Alegeri in Ungaria: Iliberalismul lui Viktor Orban, o provocare pentru Uniunea Europeana

Duminica, 08 Aprilie 2018, ora 07:30
8024 citiri
Alegeri in Ungaria: Iliberalismul lui Viktor Orban, o provocare pentru Uniunea Europeana

In alegerile de duminica din Ungaria nu vor exista surprize. Viktor Orban (foto) va castiga cel de-al patrulea mandat de prim-ministru, al treilea consecutiv.

Partidul sau FIDESZ e cotat in sondajele de opinie cu o intentie de vot intre 49 si 51%. Exista posibilitatea ca formatiunea de dreapta sa poata sustine singura executivul in situatia in care obtine majoritatea locurilor din parlamentul maghiar.

Viktor Orban este un lider autoritar, antieuropean si cel mai important si charismatic aliat al lui Vladimir Putin in Uniunea Europeana. Si-a bazat campania electorala pe un discurs populist anti-imigratie.

"Mai mult decat oricand in cariera sa schimbatoare, Orban a surprins spiritul timpului european. Problema migratiei nu este decat un exemplu. Decizia sa de a construi garduri de sarma ghimpata si de a pune tunurile cu apa la frontierele tarii a schimbat dezbaterea europeana de la modul de adaptare a statelor din UE la fluxul de refugiati la modul de oprire a acestuia", scrie Politico.

Scandalurile de coruptie cu fonduri europene nu i-au fragilizat pozitia, iar controlul sau asupra mijloacelor mass-media a dat rezultate.

Peste 30 de procente dintre maghiarii cu drept de vot ar putea absenta de la urne, conform acelorasi sondaje realizate cu cateva zile inainte de ziua votului. Dar asta nu va umbri cu nimic victoria fara emotii a lui Viktor Orban.

Care este secretul succesului sau?

Liderul maghiar a fost, in anii '90, un militant anti comunist, atasat de valorile europene, fiind un vector important de modernizare a societatii, jucand un rol important in procesul Ungariei de integrare in Uniunea Europeana. In 1998, in fruntea unei coalitii de centru-dreapta cu vederi pro occidentale, Orban castiga alegerile si devine pentru prima data prim-ministru.

In 2002, le pierde in fata socialistilor, iar vreme de opt ani se afla in opozitie, perioada in care intemeiaza formatiunea de centru-dreapta FIDESZ cu care va castiga alegerile din 2010. Avand doua treimi din locurile din Parlament, Viktor Orban incepe un proces de modificare legislativa care ii va consolida puterea, transformandu-l intr-un lider autoritar si populist, fondator al "iliberalismului european".

Cu ce se confrunta azi Romania, cum ar fi nationalizarea pilonului doi de pensii, modificarea Constitutiei pentru a consfinti "familia traditionala", euroscepticismul, apropierea de Moscova, toate au fost pe agenda politica a lui Viktor Orban, masuri care si-au gasit sustinere si in randul unui public cu acces la o informatie cenzurata.

Lipsa pluralismului mediatic a stricat democratia ungara

"In Ungaria nu este vorba doar de amenintarea adusa statului de drept. Drepturi esentiale pentru democratie in sine - in special drepturile la libertatea de exprimare si libertatea de asociere - au fost atacate sistematic. Dupa ce dispare pluralismul mediatic, cetatenii nu pot obtine informatii critice pentru a-si face o parere despre actiunile guvernului lor. Cu exceptia cazului in care cineva doreste sa spuna ca democratia ramane democratie doar atata timp cat guvernul nu fura urnele de vot in ziua alegerilor, atunci este crucial sa insistam asupra constatarii ca democratia din Ungaria este stricata", scrie New York Times intr-un articol care descrie regimul "iliberal" inventat de liderul maghiar si copiat de tot mai multe state din Europa de Est, inclusiv de Romania.

Puterea lui Viktor Orban se bazeaza mult pe voturile maghiarilor din strainatate. O lege propusa si adoptata de parlamentul de la Budapesta a oferit drept de vot tuturor maghiarilor din afara granitelor. Aceasta decizie a extins baza de alegatori a FIDESZ cu peste un milion de potentiale voturi.

Si in urmatorii patru ani, Ungaria va fi condusa de Viktor Orban, un lider politic care a strabatut in doua decenii drumul de la progresim la iliberalism cu un singur scop, acela de a se mentine la putere.

Citeste si:
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a lăudat joi, 19 mai, performanțele economiei țării noastre la nivel european, dar a admis că în buzunarele românilor creșterea nu se resimte. În acest...
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, 19 mai, că, în acest moment, ”nu este nevoie” de intervenţia României pentru a trimite armament în Ucraina. ”În...