Ziare.com

Budapest Times: Transilvania, un pamant - doi proprietari

de Ana Ilie
Luni, 10 Octombrie 2011, ora 10:44

   

Budapest Times: Transilvania, un pamant - doi proprietari
Instalarea autoritatilor unguresti in nordul Transivaniei, in toamna lui 1940, a fost un proces care a tratat romanii cu aceleasi atrocitati si acte de discriminare care au avut loc impotriva etnicilor maghiari din regiune in perioada interbelica.

Bob Dent face revizia lucrarii "Intre state - Chestiunea transilvaneana si ideea europeana in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial", de Holly Case, pentru Budapest Times, incepand cu intrarea armatei ungare in satul Ip.

La inceputul lunii septembrie, in 1940, unitati ale armatei ungare au intrat in satul Ip in nordul Transilvaniei. Cu cateva zile inainte, aminteste Bob Dent, regiunea, care facea parte din Romania inca din 1920, prin Tratatul de la Trianon, fusese acordata Ungariei prin Al doilea arbitraj de la Viena, aceasta fiind de fapt o schimbare de granita dictata de Hitler si Mussolini. Au fost manifestari de bucurie la Budapesta si printre etnicii ungari din nordul Transilvaniei.

Insa nu toata lumea era fericita, in special etnicii romani din regiune. In timp ce ungurii intrau in Ip, cineva a aruncat o grenada in mijlocul lor, omorand patru soldati. A urmat o represiune, asa ca peste 150 de localnici si-au pierdut viata.

Acesta a fost doar unul dintr-o serie de incidente serioase, care au marcat instalarea autoritatii ungare in nordul Transilvaniei in toamna lui 1940. Aceasta, in schimb, a tratat romanii cu aceleasi atrocitati si acte de discriminare care au avut loc impotriva etnicilor maghiari din regiune in perioada interbelica.

Cand manifestarile de bucurie s-au stins si incidentele violente au luat sfarsit, noii oficiali ungari (care erau in cele mai multe cazuri outsideri 'parasutati' in aceste pozitii de autoritate de catre politicienii de la Budapesta) au inceput sa se ocupe de mai multe sarcini.

Acestia incercau sa revizuiasca in totalitate sistemul de educatie, inclusiv readucerea universitatii ungare inapoi la Kolozsvar, dupa ce fusese exilata la Szeged, constructia unei noi infrastructuri de transport si implementarea controversata a legislatiei anti-evreiesti, odata cu rationalizarea specifica perioadei de razboi, cenzurii si recrutarii.

Partidul Transilvaniei era singurul partid politic oficial admis si nu existau alegeri. Membrii Parlamentului care "reprezentau" regiunea erau numiti de sus.

Istoria inedita si relativ scurta a Transilvaniei de Nord ca parte a Ungariei a luat sfarsit odata cu infrangerea Ungariei in Al Doilea Razboi Mondial. Dupa razboi, regiunea a devenit din nou parte a Romaniei.

Istoria Transilvaniei de Nord in timpul razboiului este centrala in lucrarea autoarei Holly Case. Insa nu este vorba despre o simpla relatare cronologica, spune Bob Dent. Dupa cum indica subtitlul cartii, aceasta pune istoria regiunii intr-un context mult mai larg.

Holly Case examineaza istoria moderna a Transilvaniei ca idee, locatie si concept incarcat ideologic. Povestirea ei este echilibrata pe cat posibil, intrucat este o chestiune complexa si sensibila din punct de vedere politic. Atitudinile fata de Transilvania, din partea Ungariei si Romaniei, sunt comparate si puse in constrast - deseori in detrimentul amandurora.

Fiecare parte, inainte si dupa razboi, avea ca scop influentarea opiniei internationale si incerca sa isi potenteze dreptul de proprietate asupra aceluiasi teritoriu, denuntand, printre altele, cealalta parte - cateodata folosind aceiasi termeni.

Astfel, romanii ii descriau pe unguri drept oameni inapoiati care nu au scapat niciodata de radacinile asiatice, in vreme ce ungurii ii descriau pe romani ca nefiind demni de a fi respectati ca europeni culti.

Tratamentului evreilor i s-a dedicat un capitol special. Evreii din nordul Transilvaniei au fost printre primii unguri deportati in taberele de concentrare in 1944. Nici tratamentul aplicat de Romania populatiei evreiesti nu a fost mai bun. In diverse momente, fiecare parte sustine ca si protejeaza sau "salveaza" evreii. Este o sectiune complicata a acestei carti serioase, insa in acelasi timp fascinanta.

Este, probabil, surprinzator, in aceste conditii, ca nu exista un capitol care sa trateze chestiunea la fel de complexa a tiganilor din Ungaria si Romania.

Transilvania sub comunism

Lucrarea se incheie cu o panorama a conditiilor si atitudinilor din Transilvania, din 1945 incoace. Sunt dezvaluite cateva paradoxuri. Case subliniaza, spre exemplu, ca perioada de "inalt Stalinism" de la inceputul anilor '50 a fost una in care au putut avea loc "cei mai buni ani" pentru drepturile minoritatilor din Transilvania.

Politicile de tip sovietic fata de nationalitati "au asigurat insemne bilingve, locatii educationale si de cultura, inclusiv o universitate - pentru unguri". In constitutia din 1952 a Romaniei exista chiar o prevedere pentru o regiune autonoma ungara.

Totul s-a schimbat mai tarziu, in special dupa ascensiunea lui Nicolae Ceausescu.

In timpuri mai recente, ridicarea restrictiilor cenzurii in ambele tari a condus la o revenire a unor sentimente nationaliste extreme, amintind de ideile propagate in timpul perioade interbelice si nici macar faptul ca Ungaria si Romania sunt membre ale UE nu a disipat in intregime vechile tensiuni.

In definitiv, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cand se aruncau de ambele parti acuzatii de atrocitati si discriminare in Transilvania de Nord, Ungaria si Romania erau aliati, luptand de aceeasi parte in cea mai mare parte a timpului.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9066 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
45 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Transilvania

N-am citit recenzia lui Dent, dar am citit fragmente din carte. Nimic extraordinar, evenimente prezentate la rece, fara prea multe comentarii, nimic spectaculos sau necunoscut pt. cine cunoaste istoria Transilvaniei neimbacsita de nationalisme retardate.
Un argument in plus pentru autonomia Transilvaniei ! Iar singurii "proprietari" ar trebui sa fie locuitorii ei.

 

Cine uita Istoria risca sa o repete

Demnitatea de romani ne obliga sa ne reamintim ce a insemna 1848, sarbatoarea revolutiei maghiare, pentru romani.

Ciolanul puterii care anima toate partidele din Parlament, a facut ca aceste partide, indiferent de numele pe care il poarta, sa se descalifice din punctul de vedere al apararii intereselor nationale romanesti.

Revolutia maghiara a continuat pe teritoriul national al Romaniei si in timpul Dictatului de la Viena si in perioada "Regiunii Autonome Maghiare" ramanand in acelasi registru ca in 1848: crima si deznationalizare impotriva romanilor.

Daca vor cumva sa vada cum continua revolutia maghiara de la 1848 pe teritoriul national al Romaniei in zilele noastre, invitam aceste partide sa viziteze Doboiul, in Harghita si Micfalau si Bixad in Covasna, localitati majoritar romanesti in care nu se mai vorbeste romaneste.

Daca de 1 decembrie 1918 nu a murit nici-un maghiar, dar parlamentari maghiari din Romania tin doliu la fiecare 1 Decembrie, Zi Nationala a Romaniei, la 15 martie 1848 au fost ucisi 40.000 de romani, de catre trupele maghiare, iar parlamentarii romani sarbatoresc. Aceasta este masura demnitatii lor !

 

Sunt total de acord cu dumneavoastra

Remarc totusi ca este prima data cand aflu ca intr-0 revista ungureasca sunt mentionate atrocitatile comise de unguri. Cam timid si in limba engleza dar este un mic pas inainte. Nu stiam nimic despre faptul ca la Ip ar fi fost mai intai o grenada aruncata spre unguri. nu stiu daca e adevarat dar ar merita sa avem o informare mai buna din surse romanesti.

O dau la intors.

1/ Nu a fost nicio grenada, nici ungurii pana acum nu au sustinut asta.
2/ Cica ungurii au fost supusi la atrocitati si discrimanri in perioada interbelica.
Nu au fost nici un fel de atrocitati. Fara discutii. Discrriminare este interpretarea tendentioasa a reformei agrare facute in Romania, cand pentru prima oara in taranii unguri au capata pamant.
Alta interpretare tendentioasa este problema optantilor.
Conform acordurilor de pace, si in Cehoslovaciua, si in Iugoslavia, ori isi luau cetateni statului in care erau incorporati si isi pastrau averea, ori isi pastrau cetatnie ungara si trebuiau sa se retraga in nUngaria si au avut 5 ani aprox. ca sa isi vanda averile.

@relevare

Ba da a fost o grenadà...Cel putin asa sustin arhivele ,intereseazà-te inainte de a nega "asa hotàrit".

re: atrocitati

As vrea sa stiu si eu exact ce atrocitati au facut romanii contra ungurilor in perioada interbelica? Unde sunt ele mentionate?
Cate mii de oameni au murit in "atrocitatile" astea?
Daca vor sa fie sinceri sunt demni de respectul romanilor, dar sa fie pana la capat.
Asta se aplica si in cazul nostru cand ne referim la Transnistria si Odesa. Ce am facut acolo e impardonabil.

Dar..

daca eram la unguri acum aveam cel putin 2-3 autostrazi, o economie mai avansata si nu am fi fost furati de comunisti timp de 50 de ani! Transilvania a fost furata si de unguri si de 'romanii' de la sud sau est asa ca nu prea vad care-i diferenta! Chestia cu asuprirea este o acoperire - in trecut romanii de rand au fost asupriti de boierii romani la fel ca si de cei maghiari! Pentru cei saraci nimic nu s-a schimbat in secole de civilizatie!

istoria nu trebuie uitata

Zici ca daca eram la unguri am fi avu bla bla dar ar trebui sa citesti mai mult din istorie ca sa vezi ce au avut romanii timp de aproape 1000 de ani sub
unguri un mare zero.Adica mai concret drepturi politice nu aveau ,naveau drept sa aiba propietate de nici un fel,naveau dreptul sa aiba educatie ,nici macar limba romana nu aveau dreptul so vorbeasca pur si si simplu nici nu erau recunoscuti ca fiind etnici romani exact ca in cazul taranului cu girafa care dupa ce a privito timp de 2 ore a zis asta nu exista.Deci inainte de afirma ca sub unguri aveam.....nu stiu ce aduti aminte ce vor de fapt ungurii,sa disparem ca natiune asta au vrut intotdeauna

pai fa-te ungur

si ramai cu cele 2-3 autostrazi.

mda

Daca erai la unguri acum,erai cetatean de mqana a doua,profund umilit si discriminat:Multi n-ar mai fi fost romani,prin maghiarizae.Intotdeauna Transilvania a fost mai saraca decat Ungaria,e normal,sunt la portile vestului.Uite,estul Ungariei e mai sarac deact zonele Oradea,Satu Mare sau Arad

@teccor19

"naveau dreptul sa aiba educatie ,nici macar limba romana nu aveau dreptul so vorbeasca "De unde ai scos-o si pe asta?Poate ai auzit de" Scoala Ardeleanà"?

Karoly,nu minti ca-ti ies bube dulci la gura

dicutile erau despre romani care ar fi tras FOC de ARMA asupra ungurilor,NU GRENADA.
Grenade sau arme care nu s-au gasit asupra romanilor.
In arhivele de care pomenesti e un nume sau DOVADA ca romanii ar fi fost inarmati?Ceva informatii poti sa ne dai?
De la o pretinsa grenada(sau foc de arme)nedovedite,pana la uciderea in masa a romanilor neinarmati,nevinovati,respectiv BATRANI,COPII,FEMEI,bebelusi NENASCUTI,dovedeste nu o eventuala cautare si pedepsire a celor cu presupusa grenada ci o politica expresa de ucidere a tot ce este nemaghiar.
Karoly,poti sa EXPLICI,urmatoarele samavolnicii prin scuza ridicola a unei grenade?
In jud.Salaj care a primit cel dintai valul hunilor razbunatori,pomanagii ai bacsisului de la Viena,s-au savarsit:436 de crime bestiale;235 de schingiuiri;602 de batai cumplite organizate;978 de arestari;9 profanari;22 de devastari organizate;91 de devasari savarsite individual.Toate acestea cu contributia parintilor si rudelor UDMR-isilor de astazi,ieri tortionari comunisti,atunci criminali horthysti.
In jud.Somes.38 crime;34 schingiuiri;329 batai cumplite;1223 arestari;5 profanari 2 devastari organizate;17 devastari savarsite individual.Cu contributia localnicilor unguri din organizatiile paramilitare si teroriste pe care UDMR-istii de astazi le-au reanimat si care asteapta momentul unei noi si nesfarsite nopti a Sfantului Bartholomeu.
In jud.Bihor,tinta al hungarismului din epoca 1867-1919:151 crime;203 schingiuiri;951 batai salbatice;2593 arestari;7 profanari;5 devastari organizate;21 devastari facute de bestiile horthiste.
In jud.Satu-Mare,28 asasinate;164 schingiuiri;451 batai salbatice;1157 arestari;14 profanari;11 devastari organizate;8 devastari horthysto-maghiare,adica parinti si rubedenii ale autonomistilor de astazi.
In jud.Cluj,174 crime;216 schingiuiri;701 batai salbatice;6369 arestari;12 profanari;7 devastari colective;93 devastari facute de bravii minoritari care urla prin toate comitiile si comitetele de pe mapamond,ba amenintand,ba spurcand,ba milogindu-se.
Acelasi statut pt.jud.Trei Scaune,Ciuc,Nasaud, Odorhei,Maramures.
Se adauga:schingiuirile in masa,la Belini,22;la Poiana Sarata 14(jud.Trei Scaune);20 la Miercurea Nirajului-Mures;13 la Carei,37 la Cosniciul de Jos, 22 la Horea,25 la Ianculesti,29 la Morca,33 la Scarisoara Noua,11 la Zalau(jud.Salaj);apoi bataile in masa:56 la Diosig,165 la Oradea,334 la Mihai Bravul,jud.Bihor,ca sa nu incarc constiintele ungurimii din Mures,Trei Scaune, Salaj,Somes,Ciuc,unde la Gheorghieni s-au inscris spre necinstea lor vesnica 223 de batai in masa;Nasaud Cluj si Satu Mare.
Daramari de biserici romanesti:in Mures la Panet,in Trei Scaune la Borosneul Mare,Capeni,Camandia,Zagon;in Ciuc la Borsec si Ditrau:la Odorhei in Aldea,Biborteni,Craciunel,Varghis,Meresti,Ocland,Racosul de Sus;in Maramures la Bistra

Da, nu aveau dreptul la educatie in limba romana

Toate scolile de stat erau in limba maghiara. Iar copii la scoala nu aveau voie sa vorbeasca romaneste.

Doar scolile coinfesionale erau in limba romana.

Dar tu Karoly

Ai auzit de unio trium natiorum ?

"Doi proprietari"?! De ce nu trei, sau patru?!

In fond, au trecut pe acolo si rusii si austriecii!
E stranie aceasta aluzie la vremuri de mult trecute, atat timp cat, in prezent, lucrurile sunt cat se poate de clare si Transilvania este si in acte, si la fata locului, pamant romanesc!!

 

Poate 1 proprietar si 1 posesor-ocupant?!?

...nicicum 2 proprietari. Dar, istoricii tac, diplomatii au alte treburi, de politicieni nu mai zic nimic. Transilvanenii ce zic oare?

Proprietari?

Rumania are atat de multa istorie incat un Ziar ca Budapest Times ar trebui sa scrie articole 1000 de ani de aici incolo...
Noi suntem Rumani,nicicum Unguri,si nu vom fi Unguri niciodata.Acest Pamant a fost cotropit mereu,deoarece vedem urmele Hunilor,Turcilor,Rusilor ,si ce mai vreti voi acolo...

Noi ne regasim ca popor dezbinat datorita influentelor externe,dovezi avem destule,dovada sunt chiar eu,deoarece cu dificultate reusesc sa scriu Rumaneste,oare de ce?
Noi Rumanii am existat dintodeauna in acest teritoriu ,suntem cu totii un popor care a fost ucis de atatea ori incat nici macar nu reusiti sa va imaginati.Dovada acestui fapt suntem noi(Ungurii?)care am fost obligati sa fim sclavii cotropitorilor,hoardelor de Huni.Si ce vina am avea noi ca suntem Unguri? de ce trebuie sa platim noi pacatele altora?Noi "Ungurii"din Rumania suntem oamenii acestui Pamant.Pastori ca Laslo Tokes ,si alti infaractori incearca sa ne dezradacineze de acest Pamant,deoarece istoria noastra ca civilizatie nu avenit odata cu Hunii,degeaba incearca ei sa ascunda totul,Pamantul nu-l poti pacali,Noi suntem Pamant din acest Pamant,Noi suntem Rumani.

Si cam care o fi proprietarul, kedves ayshte

Sau si tu "nem tudot romanol" si poti vorbi romaneste doar cand bagi fitileli de nobil de 7 pruni pe la Ziarele acestea?
Pai unde bantuie groful Krontadter normal ca apare si lustruitorul lui de cizme Karolyi --- Dragam gere hozo, ne trimiti o carte postala de dupa Urali, OK? Ceva cu nametzi.

@ karoly ...

.. daca la Ip a fost o grenada ... si de ziua Romaniei mai nou acum se canta imnul maghiar ... din gresala ... doar este tot inmn poate te interesezi putin de localitatea Trasnea si dupa aceea mai putem discuta ...

catre karoly

scuze ca raspund aici, dar numai aici am reusit sa postez: karoly, dar tu stii ce a fost Scoala Ardeleana si de ce a aparut?! daca da ma bucur, dar nu mai mutila istoria dupa bunul tau plac, iar daca nu stii, atunci iti sugerez sa te mai informezi, sa mai citesti o carte si apoi sa incepi polemicile...
cat despre Transilvania...este cat se poate de clar pamant romanesc, locuit de romani (cetateni romani, chiar si aia care se tin unguri sunt cat se poate de cetateni romani asa ca le sugerez sa aiba bunul simt sa isi tina ciocu mic) si unde se vorbeste oficial si majoritar limba romana...

sa recapitulam

,,Instalarea autoritatilor unguresti in nordul Transivaniei, in toamna lui 1940, a fost un proces care a tratat romanii cu aceleasi atrocitati si acte de discriminare care au avut loc impotriva etnicilor maghiari din regiune in perioada interbelica."
despre atrocitatile comise de unguri se dau exemple, pentru ca exista dovezi, despre cele comise de romani doar generalitai, adica folclor.
Armata romana a ajuns de doua ori la Budapesta si nu exista dovezi ca s-ar fi purtat barbar cu cetatenii unguri, din contra.
Despre evrei, numai de bine, dar lumea sa nu uite ca atunci cand armata a intrat in Basarabia, in iunie 1940, au fost pe tancurile rusesti si au facut legea in Basarabia.Pe timp de razboi,nici atunci nici acum, nu se justifica represaliile impotriva civililor, cum nu se justifica nici actiunile civililor impotriva militarilor.
Orice actiune are nevoie de reactiune pentru a fin incheiat ciclul normal.
Astept o reactie a istoricilor romani, la aceasta scriere.

 

mda

Vorbim aici despre comunistii de origine evreiasca,nu despre evreii sionisti,care si-au vazut de tara lor,nu de a altora:Nu amesteca cele 2 grupe.

Ce au facut ZIONISTII? Si-au vazut de Tzara LOR?

Nu te supara dar asta este o minciuna sfruntata: Zionistii au inventat atata comunismul cat si fascismul pe care il practica acum si in USA si Israel. ca le-a scapat jucaria din mana asta li se 8ntampla de vreo 5000 de ani deja, tot ce uneltesc le scapa din mana si se intoarce contra lor: Sumerienii, Persanii, Babilonienii, Assirienii, Egyptenii, Imperiul Roman _care i-a tabacit pt 1000 de ani_ Crestinismul, Islamismul (profesorul lui Mahomed era EVREU). Daca o tin tot asa cu indolenta, se vor incaiera si cu baptistii americani si atunci li se cam termina posibilitatile. China ii tabaceste fara multa vorba si justificari, la o adica.
Asta este problema ca nu si-au vazut de tzara lor, care de fapt nici nu este a lor:
"Our race is the Master Race. We are divine gods on this planet. We are as different from the inferior races as they are from insects. In fact, compared to our race, other races are beasts and animals, cattle at best. Other races are considered as human excrement. Our destiny is to rule over the inferior races. Our earthly kingdom will be ruled by our leader with a rod of iron. The masses will lick our feet and serve us as our slaves."
Menachem Begin Israeli Prime Minister"
Daca "tara lor" este Terra, atunci ai zis bine---

Karoly,o grenada nedovedita,poate justifica urmatoarele...

...SAMAVOLNICII?
Gavril Butcovan,din Ip,unicul supravietuitor al familiei;"In zorii zilei de 14.09.1940 am fost trezit de zgomot de focuri de armă,dinspre vecinii nostri.Era in jur de ora 5,incă era intuneric,si m-a cuprins o frică ce n-o pot descrie in cuvinte.In familie eram de toti 10 suflete.Părintii si 8 copiii.L-am trezit pe tata,Mihai Butcovan,si i-am spus că sunt impuscati romanii.Tata nu putea vorbi de emotie,ptr.că bănuia ce ne asteaptă.Mama o alăpta pe surioara Paulina,de 11 luni,iar parcă focurile de armă se inteteau cu fiecare minut ce trecea.Mama l-a rugat pe tata să se uite pe geam să vadă ce se intamplă pe ulită,iar acesta i-a spus că vede oameni ce se plimbă agitati.Pt.o clipă mi-am aruncat si eu ochii pe fereastră.Strada era plină de militari hortysti si CONSATENI MAGHIARI,deveniti copărtasi la masacru.Pe cand tata a vrut să deschidă usa,deja soldatii erau in curtea noastră.Unul dintre criminalii hortysti s-a răstit la el,spunandu-i să iasă afară din casă.La cateva secunde am auzit 5 bubuituri de armă.Atunci am stiut că l-au impuscat pe tata.Imediat au năvălit in casă 3 soldati,indreptand pustile spre noi.S-au răstit si la noi,bineinteles in ungureste,să iesim afară.Mama i-a intrebat,arătand spre leagăn,că ce ve intampla cu fetita,la care soldatii i-au răspuns că o s-o crească ei.Cand am iesit l-am văzut pe tata,care zăcea cu fata in jos langă peretele casei.M-am indreptat inspre el,moment in care asasinii hortysti au tras in mine.Cuprins de groază m-am prăbusit langă corpul neinsufletit al tatălui meu.Mi-am dat seama că sunt in viată,simtind o arsură puternică.Inima imi bătea tare pentru că in momentele următoare am văzut cum criminali i-au executat pe fratii mei.In fata casei,la cativa metri de mine,au ucis-o pe soră-mea Maria de 18 ani, care a fost impuscată in piept cu cartuse dum-dum. Fratele Mihai,8 ani,a fost impuscat in burtă,iar surioara Ana,de 5 ani,care,disperată,strigaa fost secerată de gloantele criminalilor,fără a mai putea auzi vreodată glasul mamei.Fratele Viorel,de 11 ani,a vrut să fugă spre grădină,insă soldatul ce-l urmărea l-a impuscat in cap.Pe surioara Paulina,de doar 11 luni,soldatii unguri au SFARTECAT-O CU BAIONETELE in leagăn Asupra mamei au tras,rănind-o,insă a apucat să se ascundă sub o cărută.Referitor la mine,cred si astăzi,că sansa mea a fost aceea că nu m-am ridicat de langă tata si am stat culcat cu fata la pămant,in timp ce călăii erau preocupati cu uciderea celorlalti membrii ai familiei.Pe langă mine si mama au mai scăpat cei 2 frati ai mei,Ioan de 12 ani si Floarea de 6 ani,care au dormit in camera mică,unde criminalii nu au mai căutat.Bănuiesc că in sinea lor credeau că au ucis intreaga familie după ce au tras in 7 persoane si au străpuns-o cu baioneta pe surioara Paulina"

mitiro

ma faci sa rad...

Tu chiar crezi ca noi ne luam dupa ce scrie o carte sau un Ziar?
Voi credeti ca istoria ne-o face Budapest Times, Holly Case sau Bob Dent?

Noi suntem dovada istoriei ; daca vreti alte dovezi cautati in Pamant,si veti ramane surprinsi...Hunii si Romanii sunt doar Istorie recenta manipulata de insetatii de putere...

Noi suntem pur si simplu Oamenii acestui Pamant.Noi suntem Rumani(Ungurii sunt in Ungaria,nu este un caz ca acea tara se numeste Ungaria).

Ungaria este tara sclavilor care au fost obligati sa devina Huni,dar inainte da a veni Hunii ei erau Rumani ca si noi.

?

din cele descrise,un recenzor prost si un autor si mai prost!

 

Avem ministru de externe competent.

Il intereseaza mai mult cum sa fure din Diaspora un milion de voturi pentru PDL decit problemele externe ale Romaniei.

 

Revizionismu nostalgic maghiar

este recunoscut si sustinut, din pacate, si de politicieni de etnie maghiara care ar trebui sa reprezinte Romania.
Si sunt tot aceia care nu recunosc dreptul Moldovei suverane de a se alipi Patriei Mame.
Se straduiesc, unele capete infierbantate, sa 'croseteze' si aici modelul Kosovo.

Dar cred ca nu trebuie sa ne 'inflamam' la nevreme. Nu vom mai fi credibili cand va fi vremea.
Nedreptatile si abuzurile istorice facute de marile puteri nu se rezolva injurandu-i permanent ci cu constiinta nationala si constiinta civica treaza si cultivata.

 

Greseli de drept elementare

Nu pot fi doi proprietari pe o proprietate revendicata de ambele parti..In drept se rezolva,daca nu se poate face o comparare de drepturi,pe principiul latin,res nullius cedit primo occupanti,sau dreptul primului venit,adica romanii.

 

Istoria denaturata a Transilvaniei

Pe internet se vehiculeaza astfel de variante, conform carora incidentul de la Ip ar fi fost provocat de explozia unei grenade. La Treznea s-ar fi revoltat populatia in frunte cu preotul ortodox. Iar la Moisei, acolo ce s-a intamplat? O dovada a cruzimii ungurilor, este faptul ca si-au ucis si concetatenii, doar pentru ca erau angajati in casele unor romani sau pentru ca au incercat sa salveze copiii acestora. Oliver Lustig (evreu) este coautor al cartii "Teroarea hortysto-fascista, pe teritoriul de NV al Transilvaniei", iar acolo nu sunt mentionate grenade explodate. Rusine ca istoria este denaturata astfel in functie de interese si regretabil ca in "democratia" capitalista, se minte cel putin la fel de mult ca in cea socialista!

 
 

 

 
 

@mardan

Deci o "pretinsà" grenadà...pinà la lista de horror petins de dumneata gàsesc o mare diferentà de fapturi.Vàzicà o haità de lupi(horthysti) làsati printre mielushei...Asa dins senin o venit àia si au auruncat lumea pe furci...Tzzzz ce popor dom'le pài àstia erau mai rài ca tàtarii doarà tot de pe acolo vin nu?

 

Sa zicem ca ar fi fost o grenada(ceea ce e nedovedit de surse)

maghiare sau de alta natura.
Aceasta intr-un singur loc(presupusa grenada).
Insa in celelalte locuri?Dar cu bisericile ce-au avut?Au tras icoanele asupra lor?
Au tras romanii asupra lor?DOVEZI?
Restul nu sunt ,,o lista horror"PRETINSA de mine.Marturiile exista,*** exista,bisericile daramate exista.AUTORITATI MAGHIARE au recunoscut samavolniciile hortiste.
Iata ce zice un ZIARIST SECUI despre crimele hortistilor;
"Vin refugiati romani.Vin cu sutele,cu miile pe drumul pribegiei,sa-si caute un camin nou,parasind pamantul stramosilor,vetrele fericite,agoniseala unei vieti intregi,ca undeva,departe de pamantul natal,sa inceapa o viata noua.In teritoriile ocupate,oamenii sunt arestati cu sutele,sunt loviti,batuti,torturati"(Ferenczy Gyorgy"Golgota in Transilvania"1941)
Referindu-se la dictatul de la Viena,ziaristul(refugiat din Cluj,ulterior intrarii trupelor ungare in Ardeal) spunea,in lucrarea sa "Golgota in Transilvania"aparuta in primavara anului 1941,ca acesta a fost "considerat de cei interesati ca un mare sacrificiu al Romaniei,care a fost absolut necesar in vederea mentinerii echilibrului, armoniei si pacii in bazinul Dunarii",fiind in fapt o "nedreptate strigatoare la cer, pe placul a 968 mii secui si unguri,prin care 1,3milioane de romani,situatie care nu concorda deloc cu principiile etnice".
Acelasi intelectual maghiar spunea,in continuare, ca "pamantul mandru al Ardealului s-a transformat intr-o Golgota trista,unde se petrec cele mai groaznice evenimente. Oamenii sunt arestati cu sutele si miile, sunt batuti, sunt torturati in mod cumplit. Asasinatele si executiile se tin lant, toate acestea doar pentru ca unica vina a nenorocitelor de victime este aceea de a se fi nascut romani".
Cazul Ferenczy Gyorgy nu este insa singular. Si alte personalitati maghiare,si unele AUTORITATI ALE STATULUI UNGAR au recunoscut vinovatia armatei ungare si a civililor maghiari in asasinatele comise in Nordul Transilvaniei.Conform unui raport din 3.10.1945 al ministrului roman la Budapesta,contele G.Bethlem a declarat ca persecutile contra romanilor"SUNT INFIORATOARE" si ca"autoritatile militare taie si spanzura,nevoind sa asculte ordinele moderatoare date de guvernul ungar".Intr-un alt document diplomatic,nota din 28.10.1940,se afirma ca in cadrul unor cercuri responsabile maghiare masurile antiromanesti sunt considerate excesive.Un document al Biroului de Contrainformatii al Sectiei a II-a a Marelui Stat Major Roman in 1945;"toate manifestarile ungurilor fata de populatia romaneasca din acest teritoriu au fost animate de dorinta de a razbuna o pretinsa nedreptate istorica ce li s-ar fi cauzat prin tratatul de la Trianon si de ura implacabila impotriva a tot ce este romanesc,intretinuta si transmisa timp de veacuri printr-o imensa propaganda sovina"

@Mardan

Domnul meu.Am o satisfactie.Vàzind punctajul acordat textelor dumneavoastrà luate din "mari documente secrete din seria vràjeli" probabil "scrise" de Funar Gyuri.In rest àmi permit o concluzie si inchei discutia pe tema asta,unilateralismul dumneavoastrà nu permite nici o dezbatere constructivà si reconciliatoare.Và salut cu piosenie.

Avem o mare problema cu istoria.

Totdeauna trebuie inceput cu relatarea faptelor verificate si apoi verificabile. Iar concluziile trebuie sa fie cit mai scurte si formulate cu buna credinta. Nimeni nu s-a comportat perfect cu celalalt, ce putem face e ca de acum incolo sa respectam legile de buna convietuire si unii si altii. O zi buna !

 

Sile,am o rugaminte la tine;

zici ca ,,nimeni nu s-a comportat perfect cu celalalt"
Poate imi zici si mie cate biserici maghiare au distrus romanii pentru ca nu erau romanesti(comparabil cu cele 300 de manastiri romanesti distruse de Bukow si autoritatile austro-ungare).
Cator femei maghiare insarcinate li s-au sfartecat pantecele?Cati preoti maghiari au fost rastigniti de romani pe usa bisericilor?
CE NEDREPTATI AU SUFERIT etnicii maghiari din Romania pentru faptul ca sunt maghiari?
Din ce punct de vedere s-au comportat romanii,,imperfect"fata de etnicii maghiari?
Astept fapte concrete,date,statistici

Tinere domn !

Daca vrem sa rzabunam trecutul nu rezolvam nimic.Razbunarea atrage razbunare si nu se tremina ici o data.Aici in Cehia nu exista aceasta ura intre cehi si maghiari, (foarte putini de altfel) cu toate ca e vorba de etnii destul de diferite.Au avut dupa razboi probleme cu nemtii pe care insa i-au alungat. Dar prezenta in apropiere a Germaniei le sustine economia.Daca vrei sa stii cu adevarat cine a facut rau citeste ce s-a intimplat in inchisorile politice din Romania prin care a trecut cel putin 10% din populatia tarii. O zi buna !

Tocmai ca m-am interesat

karoly
Rank user: x3

@karoly

@relevare

Ba da a fost o grenadà...Cel putin asa sustin arhivele ,intereseazà-te inainte de a nega "asa hotàrit".

Nu a fost nicio grenada. Asta cu grenada au fost afirmatiile unor militari unguri anchetati, ca sa se justifice. Autoritatile maghiare de atunci au musamalizat cazul, nu au emis nici un verdict bazat pe baza existentei vreunei grenade. Daca ar fi fost cat de cat ceva despre vreo grenada, ca in orice regim totalitar s-ar fi dat verdictul "convenabil"
La voi circula tot felul de mituri prin arhive...
De ex. tot in arhivele voastre se scrie ca la incoronarea primului rege ungur, ingeri din cer i-au adus coroana.

 

Karoly,poti sa-mi zici din documentele ce le detii,cati soldat

hortysti a fost omorati de romani in Ardealul de Nord ocupat de Ungaria?
Cati soldati au murit in urma,,grenadei"?
RASPUNS;ZERO!Astept raspunsul tau,numele celor ucisi de,,grenada"!
Hai sa-ti mai desenez o data,ce au zis autoritati maghiare,ziaristi maghiari despre crimele despre hortiste asupra romanilor;
Conform unui raport din 3.10.1945 al ministrului roman la Budapesta,contele G.Bethlem a declarat ca persecutile contra romanilor"SUNT INFIORATOARE" si ca"autoritatile militare taie si spanzura,nevoind sa asculte ordinele moderatoare date de guvernul ungar".Intr-un alt document diplomatic,nota din 28.10.1940,se afirma ca in cadrul unor cercuri responsabile maghiare masurile antiromanesti sunt considerate excesive.
ZIARist MAGHIAR;"pamantul mandru al Ardealului s-a transformat intr-o Golgota trista,unde se petrec cele mai groaznice evenimente.Oamenii sunt arestati cu sutele si miile, sunt batuti, sunt torturati in mod cumplit. Asasinatele si executiile se tin lant,toate acestea doar pentru ca unica VINA a nenorocitelor de victime e aceea DE a se fi NASCUT ROMANI".
Cercetările intreprinse de către Uniunea Populară Maghiară au ajuns la concluzia că"peste faptele petrecute trebuie tras valul uitării,ptr.că altfel nu se poate infăptui prietenia romano-maghiară".Prin casarea dosarelor"s-a urmărit a nu se mai răscoli vechi animozităti,ci să se calmeze.
ERA GENOCIDULUI;Cum de a fost posibil ca acele cumplite atrocităti să aibă loc,au explicat cu obiectivitate,la vremea respectivă,cativa ISTORICI si PUBLICISTI UNGURI.Descriind atitudinea armatei ungare de ocupatie,Kelemen Sandor si Szencsi Laszlo,notau in lucrările"Situatia din Ardeal"si"Chestiunea ungaro-romană"publicate LA BUDAPESTA,la 1 an de la terminarea războiului:"Comandantii militari in cea mai mare parte au fost de orientare fascist-sovinistă.Cea mai importantă remarcă a comandantilor militari a constat in actiuni de ***ătire(etnică)"La randul ei"Soldătimea,pătrunsă pană in măduva oaselor de teoriile fasciste,odată ajunsă in nordul Transilvaniei a săvarsit atrocităti odioase fată de locuitorii neapărati ai satelor romanesti".Alte mărturii vizand atitudinea alogenilor fascizati au fost trimise de martorii oculari Minist.Roman de Externe care le-a utilizat la tratativele de pace si se regăsesc in volumul 108 al fondului"Conferinta de pace de la Paris"din arhivele acestuia:"Soldati,jandarmi si bande inarmate de "patrioti"civili cutreierau satele romanesti,devastand locuintele si schingiuind populatia romanească pasnică si fără apărare.Unora li s-au zdrobit oasele cu ciomegele.Altii au fost impunsi cu baionetele"
Karoly,iti dau numele tuturor romanilor ucisi de honvezii unguri.Astept numele soldatilor unguri ucisi de romani,numele maghiarilor ardeleni omorati de romanii ardeleni,numele satelor unde romanii au distrus biserici unguresti

Chiar asa e

@ kronstaedter
N-am citit recenzia lui Dent, dar am citit fragmente din carte. Nimic extraordinar, evenimente prezentate la rece, fara prea multe comentarii, nimic spectaculos sau necunoscut pt. cine cunoaste istoria Transilvaniei neimbacsita de nationalisme retardate.
Un argument in plus pentru autonomia Transilvaniei ! Iar singurii "proprietari" ar trebui sa fie locuitorii ei.

Chiar asa si e fiecare proprietar pe averea sa, iar taranii unguri pt prima oara in istoria lor proprietari pe pamant de la reforma agrara din 1921 sau cand a fost.
Deci fiecare proprietar pe averea sa si toti impreuna in ROMANIA.

 

transilvania pamint romanesc ,iar propietari sunt bastinasi ro

unguri sunt propietari in ungaria si poate nici acolo pt a au venit di stepa asiei , salbateci in frunte cu atila ,mergeti ba in stepa asiei acolo sunteti voi propietari nu pe pamintul romanesc

 

Karoly,autoritatile maghiare recunosc GEnocIDUL EtnIC comis...

...de armata horthista in Ardealul de Nord

continuare

Kelemen Sandor si Szencsi Laszlo,notau in lucrările "Situatia din Ardeal" si"Chestiunea ungaro-romană",publicate la Budapesta,la un an de la terminarea războiului:
. Altora li s-au scos ochii, li s-au tăiat urechile, unei fetite de 4 ani din suncuis (jud. Bihor) i-au turnat petrol in cap si i-au dat foc, altora le-au sfăramat dintii, li se smulgea părul cu carne (cazul femeii Maria Dobra din Cluj) li se tăiau buzele (Sudu Tănase din Cluj) altii au fost siliti să bea sangele ce le curgea din răni, două fete, una de 18 si alta de 14 ani din comuna Mihai Bravu (jud. Bihor) au fost schingiuite bestial fiindcă nu au lăsat să fie violate, unora li se punea sodă caustică pe piele, peste care se turna apoi apă caldă (cazul lui Cocoi Florea din Voiniceni jud. Somes) lui Dumitru Matei din Oradea i-au scos ochii cu baioneta... " si asa mai departe. Cat despre grofi, acestia au fost cei mai sadici, edificator fiind indemnul lansat de baronul Aczel Ede, seful circumscriptiei regionale X Cluj a organizatiei a tiraliorilor intr-o cuvantare rostită la Simleul Silvaniei si păstrată in arhiva MAE, fond Transilvania, 1940-1944, volumul 362, filele 39-44, din care spicuim: "Pe acesti valahi opincari trebuie să-i extirpăm, să-i ucidem ca pe dusmanii nostri... Preotii predică poporului iertarea dar aceasta este numai o momeală fiindcă Dumnezeu nu ajută decat forta brută si această fortă brută noi cu totii trebuie s-o intrebuintăm pentru a ucide si extermina pe acesti valahi... Vom organiza o noapte a Sfantului Bartolomeu... si vom ucide si copiii in pantecele mamelor lor!" Ceea ce s-a si intamplat!

Explicatia urii demente a grofilor a dat-o scriitorul ungur Benarny Sandor, in lucrarea memorialistică "Am trăit in secolul XX", publicată tot la Budapesta, in 1966, invocand tocmai cazul criminalului conte Albert Vass care "purta o ură neintreruptă romanilor care primiseră de la statul roman, prin reforma agrară, o bună parte din mosia sa". Explicatia este insă simplistă deoarece, prin reforma lui Ferdinand, au fost improprietărite in Ardeal,pe langă 227.953 familii de tărani romani si 82.630 de familii de tărani unguri si secui.
Adept al teroarei, individul se considera saman si predica in lucrarea sa "HAGYATEK" - "Mostenirea" - pentru abandonarea de către unguri - un popor de sinteză eurasiatică,a traditiilor europene crestine si intoarcerea la mostenirea maghiară asiatică,ancestrală. O mostenire preluată de la,si transmisă mai departe in cadrul confreriei secrete a asa-zisilor"samani de Covasna".


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor