Alegeri in Ungaria: Populistul Viktor Orban, marele favorit (Video)

Duminica, 06 Aprilie 2014, ora 09:05
2074 citiri
Alegeri in Ungaria: Populistul Viktor Orban, marele favorit (Video)

Peste opt milioane de oameni sunt asteptati la urne duminica, in Ungaria, pentru a alege un nou Parlament. Sectiile de votare pentru scrutinul legislativ s-au deschis la ora 7.00.

Dupa patru ani de guvernare, partidul conservator Fidesz al premierului Viktor Orban pare favorit la alegerile legislative, amploarea victoriei fiind singura necunoscuta a scrutinului. O alianta formata din cinci partide de stanga si partidul de extrema-dreapta Jobbik sunt principalii adversari ai conservatorilor.

Spre deosebire de opozitia de stanga, care s-a facut putin auzita si a fost slab organizata, Fidesz a desfasurat o campanie foarte activa, dominata de promisiunile vizand reducerea, in total cu 20 la suta, a facturilor la gaze si electricitate pentru populatie.

"Am transformat si reinnoit Ungaria, am facut dintr-o masina cu rotile dezumflate o masina de curse", le-a spus premierul Viktor Orban sustinatorilor, la o ampla manifestatie organizata la Budapesta.

Partidul sau - al carui slogan "Ungaria o duce mai bine" este omniprezent pe ziduri, la posturile de radio sau la televiziuni - este cotat in sondajele de opinie cu putin sub 50 la suta din voturi. Principalul adversar, alianta de stanga condusa de socialisti, este cotata cu 30 la suta, in timp ce partidul de extrema-dreapta Jobbik are intre 15 si 18 la suta. Aproximativ 20 la suta dintre alegatori nu s-au decis inca asupra votului.

Unul dintre liderii aliantei de stanga, Gordon Bajnai, fost premier independent in perioada 2009-2010, a avertizat in legatura cu lipsa de credibilitate a sondajelor, afirmand ca acestea "functioneaza corect doar in democratii".

La randul lor, expertii considera ca Fidesz nu are cum sa piarda la alegerile de duminica. "Cel mai probabil va fi o victorie apropiata de majoritatea de doua treimi, fie putin peste, sau putin sub acest prag", spune Peter Tolgyessy, coautor al Constitutiei din 1989 si fost membru al Fidesz, formatiune pe care a parasit-o in 2010.

Viktor Orban, un lider populist care a schimbat profund si a polarizat Ungaria

Viktor Orban, considerat de unii un autocrat iar de altii un erou si prezentat ca invingator in alegerile legislative de duminica, a schimbat profund Ungaria in decurs de patru ani si a polarizat tara in jurul persoanei sale.

Ungurii "vor in continuare sa fie stapanii propriului destin", iar "un erou ungur este cel care triumfa in destinul sau", a proclamat recent Orban in cursul ceremoniilor de marcare a revoltei fata de regimul Habsburgilor, in 1848.

Multumita unei majoritati de doua treimi in Parlament, Guvernul sau a reformat integral acest fost stat comunist, care a aderat la Uniunea Europeana in 2004. Ungaria se afla in prezent "in pragul unei noi ere, care o face libera si puternica", a dat el asigurari.

Viktor Orban, in varsta de 50 de ani, acapareaza scena politica a Ungariei, de pe care se pare ca nu poate sa fie detronat de niciunul dintre adversari, indiferent ca provin din interiorul partidului sau ori din randul opozitiei.

Orban, care are o anumita charisma si care este scos in evidenta de adversarii sai de stanga mai degraba "anosti", este in primul rand "un veritabil zoon politikon" care nu suporta nici infrangerea si nici sa fie contestat, subliniaza Laszlo Lengyel, un politolog de la Institutul pentru Cercetare Financiara si Politica de la Budapesta.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....