Bustul lui Horthy, dezvelit in Ungaria. Orban spune ca nu e treaba guvernului (Video)

Duminica, 17 Iunie 2012, ora 20:33
2552 citiri
Bustul lui Horthy, dezvelit in Ungaria. Orban spune ca nu e treaba guvernului (Video)
Foto: Daylife

Bustul in piatra al lui Miklos Horthy, figura contestata si aliat al dictatorului german Adolf Hitler, a fost dezvelit, sambata, in localitatea ungara Csokako, premierul Orban declarand ca se amesteca in deciziile comunitatilor locale.

"Horthy ne-a aratat drumul", a declarat primarul Gyorgy Furesz in fata celor 800 de persoane care au asistat la ceremonie. Mai multi participanti purtau tricouri cu harta Ungariei Mari.

Intrebat inainte de inaugurare de ce nu a blocat aceasta initiativa a unei asociatii civile, primarul a declarat ca "societatea ungara trebuie sa se maturizeze si sa accepte ca exista fel si fel de oameni".

Initiativa nu este una singulara, luna trecuta o statuie a liderului antisemit fiind ridicata la Kereki, in sud-vestul Ungariei.

Premierul Viktor Orban (foto) a condamnat, in trecut, atitudinile antisemite, dar, in prezent, organizatiile evreiesti si analistii politici il acuza ca preia teme extremiste pentru a beneficia de o sustinere puternica din partea populatiei, in contextul crizei economice.

De altfel, Orban a declarat, duminica, pentru cotidianul austriac Die Presse ca ridicarea statuii este o decizie exclusiv a autoritatilor locale.

Intrebat ce pozitia ar avea, daca in comunitatea sa s-ar lua decizia construirii unui monument dedicat lui Horthy, premierul a declarat ca ar respecta "decizia alegatorilor".

"Daca ar dori sa ridice o statuie a lui Lenin, Stalin sau Hitler, as fi categoric impotriva", a completat Orban, care nu-l considera pe Miklos Horthy un dictator, ci doar pe Ferenc Szalasi.

Intrebat daca nu are o problema fata de glorificarea unui personaj ca Horthy, care in 1938 a emis o lege prin care evreii erau discriminati, premierul de la Budapesta a precizat ca nu este treaba sa sa dea un verdict.

"Aceasta este o discutie lunga si foarte complicata. Si nu este treaba mea ca premier sa dau un verdict final", a spus Orban.

Guvernul a decis, in mai, introducerea in curricula scolara a trei autori antisemiti: Albert Wass, Szabo Dezso si Jozsef Nyiro. Ultimul a provocat un mic incident diplomatic intre Ungaria si Romania, dupa ce Bucurestiul s-a opus organizarii unor ceremonii pentru reinhumarea ramasitelor lui Nyiro la Odorheiu Secuiesc.

Premierul Victor Ponta a solicitat scuze din partea Guvernului de la Budapesta pentru incercarea de reabilitare a poetului antiroman si antisemit.

"Faptul ca actualul guvern se asociaza in mod deschis cu ideologia unui regim care a colaborat cu fascistii este unic in Europa", considera Attila Mesterhazy, presedintele Partidului Socialist, principala formatiune de opozitie din Ungaria.

"FIDESZ simte ca Jobbik este un rival serios si incearca sa prinda vant la pupa preluand o parte din agenda" formatiunii de extrema dreapta, este de parere Attila Juhasz, analist Political Capital. Pericolul consta in faptul ca partidul de guvernamant nu face astfel decat sa intareasca ideologia extremista a Jobbik, mai crede Juhasz.

Un sondaj realizat luna trecuta de Median arata ca sprijinul pentru Fidesz a ajuns la 22%, cel mai scazut din ultimii 10 ani, in timp ce Jobbik este a treia formatiune in preferintele electoratului, cu 11%. 43% dintre respondenti au declarat ca nu stiu cu cine sa voteze.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Andras Giro-Szasz, respinge acuzatiile ca autoritatile centrale ar accepta sau ar inchide ochii la gesturile extremiste si antisemite.

Atacurile si mesajele antisemite si anti-roma s-au intetit insa. Presedintele Janos Andor si premierul Viktor Orban au luat atitudine si au condamnat astfel de acte, dar pentru multe organizatii evreiesti nu este destul, noteaza Bloomberg.

"Zi de zi, evreii sunt atacati si in timp ce primul ministru spune ca apara comunitatea evreieasca, noi nu simtim asta", spune Tamas Vero, un rabin din Budapesta.

Incercarile de reabilitare a figurilor istorice controversate sunt parte a cautarii identitatii, dupa ce in comunism ungurilor li s-a spus ca "tot ce s-a intamplat inainte de al doilea Razboi Mondial e tabu", crede Andras Lanczi, presedintele fundatiei Szazadveg.

"Exista confuzie in mintile oamenilor, exista si ura, iar democratia noastra nu pare capabila sa rezolve" aceasta problema, mai spune Lanczi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#bust Miklos Horthy Csokako, #Viktor Orban bust Miklos Horthy , #Ungaria