O minciuna patriotica: Romania, membra a Uniunii Europene

Autor: Catalin Avramescu - conferentiar
Marti, 20 Septembrie 2016, ora 07:07
12203 citiri

Sa ridice mana cel care crede ca intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, a fost meritata. Ca eram pregatiti. Ca Romania indeplinea criteriile pentru aderare.

Chiar nimeni?

Era de asteptat. Nici nu imi imaginez un om in deplinatatea facultatilor mintale care sa creada altceva. Romania nu era pregatita pentru aderare (nici Bulgaria, insa tara de la Sud nu este subiectul acestui editorial).

Lucrurile erau cunoscute inca de pe vremea "negocierilor pentru aderare". De curand, a fost dat publicitatii un raport al Curtii Europene de Conturi. Acolo scrie negru pe alb ca Romania si Bulgaria nu indeplineau criteriile.

Obiectiile institutiei europene au fost insa date la o parte de Olli Rehn, comisarul european pentru Extindere, care ar fi spus: "Imi pare rau, este prea tarziu, am mainile legate, decizia politica a fost luata de statele membre, la recomandarea Comisiei Europene."

Admiterea Romaniei a fost conditionata de reforme in domeniul Justitiei, garantate de Mecanismul de Cooperare si Verificare (celebrul "MCV").

Spre disperarea partenerilor europeni, nici acum Justitia din Romania nu functioneaza la standarde europene. Motiv pentru care ei refuza - justificat in termenii tratatului de aderare semnat de Romania - sa ridice acest mecanism.

Sa recapitulam faptele. Romania a aderat fara sa indeplineasca criteriile. Dupa aceea, a blocat reformele in Justitie. Si atunci de ce mai sustinem calitatea de membri UE?

Stim cu totii ca intrarea in UE s-a bazat pe o minciuna. Chiar si politicienii stiu asta. Si guvernele statelor UE stiu asta. Si birocratii de la Bruxelles stiu asta. Si atunci?

Lucrul cel mai curios in aceasta poveste este urmatorul. Vorbesti cu prieteni sau cu oameni simpli, de pe strada. Multi sunt bine-intentionati. Si lucizi. Stiu bine ce s-a intamplat in 2007. Dar cu toate acestea adera, nevrotic, la ideea ca Romania trebuie sa ramana membra a Uniunii Europene.

Moralmente vorbind, avem o mare problema aici.

Sa lasam la o parte ce crede subsemnatul despre Uniunea Europeana. Chiar nu are importanta in contextul discutiei noastre (For the record: Aderarea la UE a fost o eroare. Romania trebuia sa adere la capitalismul pur si dur. Nu la socialismul de piata promovat la Bruxelles. In ordine strategica, NATO este esential. Inamicul nostru principal este Rusia. Relatia cu Statele Unite si Marea Britanie este vitala. OK, putem acum reveni la subiectul editorialului?).

Problema arata astfel. Stim ca totul a fost o minciuna. Romania a mimat reformele. Nici acum nu indeplinim criteriile. Daca maine ar trebui sa o luam de la capat, ni s-ar arata usa. Urgent. Si totusi spunem ca trebuie sa ramanem membri ai Uniunii Europene... Cum vine asta?

Sa presupunem ca sunteti la banca. Scrieti niste date false intr-un formular. La ghiseu vi se dau banii. I-ati lua? Dupa ce ati fi prins cu ocaua mica, ati incerca sa pastrati acesti bani, impotriva oricarei evidente?

Evident ca nu... Nu ar fi corect. Ar fi chiar o ticalosie. Aici suntem de acord. Putem invoca si alte exemple. Ati dat gol din ofsaid. Ati mai sustine ca meritati sa castigati meciul? Etc.

Ma opresc aici, pentru ca oricine a inteles ideea. Este vorba de un principiu moral esential. Nu trebuie sa trisezi. Iar daca ai trisat, nu trebuie sa te bucuri de avantajele aduse de acest gest imoral.

Cu toate acestea, observati o exceptie curioasa. Multi dintre noi sunt convinsi ca Romania a facut bine ca a intrat in Uniunea Europeana.

Justificarile sunt multe. De regula este ceva de genul: "Unde eram daca nu eram in UE?". Nu stiu. Ma bucur ca eurofilii au darul profetiei. Eu am capacitati mai limitate. Insa problema e cu totul alta. Anume ca multi dintre noi sunt gata sa accepte o minciuna, o frauda, atata vreme cat efectele acesteia sunt convenabile (sau isi imagineaza ca sunt convenabile) pentru Romania.

Aceasta este minciuna patriotica. Trebuie sa pastram tacerea. Sa nu clatinam barca. In fond, o facem pentru tarisoara noastra...

Securitatea era specialista in minciunile patriotice. Spre exemplu, trebuia sa il acceptam pe Ceausescu pentru ca nu aveam incotro, nu-i asa? Fara Stejarul din Scornicesti ne-ar fi invadat sovieticii. Asta era teoria.

Pe la finele anilor '90, clasa politica din Romania si-a dat mana intr-un proiect antinational. Si-a propus sa pacaleasca Occidentul (Nu-i vorba, ca acolo erau multi care abia asteptau sa fie trasi pe sfoara).

Au spus ca Romania are "economie de piata". Si ne-am trezit cu mogulii cu contracte cu statul. Au spus ca s-a reformat Educatia. Si ne-am pomenit cu fabrici de diplome acordate unor plagiatori. Au spus ca au securizat granitele. Si am vazut ca se face contrabanda la lumina zilei. Au spus ca avem "alegeri libere". Ne-am ales cu un sistem mai corupt decat in unele state africane, cu posturi de parlamentari vandute la taraba, unor infractori.

Iar multi dintre noi au tacut din gura. Au crezut ca, in fond, scopul scuza mijloacele.

Dar chiar si daca aderarea la Uninea Europeana ar fi fost cel mai bun lucru care ni se putea intampla (nu vad evidenta, dar asta este altceva, logic vorbind), cu toate acestea nimic nu justifica pretul.

Mult prea mare. Am inceput cu o minciuna si am continuat cu aceeasi minciuna. In complicitatea generala, a alesilor si a alegatorilor. De ce? Pentru ca vrem binele Romaniei?

Dar ce fel de bine este acela care se cladeste pe o minciuna?

Costurile acestei complicitati le platim cu totii, acum. Avem o clasa de politicieni care ne mint, zi de zi, ceas de ceas si in proportie de masa. Avem institutii disfunctionale. Avem o presa dezorientata. Nu mai avem nimic la orizont, nici un proiect national, nici o speranta.

Pentru ca nu avem curajul sa infruntam realitatea. Sa ne masuram, obiectiv, plusurile si minusurile. Sa cerem reforme adevarate. Sa nu acceptam nimic mai putin.

Catalin Avramescu este conferentiar la Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti, fost consilier de stat, seful Cancelariei Prezidentiale (2008-2011) si ambasador in Finlanda si Estonia (2011-2016).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Romania membra UE, #Romania intrare UE, #Romania aderare UE , #UE