Borbely: Nu exista pericol ca Dunarea sa fie poluata in Romania (Video)

Vineri, 08 Octombrie 2010, ora 17:32
1989 citiri

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, vineri, la Targu Mures, ca atunci cand unda de poluare provocata de accidentul chimic produs in Ungaria va intra in Romania ph-ul apei va fi de 8,5% si, prin urmare, nu exista pericol de contaminare.

"In momentul de fata, deja in partea ungara, cand a ajuns la Dunare, s-a redus ph-ul la o limita suportabila si cand ajunge in Romania nu va mai fi problema de contaminare", a afirmat Borbely.

Potrivit ministrului Mediului, viitura va ajunge in Romania cel mai devreme luni.

Ministrul Mediului a mai spus ca i-a scris o scrisoare omologului sau maghiar, Fazakas Sandor, si l-a asigurat ca Romania este dispusa sa ajute Ungaria cu specialisti, haine de protectie sau cu orice ar mai fi necesar.

"In cazul in care ne cer ajutor, de orice natura, vom fi receptivi, am informat si Guvernul despre acest lucru. Trebuie sa ne ajutam reciproc, cand am avut noi probleme si dansii ne-au ajutat, cu inundatiile. Romania va ajuta echipele din Ungaria, care lucreaza la limitarea efectelor poluarii accidentului ecologic, cu haine de protectie, masini de interventie si specialisti", a afirmat ministrul.

Borbely a mai spus ca aceasta catastrofa produsa in Ungaria atrage atentia asupra unor pericole existente in Romania. "Aceasta catastrofa ecologica atrage din nou atentia - si se va discuta probabil si la nivelul Uniunii Europene - asupra pericolelor care sunt, in urma, eu zic, si neglijentei, ma refer la aceasta catastrofa. Noi avem un inventar al siturilor contaminate. Sunt peste o mie. Prin Garda de Mediu si alte autoritati abilitate, noi ii verificam si monitorizam. Voi merge cu o nota in Guvern si voi cere sa fim si mai stricti si precauti", a mai spus ministrul Mediului.

"Din Fondul de Mediu se pot da bani pentru inchiderea si ecologizarea unor iazuri de decantare si a siturilor contaminate. Avem o hotarare de Guvern pentru inchiderea a patru iazuri, care costa in jur de 120 de milioane de lei", a declarat Borbely.

Acesta considera ca in aceasta actiune trebuie implicat si Ministerul Economiei, deoarece, prin AVAS, acesta inca detine anumite societati care au astfel de depozite de deseuri.

Dezastru ecologic in Ungaria: Trei sate vor fi parasite

Luni, in paraul Marcal, afluent al raului Raba, s-au scurs peste 600.000 de metri cubi de deseuri chimice cu un ph de 12-13, dupa spargerea unui batal de stocare a reziduurilor chimice la o fabrica de prelucarea a aluminiului din vestul Ungariei.

Potrivit informatiilor comunicate Ministerului Mediului de autoritatile ungare, in urma masurilor de decontaminare luate in cursul zilelor de 5 si 6 octombrie, s-a reusit scaderea ph de pe paraul Marcal de la 10,5 la 9,07, indicator fara impact major asupra calitatii apei, florei si a faunei.

Dezastru ecologic in Ungaria: Unda de poluare intra in 5-6 zile in Romania

Joi, dinspre Ungaria au circulat informatii contradictorii privind reziduurile toxice provocate de accidentul industrial produs luni. Un oficial ungar insarcinat cu apele a anuntat, tot joi, ca reziduurile toxice au ajuns joi dimineata in Dunare, in timp ce un purtator de cuvant al Agentiei pentru prevenirea dezastrelor a negat informatia.

Potrivit responsabilului insarcinat cu apele, probele prelevate joi dimineata la confluenta dintre raul Raba si Dunare arata un "nivel alcalin usor peste cel normal, intre 9,96% si 9,07%". Nivelul normal este de 8%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#dezastru ecologic ungaria, #reziduuri chimice Ungaria, #dezastru ecologic, #reziduuri aluminiu Ungaria, #poluare Dunare Ungaria , #Ungaria