvern", declara Razvan-Horatiu Radu.

Guvernul a sesizat Senatul abia pe 31 mai 2018 si a intrat in dezbaterea parlamentara. Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, este in vigoare din 21 iulie 2019.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#CJUE Romania, #spalarea banilor Dragnea, #Spalarea banilor directiva, #amenda romania , #UE