Accident chimic in Ungaria: se actioneaza pentru protectia Dunarii de poluare

Miercuri, 06 Octombrie 2010, ora 19:33
2163 citiri
Accident chimic in Ungaria: se actioneaza pentru protectia Dunarii de poluare
Foto: bbc.co.uk

Ministrul Apararii din Ungaria, Hende Csaba, a declarat, miercuri, la Arad, ca autoritatile maghiare iau toate masurile pentru ca reziduurile chimice deversate in urma spargerii unui bazin de stocare in vestul acestei tari sa nu ajunga in Dunare.

Ministrul ungar al Apararii a mai spus ca la operatiunile de curatare a zonei participa sute de militari.

"Incercam sa adaugam substante acide si ipsos care vor neutraliza substanta si speram ca acea cantitate care a ajuns in rau sa nu ajunga pana la Dunare. Cateva sute de soldati din fortele armate iau parte la operatiuni.

De asemenea, sunt o multime de utilaje, trupe speciale antichimice, cei de la inlaturarea catastrofelor, precum si un laborator chimic este pe faza ca sa urmareasca orce schimbare, sa faca masuratorile", a declarat Hende Csaba, care a mai adaugat ca nu sunt probleme din punct de vedere al radioactivitatii.

Ministrul Apararii din Ungaria a mai afirmat ca, in prezent, autoritatile din tara vecina evalueaza pagubele produse in urma deversarii rezidurilor chimice.

"Am comunicat situatia spre Consiliul Europei, inclusiv am cerut sprijin pentru inlaturarea catastrofei. Nu putem estima acum cat vor dura operatiunile de neutralizare, probabil va fi un proces mai lung", a mai spus Hende Csaba.

Ministrul maghiar a precizat ca Ucraina a semnalat deja dorinta de a ajuta la operatiunile de curatare a zonei afectate.

"Noi avem forte suficiente, dar primim orice gest cu mare bucurie", a mai spus ministrul Apararii din Ungaria, care miercuri, a participat la Arad la manifestarile dedicate comemorarii celor 13 generali ucisi la 1849, la Arad.

Conform ultimelor date privind accidentul produs, luni, spargerea unui bazin de stocare a reziduurilor chimice provenite in urma prelucrarii bauxitei a cauzat scurgerea a peste 600.000 de metri cubi de deseuri in paraul Torna, afluent al raului Marcal, aflat in Vestul Ungariei.

Accidentul chimic s-a soldat cu patru morti si 120 de raniti.

Potrivit Directoratului national pentru prevenirea catastrofelor (OKF), doua dintre victime sunt copii in varsta de unu, respectiv trei ani, relateaza CNN. Un barbat in varsta de 35 de ani a fost gasit mort in masina, iar cadavrul unei femei a fost gasit intr-o locuinta.

Autoritatile cauta sapte persoane date inca disparute.

Stratul de reziduuri chimice a atins doi metri in zona localitatii Kolontar. Reziduurile provenite din productia de aluminiu contin metale grele si sunt toxice, daca sunt inghitite, au anuntat autoritatile locale. Potrivit autoritatilor, 390 de persoane au fost evacuate, iar 110 au fost salvate din localitatile inundate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#dezastru ecologic ungaria, #reziduuri chimice Ungaria, #dezastru ecologic, #poluare Ungaria, #reziduuri aluminiu Ungaria , #Ungaria
Comentarii
Poza Terente
Terente
rank 2
"Ministrul Apararii din Ungaria a mai afirmat ca, in prezent, autoritatile din tara vecina evalueaza pagubele produse in urma deversarii rezidurilor chimice. "