Cetatenie maghiara pentru ungurii din Romania?

Joi, 20 Mai 2010, ora 15:58
6347 citiri
Cetatenie maghiara pentru ungurii din Romania?

Una din promisiunile facute alegatorilor in perioada campaniei electorale de noul premier ungar, Viktor Orban, a fost aceea de a acorda, cu prioritate, cetatenie maghiara etnicilor care traiesc in tarile vecine Ungariei.

Cotidianul francez Le Figaro face o analiza a implicatiilor acestei decizii si reia declaratia-promisiune a lui Viktor Orban: "Este o masura prin care nedreptatile Tratatului de la Trianon, care a dezmembrat Ungaria Mare, ar putea fi, in parte, indreptate".

Orban a mai afirmat ca o lege care sa faca foarte usoara acordarea cetateniei ungare etnicilor maghiari este o prioritate a mandatului sau.

Le Figaro scrie ca premierul Orban este mai preocupat de masurile ce privesc acordarea cetateniei maghiare, decat de masurile economice care sa sustina Ungaria in efortul de a depasi criza economica.

Una din explicatiile gasite de Le Figaro, pentru interesul manifestat de Orban in aceasta directie, ar putea fi aceea ca numarul ungurilor care traiesc dincolo de granitele Ungariei, in statele vecine, este de 3,5 milioane de persoane.

"Iar cand se refera la acestia, Orban pomeneste mereu de durerosul Tratat de la Trianon", noteaza Figaro.

Cele 3,5 milioane de maghiari traiesc in Romania, unde se afla cea mai numeroasa comunitate, in Slovacia, Austria, Croatia, Ucraina si Slovenia. Proiectul de lege care se refera la acesti 3,5 milioane de oameni a fost depus in Parlamentul de la Budapesta, iar o decizie finala este asteptata in 20 august, moment ales simbolic, fiind ziua nationala a Ungariei.

Legea ar urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2011, zi in care Ungaria preia presedintia Uniunii Europene, pentru urmatoarele sase luni.

Foto: Le Figaro

Lege controversata in Ungaria, privind dubla cetatenie

Slovacia a fost singura tara care s-a opus initiativelor Ungariei, considerand demersul nationalist al lui Orban ca foarte periculos.

"Pentru Slovacia toate acestea sunt o amenitare, tot asa cum sunt si pentru Romania. Orban invie ideile extreme ale nationalismului, ceea ce este mai mult decat periculos pentru intreaga Uniune Europeana, in conditiile in care politica generala a UE merge in cu totul alta directie", a afirmat, citat de Le Figaro, slovacul Anton Pelinka, politolog la Institutul de Studii Europene.

Robert Fico, primul ministru slovac, a calificat actiunile lui Orban ca fiind o amenintare serioasa la securitatea nationala a Slovaciei si l-a chemat la consultari pe ambasadorul Ungariei la Bratislava.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Viktor Orban cetatenie unguri, #cetatenie ungara maghiari, #lege cetatenie maghiari , #Ungaria