Ziare.com

O minciuna patriotica: Romania, membra a Uniunii Europene

de Catalin Avramescu, conferentiar
Marti, 20 Septembrie 2016, ora 07:07

   

O minciuna patriotica: Romania, membra a Uniunii Europene
Catalin Avramescu
Sa ridice mana cel care crede ca intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, a fost meritata. Ca eram pregatiti. Ca Romania indeplinea criteriile pentru aderare.

Citeste toate textele scrise de Catalin Avramescu pentru Ziare.com

Chiar nimeni?

Era de asteptat. Nici nu imi imaginez un om in deplinatatea facultatilor mintale care sa creada altceva. Romania nu era pregatita pentru aderare (nici Bulgaria, insa tara de la Sud nu este subiectul acestui editorial).

Lucrurile erau cunoscute inca de pe vremea "negocierilor pentru aderare". De curand, a fost dat publicitatii un raport al Curtii Europene de Conturi. Acolo scrie negru pe alb ca Romania si Bulgaria nu indeplineau criteriile.

Obiectiile institutiei europene au fost insa date la o parte de Olli Rehn, comisarul european pentru Extindere, care ar fi spus: "Imi pare rau, este prea tarziu, am mainile legate, decizia politica a fost luata de statele membre, la recomandarea Comisiei Europene."

Admiterea Romaniei a fost conditionata de reforme in domeniul Justitiei, garantate de Mecanismul de Cooperare si Verificare (celebrul "MCV").

Spre disperarea partenerilor europeni, nici acum Justitia din Romania nu functioneaza la standarde europene. Motiv pentru care ei refuza - justificat in termenii tratatului de aderare semnat de Romania - sa ridice acest mecanism.

Sa recapitulam faptele. Romania a aderat fara sa indeplineasca criteriile. Dupa aceea, a blocat reformele in Justitie. Si atunci de ce mai sustinem calitatea de membri UE?
Stim cu totii ca intrarea in UE s-a bazat pe o minciuna. Chiar si politicienii stiu asta. Si guvernele statelor UE stiu asta. Si birocratii de la Bruxelles stiu asta. Si atunci?

Lucrul cel mai curios in aceasta poveste este urmatorul. Vorbesti cu prieteni sau cu oameni simpli, de pe strada. Multi sunt bine-intentionati. Si lucizi. Stiu bine ce s-a intamplat in 2007. Dar cu toate acestea adera, nevrotic, la ideea ca Romania trebuie sa ramana membra a Uniunii Europene.

Moralmente vorbind, avem o mare problema aici.

Sa lasam la o parte ce crede subsemnatul despre Uniunea Europeana. Chiar nu are importanta in contextul discutiei noastre (For the record: Aderarea la UE a fost o eroare. Romania trebuia sa adere la capitalismul pur si dur. Nu la socialismul de piata promovat la Bruxelles. In ordine strategica, NATO este esential. Inamicul nostru principal este Rusia. Relatia cu Statele Unite si Marea Britanie este vitala. OK, putem acum reveni la subiectul editorialului?).

Problema arata astfel. Stim ca totul a fost o minciuna. Romania a mimat reformele. Nici acum nu indeplinim criteriile. Daca maine ar trebui sa o luam de la capat, ni s-ar arata usa. Urgent. Si totusi spunem ca trebuie sa ramanem membri ai Uniunii Europene... Cum vine asta?

Sa presupunem ca sunteti la banca. Scrieti niste date false intr-un formular. La ghiseu vi se dau banii. I-ati lua? Dupa ce ati fi prins cu ocaua mica, ati incerca sa pastrati acesti bani, impotriva oricarei evidente?

Evident ca nu... Nu ar fi corect. Ar fi chiar o ticalosie. Aici suntem de acord. Putem invoca si alte exemple. Ati dat gol din ofsaid. Ati mai sustine ca meritati sa castigati meciul? Etc.

Ma opresc aici, pentru ca oricine a inteles ideea. Este vorba de un principiu moral esential. Nu trebuie sa trisezi. Iar daca ai trisat, nu trebuie sa te bucuri de avantajele aduse de acest gest imoral.

Cu toate acestea, observati o exceptie curioasa. Multi dintre noi sunt convinsi ca Romania a facut bine ca a intrat in Uniunea Europeana.

Justificarile sunt multe. De regula este ceva de genul: "Unde eram daca nu eram in UE?". Nu stiu. Ma bucur ca eurofilii au darul profetiei. Eu am capacitati mai limitate. Insa problema e cu totul alta. Anume ca multi dintre noi sunt gata sa accepte o minciuna, o frauda, atata vreme cat efectele acesteia sunt convenabile (sau isi imagineaza ca sunt convenabile) pentru Romania.

Aceasta este minciuna patriotica. Trebuie sa pastram tacerea. Sa nu clatinam barca. In fond, o facem pentru tarisoara noastra...

Securitatea era specialista in minciunile patriotice. Spre exemplu, trebuia sa il acceptam pe Ceausescu pentru ca nu aveam incotro, nu-i asa? Fara Stejarul din Scornicesti ne-ar fi invadat sovieticii. Asta era teoria.

Pe la finele anilor '90, clasa politica din Romania si-a dat mana intr-un proiect antinational. Si-a propus sa pacaleasca Occidentul (Nu-i vorba, ca acolo erau multi care abia asteptau sa fie trasi pe sfoara).

Au spus ca Romania are "economie de piata". Si ne-am trezit cu mogulii cu contracte cu statul. Au spus ca s-a reformat Educatia. Si ne-am pomenit cu fabrici de diplome acordate unor plagiatori. Au spus ca au securizat granitele. Si am vazut ca se face contrabanda la lumina zilei. Au spus ca avem "alegeri libere". Ne-am ales cu un sistem mai corupt decat in unele state africane, cu posturi de parlamentari vandute la taraba, unor infractori.

Iar multi dintre noi au tacut din gura. Au crezut ca, in fond, scopul scuza mijloacele.
Dar chiar si daca aderarea la Uninea Europeana ar fi fost cel mai bun lucru care ni se putea intampla (nu vad evidenta, dar asta este altceva, logic vorbind), cu toate acestea nimic nu justifica pretul.

Mult prea mare. Am inceput cu o minciuna si am continuat cu aceeasi minciuna. In complicitatea generala, a alesilor si a alegatorilor. De ce? Pentru ca vrem binele Romaniei?

Dar ce fel de bine este acela care se cladeste pe o minciuna?

Costurile acestei complicitati le platim cu totii, acum. Avem o clasa de politicieni care ne mint, zi de zi, ceas de ceas si in proportie de masa. Avem institutii disfunctionale. Avem o presa dezorientata. Nu mai avem nimic la orizont, nici un proiect national, nici o speranta.

Pentru ca nu avem curajul sa infruntam realitatea. Sa ne masuram, obiectiv, plusurile si minusurile. Sa cerem reforme adevarate. Sa nu acceptam nimic mai putin.

Catalin Avramescu este conferentiar la Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti, fost consilier de stat, seful Cancelariei Prezidentiale (2008-2011) si ambasador in Finlanda si Estonia (2011-2016).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11621 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Capitalismul dur și pur

Și reforma justiției cu artizan cunoscut e tot o minciună patriotică. După criteriile descrise in articol cu siguranță. Nici cu MCV-ul renumit n-am făcut decat o formă fără fond. Ne-am bucurat patriotic că i s-au numărat in sfarșit ouăle lui Năstase, ca să ne bucurăm și mai patriotic că avem latifundiari onești la Nana. Capitaliștii duri și puri!
Moralmente, n-avem nici o problemă aici. Totul e bine, cand nu se termină. Rotația cadrelor!

 

Iuropa a inglobat Romania pt interese proprii

saraca tarisoara a ajuns azi o colonie.
Generatii intregi vor plati din greu aceasta colonizare.
O sluga umila este azi Romania,fara viitor,o tara care exporta doar materii prime si forta de munca,o tara unde 80% din populatia activa lucreaza in servicii.Dar importa la greu gunoaie si marfuri sec hand,bemveuri pe motorina si toate deseurile.

 

Politica externă se bazează pe interese, nu pe morală. Iar interesul

Romaniei era aderarea la UE, chiar dacă d. Avramescu crede altceva. Nu aderarea la UE e cauza coruptiei, incompetentei, lipsei reformelor din Romania. Fără aderare Romania ar fi arătat si mai rău.// "Inamicul nostru principal este Rusia." - aici d. Avramescu ar fi trebuit să ne explice in ce fel. Ce ne face Rusia, concret? Sau ce vrea să ne facă? Pentru că multi recită poezia cu amenintarea rusească fără să aducă argumente, sau dacă le aduc, acestea sunt de-a dreptul ridicole.

 

profesorov, am sa-ti raspund cu citate din scrierile... 1/2

...lui Eminescu:
===================
" Romania in luptă cu panslavismul"

"Rusia nu se multumeste de a fi luat o parte mare si frumoasă din vatra Moldovei, nu se multumeste de a fi călcat peste granita firească a pamantului romanesc, ci voieste să-si ia si sufletele ce se află pe acest pămant si să mistuiască o parte din poporul roman.

Rusia nu a luat această parte din Moldova pentru ca să-si asigure granitele, ci pentru ca să inainteze cu ele, si nu voieste să inainteze decat spre a putea stăpani mai multe suflete.

Tocmai pusi fată in fată cu viata rusească romanii au inceput a fi cu atat mai vartos pătrunsi de farmecul vietii lor proprii, de bogătia si superioritatea individualitătii lor nationale; tocmai fiind pusi in contact cu rusii, romanii erau mandri de romanitatea lor.

E nobil răsadul din care s-a prăsit acest mic popor romanesc, si, desi planta nu e mare, rodul e frumos si imbelsugat; cele două milioane de romani au adunat in curgerea veacurilor mai multe si mai frumoase comori decit nouăzeci de milioane de rusi vor putea să adune candva.

Nu! Inraurirea firească a Rusiei ne este stricăcioasă, dar ea nu ne poate nimici. Pentru ca să ne ia individualitatea, Rusia ar trebui să ne dea alta in schimb, si, cel putin deocamdată, nu suntem copti pentru o asemenea degenerare.

De cate ori rusii se vor pune in atingere cu noi, vor trebui să simtă superioritatea individualitătii noastre, să fie supărati de acest simtămant si să ne urască mai mult si tot mai mult."
=========================

Cred ca de fapt majoritatea dintre noi nici nu stim ce ar trebui sa

cerem, acesta imi pare a fi motivul real al stagnarii noastre, nu ceea ce subliniaza autorul in finalul articolului:
"Pentru ca nu avem curajul sa infruntam realitatea. Sa ne masuram, obiectiv, plusurile si minusurile. Sa cerem reforme adevarate. Sa nu acceptam nimic mai putin."

 

"cel care crede ca intrarea Romaniei in UE, a fost meritata..."

Ce-are sula cu prefectura...???
La inființare, Uniunea Europeană era compusă din Belgia, Franța care incă deținea deșertul Algeria, Italia, Luxemburg, Olanda și Germania de Vest. Diferențe considerabile de ordin economic și nu numai. Conform rațiunii dumneavoastră strambe, domnule Avramescu, aceasta Uniune a fost o aberație, ce nu ar fi trebuit să se intample. Ei bine, uite că s-a intamplat iar țărilor fondatoare le-a mers foarte bine.
Iar cireașa pe colivă, paragraful de final:
"Costurile acestei complicități le plătim cu toții, acum. Avem o clasă de politicieni care ne mint"
Ha??? Din cauza aderării avem politicieni mincinoși???
Atunci britanicii, italienii și alții de ce au politicieni mincinoși (UK incă nu a ieșit din UE)???
Sau credeți ca Romania ar fi progresat mai bine pe plan politic dacă rămanea pe cont propriu??? L-ați uitat pe Bombo aka 'Dansul'???
Acuma, eu ințeleg pană la un punct o doză de scepticism, dar ce susțineți dumneavoastră aici e mai presus de negativism, e la limita disprețului de sine.
Să știți că de-a lungul istoriei, progresul a survenit preponderent in timpul perioadelor de pace, nu doar in urma conflagrațiilor, intr-un ritm moderat insă.
Cine nu vede schimbările interne in bine de după aderare, pe multiple planuri, inclusiv politic, e rău intenționat, părerea mea.

 

Articolul e zapacitor! Dar cauza... ?

E un articol ravasitor, nici nu stiu ce sa cred despre el! Spune, si chiar argumenteaza, ca suntem niste mincinosi, niste ticalosi... Asa este, desi simt ca nu e chiar asa.
Situatia e grava, iar specificul nostru, genetica, istoria, sunt vinovate doar in mica masura. Cauza e alta, "maestrii" o cunosc. Noi doar o putem deduce, simti.. Daca am putea inlatura cauza!
Nu trebuia sa fim in UE, spune articolul: Justitia e nereformata – si asa este, pe alocuri e chiar ticalosita. Invatamantul e abramburit, Sanatatea bolnava. Politicienii sunt mincinosi si hoti.
Si nu spune tot! Nu spune despre puzderia de ONG-uri care declara ca vegheaza si militeaza, dar sunt niste facaturi. La fel, sindicatele. Iar institutiile statului sunt mafiotizate.
Minciuna si hotia raman neclintite. Presa a esuat, a aparut categoria "independent de inchiriat". "Maestrului" i se pusese aceasta eticheta, dar urmarindu-l atent, imi este clar ca el nu e doar atat.
Mintile luminate nu au toate lumina proprie si, daca o au, li se pune sau isi pun singure camuflaj.
Suntem in UE... n-ar trebui sa fim. Dar, daca nu eram in UE, unde am fi fost?!!

 

Dle Conferentiar Catalin Avramescu, frenezia, pulsul vertigions,

...cadenta cuvintelor domniei voastre din acest articol, imi dau frisoanele sympathiei, osmotica ce face totuna din dincolo si din dincoace de membrana, vibrez intr-un efect de rezonanta, fenomen fizic ce poate prabusi stadioane, poate transforma munti de bazalt in tzarana si colb.
In... arriere gout insa, regret din toata fiinta vointa dumneavoastra de a spune totul dintr-o suflare, dintr-o expiratie de om razbit, parca din usurarea intalnirii cu azurul dupa o lunga apnee in submersiune.
Va comportati de parca ati purta marca unui inainte si dupa.
Cred ca subiectul acesta cere, impune o lunga dezbatere, o prodigioasa dezvoltare, un rechizitoriu.

Cum didactica exemplelor alese in retorica textului de fata pare sa isi faca aici efectul nu doar de intelegere ci desavarseste un act de comuniune in spirit, nu imi pot stapani nevoia de a emite o comparatie pe care eu insumi o resimt de multa vreme, pana la infinitele detalii ce o compun. Aceea intre Starea Natiunii Romane, ce parca a trecut de la comicul tragic al filmelor lui Kusturitza de dinainte de Adrian Nastase si aderarea de atunci la UE (in care sate precum Gataia au devenit orase ca sa avem proportionalitatea statistica impusa de UE intre tzaran si cetatean (locuitor al cetatii - orasan), prestidigitatie cu care ne-am furat caciula) si atmosfera de dupa, sentimentul de iremediabil, umbra amenintatoare a esecului omniprezent, alb-negrul din filmul "Sin City" al lui Frank Miller si Robert Rodriguez, sub indrumarea lui Quentin Tarantino.
Film despre pierderea valorilor morale, a antinomiei bine-rau, complicitatea intre senatori si pegra, politia corupta si totuna cu pecinginea underground, prostituate justitiari, asasini naimiti facatori de dreptate si devianti ai canibalismului, iubiri imposibile dintre varste diferite si separate ca barajul speciilor, necesitatea de a muri odata cu cinstea, astfel incat supravietuirea, existenta de pe o zi pe alta sa ramana cu putinta.
Alb-negru ca alba-neagra, albastri doar ochii unora (!!!) sangele e rosu (ca paltonasul fetitei in "Lista lui Shindler") ori galben-fosforescent si cu miros fetid.
Lumea e rotunda si labirintica cu sosele lungi, organism rudimentar ca al lui Tyranosaurus Rex, si diferentele dintre insecte si arahnide, intre opt si sase picioare, sunt dictate doar de zelul amputarilor unei violente cu sabia, pistolul, grenada si cu ce apuci.
In suma, care pe care, scapa cine poate si orice obiect din mediul acela, fie si-o sfoara, are drept mod de intrebuintare violenta.
Am vazut in Romania noastra la discretia... grimlinshilor, o "parabola a cavernei" corcita cu pedegreeuri Giovanni Becali si cu "Nashul"intr-un partouze al mmorrttii morale cum nici Caligula n-a visat, nici Tarantino nu a imaginat.

 

Stiti de Sarkozy si petrolul libian?

Dar de documentele wikileaks-"pay for play" ale Democratilor din SUA care atribuie toate posturile in functie de donatii?
Da,coruptia e rea,mai ales atunci cand ne-o exporta pe langa cea autohtona si cei cu pretentii de "controlori".

 

Ce se vrea...

Domnule, dumneata esti un pozitivist-negativist. Pai daca nu intram in ue, cine facea capitalismul acela dur ? Iliescu si Nastase ?! Si, daca nu eram in ue, unde eram ? Pentru ca doar tari ca Anglia sau Elvetia, etc., unde capitalismul dur exista de sute de ani, pot sa stea in afara ue. Deci, intrarea Romaniei in ue nu a fost o frauda, ci a fost o miscare constienta asumata de catre ambele parti. De catre regimul de la Bucuresti cu speranta ca intrarea se va face in conditiile lui (adica sa continue smechereala si furtul, insa de acum mai sofisticat si pe o scara mai mare), iar de catre ue cu speranta ca lucrurile vor avansa mai repede spre capitalismul solid pe care il doriti dvs., daca se vor implementa regulile ue. Daca Romania nu intra in ue, dumneata mai stateai si acum cu pasaportul la coada la vama. Si nimeni totusi nu ne opreste sa facem acel capitalism ca fierul daca sintem si membri ue. Anglia (Regatul Unit) era in ue pe vremea Doamnei de Fier, Margaret Thatcher. Asa ca ne este greu de priceput ce doriti dvs., si cu cine va luptati. Si este greu de priceput cam ce inteleg studentii de la dvs. daca aveti aceasta mentalitate. Si ne gindim si la ce fel de calitate ofera acea Scoala de Stiinte Politice daca dvs. sinteti cadru didactic acolo.
Deci da, nimeni nu ridica mina: stim cu totii ca nu eram pregatiti sa intram in ue. Si ar trebui sa ne fie destul de clar ca am fost trasi de mina ca sa ne suim in barca. Mai grav este insa ca ne place sa stam in continuare agatati, cu un picior in barca si cu unul inca in apa.
Din pacate, articolul dvs. besteleste trecutul, dar nu vine cu nici o propunere constructiva pozitiva. La fel ca si cel cu desfiintarea sri, sau cel cu boicotarea votului. Dar e bine ca scrieti astfel de articole, pentru ca astfel ies in evidenta greselile de gindire (si, mai ales, de actiune) la Romabi.

 

Stimate domnule Avramescu,.....

====================
"Sa ridice mana cel care crede ca intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, a fost meritata. Ca eram pregatiti. Ca Romania indeplinea criteriile pentru aderare. Chiar nimeni?
Era de asteptat. Nici nu imi imaginez un om in deplinatatea facultatilor mintale care sa creada altceva"
Catalin Avramescu, conferentiar la la Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti, fost consilier de stat, seful Cancelariei Prezidentiale (2008-2011) si ambasador in Finlanda si Estonia (2011-2016).
Marti, 20 Septembrie 2016, ora 07:07
==================================
...din pacate, sunt milioane de romani care cred si sunt convinsi ca Romania avea dreptul si era deplin pregatita sa intre cu capu la sus privind in Uniunea Europeana.
Aceasta convingere ne spune foarte multe despre mintzilii si naravurilii majoritatii cetatenilor romani. "Lasa ca-i fraierim si pe astia ca doar noi suntem mai destepti ca ei" exprima modul de "gandire" a majoritatii romanilor. Nu ma deranjeaza sau supara daca voi fi aspru depunctat si viguros, cu manie nationala, criticat, dar acesta este ADEVARUL ADEVARAT care, precum uleiul, iese intodeauna la suprafata.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor