Patru tari cer UE ca imigrantii care au obtinut ilegal ajutoare sa aiba interzis in tara respectiva

Joi, 25 Aprilie 2013, ora 17:43
3848 citiri
Patru tari cer UE ca imigrantii care au obtinut ilegal ajutoare sa aiba interzis in tara respectiva
Foto: Arhiva

Ministrii de Interne german, austriac, britanic si olandez au cerut Uniunii Europene inasprirea luptei impotriva fraudei cu ajutoare sociale pentru imigranti in cadrul UE.

Concret, cei patru ministri au cerut presedintiei irlandeze a UE sa se poata interzice accesul pe teritoriul unei tari al cetatenilor UE, care beneficiaza de libertatea de circulatie, in cazul in care acestia au comis o frauda cu ajutoare sociale.

Numeroase orase europene "suporta povara considerabila impusa de unii imigranti din alte tari membre", scriu cei patru ministri.

"Acesti imigranti se folosesc de oportunitatile oferite de libertatea de circulatie fara a indeplini conditiile prevazute de exercitarea acestui drept", considera ei.

"Acest tip de imigratie aduce un cost suplimentar considerabil pentru societatile-gazda (...) iar un numar semnificativ de nou-veniti primesc din partea tarii-gazda ajutoare sociale, adeseori fara sa aiba dreptul, indatorand sistemul social al tarii respective", au continuat ei, fara a cifra acest cost.

Imigrantii nu vor mai beneficia de avocati din oficiu in Marea Britanie. Motivul: invazia romanilor si bulgarilor

Ministrii explica ulterior ca "daca cetatenii europeni trebuie sa accepte libertatea de circulatie, noi trebuie sa ne asiguram ca aceasta se exercita in mod responsabil si ca abuzurile sunt combatute eficient".

Or, in prezent, daca o persoana originara dintr-o tara membra UE care comite o frauda poate fi uneori expulzata, "aceasta nu poate fi impiedicata sa revina in tara (in care a comis frauda) in ziua urmatoare", deplang ei.

Scandal la nivel inalt in Germania, din cauza imigrantilor romani si bulgari

Directiva care reglementeaza libertatea de circulatie nu este suficienta, in opinia lor, si cer ca aceasta sa fie discutata la viitoarea reuniune a Consiliului European pentru Justitiei si Afaceri Interne din iunie.

Textele trebuie reinterpretate "pentru a permite adoptarea unor sanctiuni eficiente impotriva celor care comit fraude si persoanelor care abuzeaza de libertatea de a circula liber in statele UE. Sanctiunile despre care vom discuta in acest context vor include expulzari si interdictia de a intra in tara pentru o perioada adecvata", cer ei.

Ponta, la BBC: Cerem ca imigrantii romani sa nu fie discriminati

Fara a le numi, ministrii vizeaza in special Ungaria, Bulgaria si Romania, care reprezinta marile comunitati de imigranti europeni in tarile din Europa Occidentala. Acesti imigranti sunt adeseori rromi discriminati in tara de origine.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#imigranti UE ajutoare sociale, #restrictii imigranti ajutoare sociale, #ministri UE ajutoare sociale imigranti , #UE