Banca centrala a Ungariei, calcaiul lui Ahile pentru Viktor Orban

Autor: Ana Ilie
Duminica, 18 Decembrie 2011, ora 19:23
3962 citiri
Banca centrala a Ungariei, calcaiul lui Ahile pentru Viktor Orban

Premierul ungar, Viktor Orban, are o pozitie atat de stabila pe plan intern, incat poate ignora valul de critici de pe plan international - cu toate acestea, actiunile intreprinse pentru a controla Banca centrala a tarii ar putea deveni calcaiul lui Ahile pentru guvernarea sa.

De cand a preluat din nou puterea, la mijlocul lui 2010, cu o majoritate de doua treimi in Parlament, Orban s-a angajat pe o cale nedemocratica, spun criticii sai, potrivit AFP.

O lege a presei care a intrat in vigoare anul trecut constituie un atac asupra libertatii presei, spune comunitatea internationala. Jurnalistii au intrat in greva saptamana trecuta - legea ii obliga la "acoperirea echilibrata" a evenimentelor, sa isi divulge sursele daca este o problema de securitate nationala si creeaza o autoritate media dominata de lideri numiti politic.

Reformele aduse ministerului Justitiei, dar si noua constitutie, provoaca ingrijorarea comisarului european pentru justitie, Viviane Reding.

Orban si-a plasat prietenii in institutii-cheie, si opozitia este prea divizata pentru a profita de usoara scadere in sondaje a partidului sau, Fidesz, sub presiunea crizei economice.

Ceea ce i-ar putea totusi subrezi cu adevarat pozitia lui Orban este necesitatea de a obtine sprijin financiar extern pentru a sustine economia slabita de caderea forintului si de scaderea exporturilor, pe fondul crizei din eurozona.

Agentia de rating Moody's a redus, luna trecuta, ratingul Ungariei la "junk", si multi experti sustin ca estimarea guvernului privind cresterea economica in 2012, de 0,5%, este optimista - mai probabila este o contractie de 0,6%.

Dupa ce a renuntat la discutiile cu FMI in iulie 2010, Orban s-a intors la institutia financiara cu capul plecat, luna trecuta, incercand sa obtina o linie de credit de 15-20 de miliarde de euro.

Insa oficialii FMI-UE si-au scurtat, vineri, o vizita in Ungaria, fiind ingrijorati de una din reformele propuse de Orban ce vizeaza banca centrala a tarii.

Orban doreste sa reduca puterile sefului bancii centrale si sa creasca influenta parlamentului in stabilirea ratei dobanzilor. Guvernatorul bancii ungare, Andras Simor, a apreciat ca aceste reforme reprezinta "o preluare totala a puterii la banca centrala ...care aduce foarte aproape eliminarea definitiva a independentei bancii centrale".

Pe langa faptul ca isi submineaza sansele de a obtine imprumutul FMI-UE, Orban ii ingrijoreaza pe investitorii straini, o chestiune vitala pentru economia Ungariei.

"Cand este confruntat cu un mediu extern sever, ce poti sa faci ca guvern este sa mentii cele mai inalte standarde de stabilitate. Din nefericire nu au facut asta", sustine un reprezentant al Societe Generale.

"Guvernul nu are alta optiune decat sa se impace cu FMI si UE, altfel Ungaria va avea o criza a monedei. Daca forintul ungar aluneca la nivelul de 320-330 de forinti la un euro, de la stadiul actual de 300-305, un milion de gospodarii vor intra in faliment", a spus si Krisztian Szabados, director al grupului ungar de analiza Political Capital.

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Cea mai valoroasă sportivă a României, înainte de provocarea din Ungaria: ”Eu voi fi iarăși în două curse”
Cea mai valoroasă sportivă a României, înainte de provocarea din Ungaria: ”Eu voi fi iarăși în două curse”
Canotoarea Simona Radiş, considerată cea mai valoroasă sportivă a României în 2023, a declarat, luni, la Complexul Sportiv Naţional ''Elisabeta Lipă'' de la Snagov, că de abia aşteaptă...
#Viktor Orban, #Ungaria, #criza Ungaria, #reforme Viktor Orban, #Viktor Orban banca centrala , #Ungaria