Un an de la anexarea Peninsulei Crimeea de catre Rusia: Mesajul transant al UE

Luni, 16 Martie 2015, ora 22:03
4769 citiri

Uniunea Europeana apara ferm suveranitatea teritoriala a Ucrainei, a transmis, luni, Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa, Federica Mogherini, la un an de cand Rusia a anexat Crimeea.

"UE nu recunoaste si continua sa condamne acest act de violare a legilor internationale. Anexarea Crimeii este ilegala, iar acest act reprezinta un atac la adresa securitatii internationale, fapt ce are grave implicatii la nivel international", se arata intr-un comunicat al Consiliului Europei, semnat de Mogherini.

"Uniunea Europeana va ramane dedicata implementarii depline a politicii sale de nerecunoastere a Crimeei, inclusiv prin masuri restrictive. UE cere din nou statelor membre ONU sa aiba in vedere masuri similare", a mai transmis Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa.

Mai mult, blocul comunitar si-a exprimat din nou ingrijorarea referitor la situatia locuitorilor din peninsula, in ceea ce priveste interzicerea dreptului la libera exprimare si persecutarea persoanelor care apartin unor minoritati.

UE reitereaza apelul sau la respectarea legilor si drepturilor omului pe tot teritoriul Ucrainei, inclusiv in Crimeea.

Putin: Am transformat Crimeea intr-o fortareata

Militarii rusi au transformat Crimeea intr-o fortareata, aparata atat dinspre uscat, cat si dinspre mare, a declarat presedintele rus Vladimir Putin inaintea difuzarii filmului documentar "Crimeea. Drumul spre casa", de televiziunea publica rusa Rossia 1.

Putin: Am transformat Crimeea intr-o fortareata

La randul sau, premierul Crimeii Serghei Aksionov a declarat ca peninsula ucraineana s-a intors la tara-mama Rusia si nu va mai face parte niciodata din Ucraina, apreciind ca anexarea regiunii de catre Moscova, in urma cu un an, a fost un "act democratic".

Un an de cand Crimeea e a Rusiei: "Nu se va intoarce niciodata la Ucraina"

Crimeea a fost anexata de catre Rusia pe 18 martie - intr-un val de condamnari internationale - in urma unui referendum boicotat de catre locuitorii peninsulei loiali Ucrainei.

Inainte de anexare, militari inarmati si fara insemne au preluat controlul asupra peninsulei, iar Vladimir Putin a recunoscut ulterior ca a trimis trupe sa apere "fortele de autoaparare din Crimeea".

Citește și:
Deputații au mărit lefurile primarilor însă nu și pe cele ale parlamentarilor. USR anunță că atacă legea la CCR
Deputații au mărit lefurile primarilor însă nu și pe cele ale parlamentarilor. USR anunță că atacă legea la CCR
Camera Deputaților a adoptat marți, 27 septembrie, proiectul de lege privind majorarea salariilor pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene, cu 168 de...
Circ în Parlament: aleșii, la un pas să se ia la bătaie când discutau despre majorarea salariilor. George Simion a stins lumina în sală
Circ în Parlament: aleșii, la un pas să se ia la bătaie când discutau despre majorarea salariilor. George Simion a stins lumina în sală
Parlamentarii din Comisia de Muncă s-au certat marți, 27 septembrie, și mai aveau puțin și se luau la bătaie în timp ce se discuta despre mărirea salariilor primarilor, viceprimarilor și...