Ambasadorul Ungariei: Teatrul din Budapesta nu este cel mai potrivit loc de sarbatorire a pierderii Transilvaniei

Marti, 23 Noiembrie 2010, ora 19:56
2711 citiri
Ambasadorul Ungariei: Teatrul din Budapesta nu este cel mai potrivit loc de sarbatorire a pierderii Transilvaniei
Foto: com24.ro

Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oskar Fuzes, a declarat, marti, ca Teatrul National din Budapesta are o importanta speciala in dezvoltarea natiunii ungare si nu este "cel mai potrivit loc de sarbatorire a pierderii Transilvaniei din partea Ungariei".

Declaratiile au fost facute la finalul unei ceremonii desfasurate la MAE, cu ocazia implinirii a 90 de ani de relatii diplomatice bilaterale romano-ungare, informeaza Mediafax.

"Nu avem niciun fel de problema cu Ziua Nationala a Romaniei. Asta a fost o problema legata de sensibilitati ale partii ungare. Teatrul National din Budapesta este un loc de importanta speciala pentru noi in dezvoltarea natiunii si, din acest punct de vedere, Teatrul National din Budapesta nu este cel mai potrivit loc de sarbatorire a pierderii Transilvaniei din partea Ungariei", a spus ambasadorul.

Ziarele din Ungaria despre Ziua Nationala a Romaniei: Zi de doliu, serbati furtul Ardealului!

"Intelegem ca pentru Romania aceasta este Ziua Nationala. Va doresc tot ce este mai bun pentru Romania (...) Pentru noi, pentru maghiari, pentru unguri, aceasta zi este ziua cand noi am pierdut Transilvania. Trebuie si partea romana sa inteleaga sensibilitatea maghiara", a adaugat diplomatul.

Ambasadorul a explicat ca in inchirierea Teatrului National de la Budapesta pentru Ziua Nationala a Romaniei a fost vorba despre mai multe greseli, prima fiind solicitarea acestei locatii ca spatiu de desfasurare a unei ceremonii de 1 Decembrie.

Ziua Romaniei la Teatrul National din Budapesta a provocat scandal

"A doua greseala a fost din partea noastra, sa spunem da si a treia greseala a fost sa ne schimbam parerea si sa spunem nu. A fost o istorie foarte neplacuta, imi pare rau ca avem lucrurile asa, asta e viata", a conchis oficialul.

Ziua nationala a Romaniei, 1 Decembrie, e considerata o "zi neagra" in istoria Ungariei, deoarece e ziua care a consfintit dezlipirea Transilvaniei de sub conducerea ungara si alipirea ei la Romania. Prin Tratatul de la Trianon, baza legala prin care Budapesta renunta la acest teritoriu si la altele, Ungaria a pierdut doua treimi din teritoriu, lucru considerat cea mai mare tragedie nationala din istoria acestei tari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Ziua Nationala Romania, #teatrul national bufapesta zi romania, #transilvania romani maghiari , #Ungaria