Friedman: Rusia in timp va slabi. Europa este o iluzie. Cand iluzia va cadea, veti realiza ca sunteti romani

Joi, 02 Octombrie 2014, ora 22:16
16255 citiri
Friedman: Rusia in timp va slabi. Europa este o iluzie. Cand iluzia va cadea, veti realiza ca sunteti romani

George Friedman, presedinte si fondator Stratfor, a fost prezent miercuri la Chisinau in cadrul unei dezbateri organizate de catre Fundatia Universitara a Marii Negre cu ocazia deschiderii filialei de la Chisinau.

In cadrul acestei dezbateri unul din cei mai recunoscuti experti in geopolitica a tinut sa trimita un mesaj clar cetatenilor Republicii Moldova, un mesaj care tine cont de unitatea celor doua maluri ale Prutului, dar mai ales de geopolitica actuala: "Rusia in timp va slabi. Europa este o iluzie. Cand iluzia va cadea, veti realiza ca sunteti romani".

La eveniment au mai participat Dan Dungaciu, Liviu Bota, Silviu Negut, Emil Hurezeanu, Sergiu Celac si Ioan Donca.

Analiza Stratfor: De ce conteaza, dintr-o data, Moldova? Interventia americana este esentiala

Dan Dungaciu, presedintele Fundatiei Universitare a Marii Negre, a declarat ca in Republica Moldova nu se face politica ci geopolitica, ca nu exista partide politice ci partide geopolitice si "la fiecare alegere asteptam rezultatul final nu pentru a vedea doctrina care va guverna Republica Moldova ci care va fi orientarea geopolitica pe care Republica Moldova o va avea".

George Friedman a declarat ca "Marea Neagra este ca un uragan iar viitorul depinde de raspunsul la trei intrebari: care este viitorul Federatiei Ruse, care sunt limitele ei de actiune si care ii sunt gandurile fata de statele din fostul spatiu sovietic. Marea problema a Rusiei este cum sa creeze o zona tampon fata de Europa si care sa o protejeze de Napoleoni, de Hitleri, iar raspunsul gasit la aceasta intrebare a fost sa se mute cat mai spre Vest, pentru a se crea o zona de influenta cat mai mare. Rusia vrea astfel sa stapaneasca Belarusul, vreau sa stapaneasca Ucraina...".

"Marea teama a Americii, de sute de ani, este aceea a unei relatii germano-ruse. Imbinarea tehnologiei germane cu resursele nelimitate ale Rusie reprezinta marea frica a Americii. Putem trai cu o Ucraina sub ocupatie rusa, dar e nevoie sa ne asiguram un scut intre Germania si Federatia Rusa, iar acel scut este reprezentat de catre trinomul Polonia - Romania - Turcia. Romania trebuie sa inteleaga ca SUA reactioneaza foarte greu, dar exploziv", a completat geopoliticianul.

Stratfor: Romania, un pilon esential in strategia de aparare a SUA impotriva Rusiei

In legatura cu Republica Moldova, acesta a declarat ca "SUA nu au nicio opinie, niciun interes raportat la acest stat. Punctul meu de vedere, nu punctul de vedere oficial al guvernului american, este ca din partea Romaniei se pot obtine beneficii economice, lucru care nu se poate in relatia cu Rusia, deoarece ei fac bani dar nu ofera tehnologie.

In relatia cu China, Republica Moldova nu va castiga, deoarece va aduce proprii cetateni sa munceasca. Germanii nu vor face decat sa cumpere tot ceea ce isi doresc, dar nu vor construi aici o economie stabila".

Platforma Unionista ACTIUNEA 2012

Citeste si:
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Europarlamentarul USR Dacian Cioloş va anunţa un nou proiect politic săptămâna viitoare, au declarat pentru News.ro surse apropiate fostului lider USR. Cioloș va fi urmat de maximum 10...
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...