Noul guvern danez ridica legea controalelor la frontiere

Marti, 04 Octombrie 2011, ora 19:24
1624 citiri
Noul guvern danez ridica legea controalelor la frontiere
Foto: dansk-politik.dk

Noul guvern de centru-stanga din Danemarca a facut public un plan prin care anuleaza o decizie a fostului guvern de centru-dreapta, adoptata acum cateva luni. Executivul danez vrea sa renunte la controalele de la frontiere.

"Este o decizie in favoarea libertatii cetatenilor europeni", a declarat ministrul de Externe german, Guido Westerwelle, la Berlin, cu privire la decizia statului sau vecin, care este si membru al spatiului Schegen, informeaza Deutsche Welle.

Germania, precum si institutia Comisiei Europene, au criticat foarte aspru decizia guvernului danez anterior, care incalca acquis-ul Schengen.

"Decizia guvernului anterior in ceea ce priveste granitele trebuie oprita", a declarat Helle Thorning-Schmidt, noul premier danez, membru al Partidului Social-Democrat, la scurt timp dupa intrarea noului guvern in functiune, care a avut loc luni.

Fostul prim-ministru al Danemarcei, Lars Loekke Rasmussen, a inceput anul acesta sa implementeze controale stricte la frontiere, la cererea partenerilor de coalitie, reprezentantii extremei drepte, Partidul Popular Danez, care duce o politica anti-imigrationista. Planul ce prevedea controlul la frontiere trebuia sa fie aplicat pana in 2014.

Thorning-Schmidt, in varsta de 44 de ani si care este prima femeie prim-ministru, a anuntat si anularea unor alte politici conservative, cum ar fi aceea care ii impiedica pe partenerii de viata straini ai danezilor sa se stabileasca mai usor in tara. Totusi, legea care interzice rezidentilor din tarile non-UE cu varsta sub 24 de ani sa ramana in Danemarca impreuna cu perechile lor, ramane deocamdata in picioare.

Noul premier a anuntat ca printre prioritatile sale se numara si intarirea economiei nationale, pe care o va stimula prin suplimentarea bugetului cu 1,3 miliarde de euro.

Cabinetul format luni numara 14 barabti si 9 femei in functiile de ministru. Printre ei se numara si Manu Sareen, de origine indiana si Moger Petersen, in varsta de numai 26 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#guvern danez, #lege control frontiere, #guvern centru stanga , #UE