Curtea de Justitie a UE amendeaza Romania cu 3 milioane de euro pentru implementarea cu intarziere a Directivei UE privind spalarea banilor

Joi, 16 Iulie 2020, ora 11:24

   

Curtea de Justitie a UE amendeaza Romania cu 3 milioane de euro pentru implementarea cu intarziere a Directivei UE privind spalarea banilor
Romania si Irlanda sunt obligate la plata catre Comisia Europeana a unei sume forfetare in cuantum de 3 000 000 de euro si, respectiv, de 2 000 000 de euro pentru implementarea cu intarziere a Directivei UE privind spalarea banilor, potrivit unei decizii date joi de Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).

Este vorba de unul dintre cele mai importante acte comunitare, Directiva Europeana 2015/849 privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului, care a fost implementata de Romania cu o intarziere de doi ani.

"Aceste doua state membre nu au transpus in mod complet, in termenul prevazut, Directiva privind prevenirea utilizarii sistemului financiar in scopul spalarii banilor sau finantarii terorismului Directiva 2015/8491 urmareste sa previna utilizarea sistemului financiar al Uniunii Europene in scopul spalarii banilor si al finantarii terorismului.

Statele membre trebuiau sa transpuna aceasta directiva in dreptul lor national pana la 26 iunie 2016 si sa informeze Comisia Europeana cu privire la masurile adoptate in aceasta privinta," anunta CJUE intr-un comunicat de presa.

Decizia vine dupa ce avocatul general al Curtii de Justitie a Uniunii Europene, Evgeni Tanchev, a propus in concluziile prezentate, pe 5 martie, judecatorilor europeni amendarea Romaniei cu suma de 3 milioane de euro pentru neimplementarea Directivei UE privind spalarea banilor.

Citeste si: Avocatul general al CJUE cere amendarea Romaniei cu 3 milioane de euro pentru ca nu a implementat Directiva UE privind spalarea banilor

CJUE prezinta si un mic istoric al cazuluiLa 27 august 2018, Comisia a sesizat Curtea cu doua actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor, considerand ca Romania, pe de o parte, si Irlanda, pe de alta parte, nu au transpus in mod complet Directiva 2015/849 in termenul stabilit in avizele motivate respective, si, nici nu au comunicat masurile nationale de transpunere corespunzatoare.

In plus, Comisia a solicitat, in temeiul articolului 260 alineatul (3) TFUE2, obligarea Romaniei si a Irlandei, pe de o parte, la plata unei penalitati cu titlu cominatoriu zilnice, incepand de la pronuntarea hotararii, pentru neindeplinirea obligatiei de a comunica masurile de transpunere a aceleiasi directive si, pe de alta parte, la plata unei sume forfetare.

Ulterior, Comisia a informat Curtea ca se desista in parte de actiunea sa in masura in care nu mai solicita aplicarea unei penalitati cu titlu cominatoriu zilnice, aceasta cerere ramanand fara obiect dupa transpunerea completa a Directivei 2015/849 in dreptul roman si in dreptul irlandez.

Apararile Romaniei si IrlandeiIn acest context, Romania si Irlanda au contestat aplicarea regimului de sanctiuni prevazut la articolul 260 alineatul (3) TFUE. Cele doua state membre mentionate au sustinut de asemenea ca cererea Comisiei de a impune plata unei sume forfetare ar fi nu numai nejustificata, ci si disproportionata in raport cu situatia de fapt din speta si cu obiectivul acestui tip de sanctiune pecuniara.

Acestea au reprosat Comisiei ca nu si-a motivat in mod specific si de la caz la caz decizia de a solicita impunerea unei asemenea sanctiuni in speta.

Prin doua hotarari pronuntate in Marea Camera la 16 iulie 2020, Curtea a admis actiunile introduse de Comisie. Astfel, Curtea a constatat, in primul rand, ca, la expirarea termenului care le fusese stabilit in avizul motivat, Romania si Irlanda nici nu adoptasera masurile nationale de transpunere a Directivei 2015/849, nici nu comunicasera Comisiei asemenea masuri si ca, prin urmare, acestea nu si-au indeplinit obligatiile care le revin in temeiul directivei respective.

Tergiversarea, legata de Liviu Dragnea

Din momentul in care directiva a fost votata, iunie 2015, guvernele de la Bucuresti nu au facut nimic pentru a o implementa. Au fost doar vorbe goale transmise oficialilor de la Bruxelles. Desi in intarziere, Guvernul Dancila a ales in 2018, inexplicabil, calea legislativa cea mai lunga - un proiect de lege. In locul unei ordonante de guvern.

Opozitia a acuzat ca tergiversarea transpunerii a avut ca scop sa nu-l supere pe liderul PSD, Liviu Dragnea, si pe baronii locali si au aratat cu degetul catre firma Tel Drum.

"In baza directivei, firmele cu actiuni la purtator, asa cum a fost si Tel Drum pana de curand, vor fi interzise! Termenul limita pentru transpunerea directivei era luna iunie, dar pentru PSD a avut prioritate subminarea independentei Justitiei", acuza USR, in iunie 2018.

Citeste si: Legatura nebanuita dintre Tel Drum si directiva UE pe care PSD nu a transpus-o in lege si care risca sa coste Romania milioane de euro

ONPCSB a redactat cu intarziereFostul agent al Romaniei la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, procurorul Razvan-Horatiu Radu, explica in iulie 2018 ca proiectul de lege a fost redactat foarte tarziu de Oficiul National pentru Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB).

De la inceputul lunii martie 2018, proiectul a mai stat blocat vreo doua luni si la Secretariatul General al Guvernului.

"In ciuda recomandarii noastre, nu s-a emis o ordonanta de urgenta care ar fi rezolvat transpunerea.

Pe zona mea de reprezentare, am comunicat gravitatea problemei decidentilor din alte ministere si am sesizat aproape saptamanal conducerea Ministerului Afacerilor Europene cu privire la urgenta transpunerii.

Lunar am introdus directiva aceasta, alaturi de altele, in lista de informare catre Guvern", declara Razvan-Horatiu Radu.

Citeste si: Pe cine incurca aplicarea Directivei UE privind spalarea banilor? Guvernele PSD au ignorat avertismentele, iar acum Romania e buna de plata
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3285 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
alphpha
rank 5
Cine
a intarziat acela să plătească. Cu siguranță nu omul de rand ci mahării plătiți mai mult decat regește din anumite instituții care trebuiau s-o facă. Sau politicienii cu cefe groase și obrazul nesimțit...
medgidnicolai
rank 5
un abuz cras din parte justitiei europene
si necompetenta ministrului justitiei predoi. legislatia europeana in ce priveste spalarea banilor a fost adoptata prin legea nr.129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului publicată in Monitorul Oficial, Partea I nr. 589 din 18 iulie 2019.
rc
rank 5
iar ai aparut? psdul are justitia, care e problema
ziceai? si acum ai tupeul sa ataci pe predoiu fara motiv cand tot articolul explica clar cu date ca absolut toate blocajele au venit de la infractorii psd din parlament si guvern?

"la expirarea termenului care le fusese stabilit in avizul motivat, Romania si Irlanda nici nu adoptasera masurile nationale de transpunere a Directivei 2015/849, nici nu comunicasera Comisiei asemenea masuri"

ce nu e clar? chiar daca a fost implementata, a fost implementata cu intarziere ca sa mai poata psdisti fura un pic, ca doar ei vor furatul si spalatul banilor sa fie parte din drepturile omului.

Mi se pare normal ca guvernul sa dea in judecata psd si sa impute cele 3 milioane psdului. e ridicol ca oamenii care plates taxe sa piarda bani cu salarille parlamentarilor psdisti, cu furatul din buget al psdistilor si cu penalitatile primite pentru furatul si incompetenta psdistilor. psdul e o gaura fara fund si lumea se mira ca pensiile lor sunt mici
Meleaca
rank 5
treba e simpla
1. exista un proiect de lege pe aceasta tema, depus la parlament?
a. daca da, cei responsabili cu punerea lui pe ordinea de zi sunt cei care tre sa sara cu molozu
b. daca nu, toti ministrii responasbili cu elaborarea unei astfel de legi, de cand directiva a devenit obligatorie, sa fie cei ce decarteaza 5 bulioane.
Traiannn
rank 5
Vreau sa stiu cine se face EFECTIV vinovat ! Amenda TREUIE platita
de cei vinovati !

P.s. De asemeni sunt vinovati cei ce refuza urmarirea

conturilor din strainatate cel putin a celor implicati

in afaceri frauduloase . In aceeasi TROACA intra si

interzicerea afacerilor cu statul a firmelor cu actiuni

la purtator.
misulica1
rank 5
Pai
reiese clar din articol cine e vinovatul :guvernele psd-iste si parlamentul dement dominat de psd!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor