Alegeri in Ungaria: Orban a pomenit Bucurestiul in declaratiile la urne. Cat e prezenta la vot UPDATE

Duminica, 08 Aprilie 2018, ora 13:21
7911 citiri
Alegeri in Ungaria: Orban a pomenit Bucurestiul in declaratiile la urne. Cat e prezenta la vot UPDATE
Foto: Facebook Viktor Orban

Viktor Orban, prim-ministrul nationalist de dreapta, este favorit pentru un al treilea mandat in alegerile parlamentare de duminica, dupa ce a inregistrat doua victorii rasunatoare in 2010 si 2014. Votantii maghiari vor alege 199 de membri in Parlament, intr-o singura runda de alegeri.

UPDATE 13.19 Prezenta la vot este de 29,93% pana la ora 11, a anuntat Biroul Electoral National de la Budapesta, relateaza agentia MTI. Prin urmare, aproximativ 2,4 milioane de cetateni ungari si-au exprimat optiunea politica. La alegerile parlamentare din 2014, participarea la vot a fost de 61,73% (23,23% la ora 11), potrivit Mediafax.

Procesul de votare s-a incheiat deja la ambasadele si birourile consulare ale Ungariei din SUA si Canada. Cetatenii ungari si-au exprimat optiunile de vot la Washington, New York, Chicago, San Francisco, Los Angeles, Ottawa si Toronto.

In Statele Unite, 80-85% dintre cei 2.357 de votanti inregistrati s-au prezentat la urne. In Canada, au fost inregistrate 531 de persoane cu drept de vot si s-au prezentat 450 dintre acestea.

UPDATE 10:30 Miza alegerilor parlamentare care se desfasoara duminica in Ungaria este viitorul tarii, a declarat premierul in exercitiu Viktor Orban, dupa ce a votat intr-un cartier select din Budapesta in cursul diminetii.

"Noi alegem nu doar partide, un guvern si un prim-ministru, ci votam si pentru un viitor", a declarat Orban, liderul Fidesz (Uniunea Civic Maghiara), formatiune parlamentara conservatoare (centru-dreapta), citat de MTI, relateaza Agerpres.

"Eu am votat pentru Fidesz si solicit tuturor sa participe la alegeri", a spus Orban unui grup de zeci de jurnalisti.

Intrebat daca lupta impotriva Uniunii Europene (UE), el a spus: "UE nu este la Bruxelles. UE se afla la Berlin, la Budapesta, la Praga si la Bucuresti", relateaza Reuters.

Orban a reiterat ca va sustine interesele Ungariei si a declarat ca Ungaria a fost un membru loial al organizatiilor internationale. "Ne iubim tara si luptam pentru tara noastra", a mai declarat el.

Seful guvernului ungar, care a mers la vot impreuna cu sotia sa, Aniko Levai, a spus ca va continua sa mobilizeze alegatorii in timpul zilei.

***

Procesul de votare se va desfasura pana seara la ora 07:00, ora locala. La urne sunt asteptati peste 8 milioane de cetateni.

In strainatate, cetatenii ungari pot vota la cele 117 sectii de votare amenajate la reprezentantele Ungariei. In Romania sunt deschise sectii de votare la ambasada din Bucuresti, precum si la consulatele generale din Cluj-Napoca si Miercurea Ciuc, scrie MTI, fluxul in limba romana.

Maghiarii care locuiesc peste hotare (nu au resedinta in Ungaria) si detin cetatenia ungara pot vota prin corespondenta, insa doar pe listele nationale de candidati depuse de partide.

Alegerile se vor incheia dupa un singur tur, fiecare votant urmand sa puna stampila pe doua buletine de vot diferite: unul pentru alegerea palamentarului de circumscriptie (106 viitori parlamentari vor fi alesi astfel) si unul cu lista nationala de candidati a partidelor. De pe aceste liste vor intra in parlament 93 de candidati.

Cetatenii care au cerut sa participe la scrutin din partea unei nationalitati pot vota doar candidatii inscrisi de minoritatea de care au declarat ca apartin. Nationalitatile pot intra in Parlament pe locuri speciale si toate cele 13 nationalitati din Ungaria participa la scrutin.

De pe listele nationale nu poate trimite in parlament candidati decat acel partid care a obtinut 5% din aceasta categorie de voturi, respectiv 10% in cazul coalitiilor de partide.

Duminica noaptea vor fi cunoscute doar rezultate partiale ale scrutinului. Pentru un rezultat final trebuie finalizata si numararea buletinelor de vot stampilate la consulate sau ambasade, precum si cele transmise prin posta.

Presedintele Ungariei va convoca sedinta constitutiva a noului parlament, in termen de 30 de zile de la data alegerilor. Premierul va fi ales, la propunerea sefului statului, prin votul majoritatii parlamentarilor. Votul pentru premier si adoptarea programului de guvernare se va desfasura simultan.

Ce spun sondajele

Conform sondajelor de opinie, citate de News.ro, Fidesz - partidul premierului Viktor Orban - are sanse sa obtina cel mult o majoritate simpla, rezultat sustinut si de pozitia fruntasa pe care o detine Fidesz in sondaje.

Exista insa si posibilitatea ca opozitia sa devanseze Fidesz si sa-l faca sa piarda majoritatea, creand o situatie fara precedent de parlament suspendat.

Viktor Orban, in varsta de 54 de ani, care si-a inceput cariera ca activist liberal la sfarsitul anilor '80, este liderul din Uniunea Europeana cu a doua cea mai lunga perioada de guvernare, dupa Angela Merkel in Germania.

Formatiunea sa politica, Fidesz, si aliatul sau social-democrat Partidul Popular Crestin Democrat (KDNP) au castigat mai bine de doua treimi din parlament la ultimele doua alegeri, din 2010 si 2014.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#alegeri Ungaria, #alegeri Ungaria Orban , #Ungaria