Ziare.com

Cine are o problema cu evreii in Europa? Interviu

de Camelia Badea
Luni, 13 Mai 2013, ora 12:26

   

Cine are o problema cu evreii in Europa? Interviu
Recrudescenta fenomenului antisemit in Europa, accentuata de criza economica, a scos in evidenta manifestari extremiste periculoase in cateva dintre tarile europene. Este si motivul pentru care Congresul Mondial Evreiesc s-a reunit anul acesta, in premiera, la Budapesta, Ungaria fiind considerata una dintre tarile care promoveaza si incearca sa exporte antisemitismul.

Reprezentantii comunitatilor evreiesti din peste 100 de tari au reamintit ca "lipsa masurilor adecvate din partea democratilor germani a dus la venirea nazistilor la putere" si au facut un apel la autoritatile europene, cerand adoptarea unei legislatii "impotriva amenintarilor cu violenta, a urii rasiste si a negarii Holocaustului".

Indemnul a venit in contextul in care partide considerate neonaziste precum Jobbik din Ungaria, Zori Aurii (Golden Dawn) din Grecia si Svoboda din Ucraina au socat comunitatile evreiesti din Europa prin castigarea unui numar de locuri fara precedent in parlamentele nationale.

Si nu este singurul semnal de alarma. Recent, in Germania a inceput procesul unei neonaziste judecata pentru noua crime rasiste, in Bulgaria, Ataka, partid ultranationalist, xenofob si antieuropean, este creditat cu pana la 9% in sondaje, iar neo-nazistii si extremistii de dreapta din Grecia starnesc o ingrijorare profunda terorizand tara cu acte de violenta.

E "o atmosfera precum cea din anii 1930 din Germania, impotriva evreilor si a afacerilor lor", scrie Der Spiegel. Mai mult, incurajata de sondaje, formatiunea neo-nazista Zori Aurii vrea sa se extinda si in alte tari, "oriunde sunt greci".

Cele mai mari semnale de alarma vin insa dinspre Ungaria, unde Jobbik, al treilea cel mai mare partid, a cerut o lista cu toti evreii din Guvern, acuzandu-i de lipsa de loialitate si considerandu-i o "amenintare la adresa sigurantei nationale".

Totodata, Guvernul Orban a premiat persoane publice cunoscute pentru antisemitismul lor, starnind vii proteste si ingrijorarea comunitatii europene, iar jurnalistul Zsolt Bayer, fondator al FIDESZ si apropiat al lui Viktor Orban, a incitat public la ura, indemnand la "eliminarea animalelor tigani".

Aceste episoade s-au inscris pe o lista lunga de decizii controversate ale FIDESZ, formatiune condusa de Viktor Orban, care a inceput reabilitarea imaginii unor criminali de razboi sau sustinatori nazisti, inclusiv a lui Miklos Horthy, cel care a trimis la camerele de gazare de la Auschwitz peste 400.000 de evrei unguri.

Si Romania a fost direct afectata de atitudinea Ungariei, aceasta intervenind brutal (din fericire fara succes), sub coordonarea directa a presedintelui parlamentului ungar, Kover Laszlo, in favoarea reinhumarii la Odorheiu Secuiesc a ramasitelor pamantesti ale nazistului Nyiro Jozsef.

"Noi am planificat nu numai o reinhumare, ci si o celebrare a reintoarcerii acasa a lui Nyiro Jozsef(...) Fiecare parinte secui, fiecare parinte maghiar sa puna in mana copiilor sai cartile lui Nyiro Jozsef. Aceasta este fidelitatea noastra, fidelitatea maghiarilor de azi fata de Nyiro Jozsef. (...) In Secuime creste noua generatie de Nyiro Jozsef. S-ar putea sa fie aici, printre noi, in copiii imbracati in portul popular secuiesc", declara anul trecut, la Odorheiu Secuiesc, Kover Laszlo. Cazul Nyiro Jozsef, nefinalizat inca, a fost condamnat nu numai de comunitatea evreiasca internationala, ci si de Uniunea Europeana.

"Propria retorica nationalista a lui Orban nu ajuta", scrie revista Time in numarul sau din 1 aprilie 2013 in articolul "Ancient Fear Rises Anew" semnat de Lisa Abend, in care este subliniat faptul ca in timp ce Nyiro Jozsef, fost membru al partidului fascist Crucile cu Sageti, figureaza in programa scolara, Imre Kertesz, scriitor maghiar de religie iudaica si singurul laureat al acestei tari cu Premiul Nobel pentru literatura, a fost eliminat din curriculum de la categoria "autori unguri".

Citeste si Inteteste Ungaria focul antisemitismului si rasismului in Europa de Est? Interviu

In acest context a avut loc Budapesta, in conditiile unor masuri de protectie exceptionale, Congresul Mondial Evreiesc (WJC), la care Romania a fost reprezentata de Aurel Vainer, deputat si presedinte al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Aurel Vainer vorbeste despre recrudescenta antisemitismului in Europa si concluziile la care au ajuns participantii la congres.

Fondat in 1936, WJC este considerat a fi "bratul diplomatic al iudaismului mondial" si isi organizeaza adunarile generale o data la patru ani, de obicei la Ierusalim.

De ce Congresul Mondial Evreiesc s-a desfasurat anul acesta la Budapesta? De ce a fost aleasa Ungaria?

Stiti la fel de bine ca mine ca mai ales in Ungaria, dintre tarile europene, s-a constatat o recrudescenta mai puternica a antisemitismului. Trebuie sa precizez ca in Ungaria aceasta recrudescenta are loc fara o prezenta islamica majora, spre deosebire de tarile occidentale, Franta, Olanda, unde islamismul e mai prezent.

In Ungaria e pur si simplu un fenomen maghiar antievreiesc care are la baza, spunem noi, mai ales antisemitismul economic. In Ungaria mai traiesc, din informatiile pe care le avem, 100.000-120.000 de evrei, desi in timpul Holocaustului au fost deportati peste 400.000, inclusiv evreii din Transilvania de nord, ocupata vremelnic de statul maghiar.

Acum, iata, apare din nou acest fenomen. Evident, evreii sunt prezenti in diferite domenii ale vietii economice si sociale din Ungaria, si este un motiv pentru unii sa arate ca ei sunt de vina pentru cele care nu merg bine in lumea occidentala astazi, inclusiv in contextul crizei economice mondiale, al problemelor economice, financiare, bancare si asa mai departe.

Antisemitismul care se manifesta acum in Ungaria are si radacini istorice?

Nu, tocmai asta este interesant, ca in afara de momentul Holocaust, care a fost sub regimul Horthy, care a venit si a executat ordinele Germaniei fasciste, in privinta asta nu se poate vorbi (spun eu, dar poate ca gresesc) despre alte manifestari antisemite la fel de puternice.

Este insa o diferenta fata de ceea ce se intampla in alte tari foste comuniste, cum ar fi Ucraina si Rusia, unde numarul evreilor este totusi important, trece de suta de mii, si unde a existat un puseu antisemit mai puternic dupa anii '90, iar apoi o incetinire.

In Ungaria, insa, a aparut acest partid Jobbik, care e clar ca este net antisemit si care isi are radacinile in partidul FIDESZ al premierului Viktor Orban. Sunt multe puncte de vedere care si-au exprimat ingrijorarea inclusiv la Congresul Mondial Evreiesc, care reuneste evreii de pe mapamond in mai multe congrese regionale (Congresul European Evreiesc, Congresul Euro-Asia, American si asa mai departe) in special cu privire la ceea ce s-a intamplat in Ungaria si, de asemenea, in Grecia, mai ales prin intrarea in Parlament a acestor doua partide de extrema dreapta si cu nuante antisemite evidente, Jobbik in Ungaria si Zori Aurii in Grecia.

De aceea, la reuniunea de deschidere a Congresului, momentul asteptat foarte mult a fost discursul primului ministru Viktor Orban.

Cum vi s-a parut acest discurs?

Daca citesti discursul iti pare bine ca vorbeste frumos despre evrei. De pilda, el a evocat rolul important al evreilor in crearea si dezvoltarea statului ungar - celebrul Edward Teller, care a fost parintele bombei cu hidrogen, si alti mari savanti evrei care au ridicat prestigiul Ungariei.

A facut acest lucru primul ministru de astazi al Ungariei, recunoscand valoarea si dreptul, pana la urma, de a fi "fii ai cetatii" al evreilor din Ungaria!

Pentru mine cel putin, declaratia cheie a fost "vom manifesta toleranta zero fata de antisemitism".

Dar acuma, stiti cum este, politicienii rostesc vorbe, tin discursuri...Insa toata lumea si-a exprimat dorinta ca aceasta formula definitorie sa devina cu adevarat realitate. Ce va fi mai departe vom vedea.

A fost un succes din partea evreimii mondiale sa putem sa gestionam o relatie cu o tara in care sunt forte antisemite semnificative si sa aratam ca se poate dialoga, se poate ajunge la o intelegere pe principiul tolerantei fata de celalalt.

S-au tras numeroase semnale de alarma cu privire la amplificarea fenomenului antisemit in Europa. Unde credeti ca sunt principalele focare?

Exista intr-adevar un raport, o lucrare foarte consistenta, care comensureaza prezenta incidentelor, a atacurilor pe Internet etc. Pe primele locuri sunt Ungaria, Grecia, apoi Franta, unde exista, iarasi, o comunitate de cateva sute de mii de evrei francezi (ca o paranteza, in Franta si in Ungaria la recensamant ei spun 'Sunt francez de religie mozaica' sau 'Sunt maghiar de religie mozaica', ei nu au aceasta definire a noastra de etnie sau minoritate nationala). Si acolo sunt fenomene de antisemitism, cum a fost momentul Toulouse, dar acolo un punct de sprijin al antisemitismului este extrema musulmana.

In Germania care este situatia?

Sigur ca exista si neonazistii in Germania, dar fenomenul nu are amplitudinea din celelalte tari.

Dar in Romania?

In Romania e la cota limita la ora actuala si cand spun asta va vorbesc si in calitate de presedinte al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania. In primul rand, nu avem niciun motiv sa vorbim de antisemitism de stat - suntem cetateni ai Romaniei cu drepturi depline, egale. Nimeni nu ne discrimineaza.

Suntem discriminati pozitiv, ca si celelalte minoritati nationale, in sensul ca statul roman acorda sprijin activitatilor minoritatilor nationale, pentru dezvoltarea identitatii, a apartenentei religioase, a culturii si asa mai departe. Exista insa o prezenta ingrijoratoare si semnificativa a antisemitismului pe Internet, pe aceste bloguri si site-uri carora nu li s-a dat inca de cap, nici la noi, nici in lume.

Ce ne mai ingrijoreaza pe noi insa este un alt aspect. In calitate de deputat, eu am facut o declaratie politica in legatura cu faptul ca pe strada Iacob Negruzzi din Bucuresti exista o cladire in care functioneaza (este afisat) "Miscarea Legionara", apare drapelul legionar si portretul lui Zelea Codreanu. Nu se poate asa ceva, noi avem o lege!

De altfel, la Congres a fost o problema de mare actualitate aceea ca e nevoie sa dezvoltam legislatia anti-antisemitism, anti-xenofobie, dar si sa cerem aplicarea acestor legi. Romania are o legislatie foarte buna in privinta asta, dar cand ajungi la aplicare cota e scazuta. Sigur ca nu e bine, ne nelinisteste.

Am sa va dau inca un exemplu despre ce inseamna drepturile noastre si libertatea noastra de actiune. La Murighiol a fost organizata in aceste zile o actiune iudaica pe plan european la care au participat 200 de tineri din 8 tari, in cadrul unui program de trei zile desfasurat in cea mai desavarsita ordine si deplina libertate.

Mai mult, la deschidere ne-a onorat primarul orasului Tulcea cu cuvinte foarte frumoase la adresa minoritatilor, in general, si a evreilor, desi la Tulcea comunitatea noastra este foarte mica.

De aceea, eu as spune ca in Romania nu este un antisemitism pregnant sau pe un trend ascendent. Exista manifestari, exista tendinte de a arata cu degetul cum ca la originea crizei mondiale sunt evreii, dar in ansamblu, dupa opinia mea, ne bucuram de drepturi si de libertati, si nu cred ca putem fi la fel de ingrijorati cum sunt cei din Ungaria sau Grecia.

Sa va mai spun o reflectie personala. Se incearca a se justifica aceasta crestere a antisemitismului prin situatia economica din Europa in general. Stiti ca in Spania a ajuns somajul la 27%, in Grecia cam la fel. Comparati Grecia cu Spania: in Spania nu exista o reactie antisemita legata de cresterea somajului, in timp ce in Grecia exista.

Care este explicatia?

Nu pot sa va spun eu, dar din pacate si la noi in Romania multi oameni nu ne vad cu ochi buni spun: "Asta am invatat de la mama". Stiti ca e o expresie: "Am supt laptele mamei odata cu antisemitismul. Sa nu ma joc cu copiii evrei, ei sunt asa, noi suntem asa....". Ne lipseste in educatie aceasta cultura a tolerantei bine intelese.

Toti suntem nascuti, crescuti si trebuie sa ne recunoastem unul pe altul cu tot ceea ce avem si bun, si diferit, si eventual sa ne corectam reciproc, dar si sa colaboram reciproc.

Din relatarile mass-media reiese ca o tema de discutie la Congres a fost si interzicerea partidelor neonaziste. Care este opinia dvs si la ce concluzie s-a ajuns?

Nu a fost o formula generala pentru ca nu sunt in multe tari partide neonaziste. Important este insa sa se promoveze pe cale legislativa, in tarile Uniunii Europene mai ales, aceasta idee de toleranta intre oameni diferiti.

Exista chiar un proiect. Congresul European Evreiesc, care e o componenta a celui Mondial, are in vedere o intalnire la nivelul parlamentarilor din Uniunea Europeana pe aceasta tema, cu posibilitati de a imbunatati legislatia in acest sens.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11566 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
59 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente
 

 

E o mișcare inevitabilă

Cind se strică situația guvernele trebuie să găsească un vinovat. Dar nu oricum - vinovatul trebuie să fie altcineva. Nu pot să-i spună propriului popor "bă, NOI v-am băgat in *** și habar n-avem cum să vă scoatem de acolo" că după aia rămin fără job. Așa că se găsește ceva gen marile conspirații mondiale, agenturili străine, finanța ocultă și ce-o mai fi la indemină și ușor de crezut de mulțime.
Așa ajung să fie votați indivizi care nu au nimic in cap gen DD dar care știu să promită frumos orice plus luna de pe cer...

 

Ochi pt ochi, dinte pt dinte! Orice, bani sa iasa!

Nu-i de mirare ca in timp ce planeta e in criza, 90% din bogatii lumii sunt evrei si devin tot mai bogatzi in timp ce miliarde de oameni devin tot mai saraci sau mor de foame!
http://www.business24.ro/sergey-brin/stiri-sergey-brin/top-cei-mai-bogati-evrei-din-lume-1493164

 
 

sclavie legalizata

De data aceasta nu sunt de acord cu ce spui.
Scuze: din repezeala si prea multa generozitate
ti-am dat din greseala un maxim de puncte.
Sper ca sa fie reciproc !?.. :))
PS..." Grupul Bilderberg lucreaza la cizelarea ultimelor detalii cu privire la depopularea planetei
pana la 500 milioane de oameni-sclavi".

Si cei care au mincare .....

Ei cum au scapat de foame ?
sA fi muncit oare ?
Cit poate minca un evreu ? Doua vaci odata ?

 

 

 

 

 
 

mare-i diferentza

Diferenta este mare intre ce de ex. a furat
Madofful (67 miliarde dolari U$) si
Nastase al tau ( cate ?.. 1 milion sau cel mult.. 2 ?)
Diferenta este ca intre cer si pamint.
Aici se vede bine cine-i mai Smecher si Hotz,
nu-i asa ?

DACA Nastase

fura doar 2 milioane era un sfint,dar asta e un criminal care impreuna cu Iliescu au dat liber la distrugerea si jefuirea tarii,pentru a elimina concurenta si a face piata de desfacere acestor jidani avari care sunt raspunzatori de toate relele din lume. Asta a fost si scopul loviturii de stat din 89,dar cum romanii sunt trintori hoti,avari si nesimtiti, pe linga raul facut cu distrugerea economiei,au tabarit sa jefuiasca si sa se imbogateasca si toti criminalii perindati prin structurile de conducere ale statului si asta a pus si pune in continuare la pamint tara mai mult decit interesele strainilor.

@nostradumus

deci madoff a furat pt ca era evreu sau pt ca era hotz? mai, ce te pricepi tu sa gindesti cu picioarele...

 

 

Ete!

Horti,amiralul fără flotă și BăsFlot,ministru al trasporturilor 10 ani și +7-8 ani "președinte" fără flotă,pentru că a sfeterisit-o...

Si daca ungurii au dreptate?

Pai dupa 45 guvernele instalate in Ungaria ,Polonia ,RDG,Romania etc, aveaui 90% evrei in componenta iar politiile politice erau conduse de ei, inclusiv in Rusia !Elitele din aceste tari au fost distruse fara mila nr crimelor depasind victimele nazismului!Acum la unguri si greci ei care se dau cei mai buni manageri i-au bagat in datorii de sute de miliarde de € ,facind parte din guvern , deci al cui joc il fac?
Cine seamana vint va culege furtuna !Germania era scoasa datoare la finele primului razboi mondial cu o datorie pe care nu o puteau platii nici in 100 de ani ,rezultatul a fost alegerea extremistului Hitler care anunta electoral ca nu o sa plateasca ,ba o sa vada de camatarii ce au adus poporul german la sapa de lemn si foame ,asa ca orice lucru are o explicatie ,cum zicea Leana lui Costel !
ps : Cum de pentru cel mai mare genocid planetar comis de guvernele majoritar evreiesti di estul european dupa 1945 la toate aceste congrese cu tichiute nu exista un cuvint de scuze pt aceste masacre cind sefii de stat de la noi si de aiurea au limba scrintita de scuze repetate pt abuzurile noastre ,au ei oare soriciul mai gros ,ori grija de punga e prea mare?Bancile straine din Ungaria au avut cel mai mare profit din toate institutile ,profit retras rapid la beneficiari, iar datoria tarii creste spectaculos asa ca boborul maghiar incearca sa vada cine se afla acolo ca papusari implantat in guven,,,
Singurii destepti din zona au fost cei din Islanda oameni curajosi caliti in lupta cu marea ,au iesit toti in strada si au obligat guvernul sa renunte la imprumuturi injositoare la fmi ...acum tara renaste pe picioare proprii avind cea mai mare crestere pe zona ,oare de ce la noi si aiurea nu se prezinta acest lucru in presa si tv?Papusarii controleaza aproape tot?

 

hmmm

Cand se vede ce muncesc, ce realizează efectiv, mai merge, mai induri; cand nuuu... se ridică o miasmă inăbușitoare, răvășitoare, conspiratoare care legitimează cele mai sumbre istorii și speculații.

am o dilema

prin anii '50 se spunea ca sunt un milion de victime evrei, zilele trecute citeam in ziar ca se cereau despagubiri pentru paisprezece milioane de evrei, pai in ritmul asta peste o suta de ani ajung la miliard de evrei sa fie despagubiti.
Dar crimele facute de evrei in numele comunismului cine le plateste ???
Evreu de Roman Petrica a zis Romanica trebuie data la fier vechi, si asa s-a intamplat.
Evreii sunt profeti, au zis ca vom muri de foame, numai ei sa traiasca bine !!!

"o prezenta ingrijoratoare si semnificativa a antisemitismului

toarasu vainer, citeste cu atentie comentariile de la acest articol. Nu sint decit vreo doua care se delimiteaza timid de masa de morlocks antisemiti. La o adica, nemernicii acestia vor face ce-au facut acum 70 de ani fara sa clipeasca, nu-ti face nici o iluzie.

Petre Tutea...

“Antisemitismul nu e o reactie spontana a romanilor, a germanilor, a polonilor, a francezilor, a americanilor, ci e provocat de evrei, prin exces. E provocat de ei ca spaima, crezind ca-l previn."

O parere.

Antisemitismul este datorat conducatorilor comunitatii evreiesti.Putand sa santajeze conducatorii SUA ,impun ,cu aroganta,norme aberante cum este si acea lege valabila si la noi privind condamnarea celor ce contesta holocaustul.Coroborand aceasta aroganta cu felul cum se poarta statul evreu cu palestinienii se poate intelege originea antisemitismului actual.Plecand de la aceasta impunere "über alles"colegul nostru de munca ,evreu,incepe sa creada ca este "ales" si se comporta ca atare,discriminandu-se singur in loc sa se comporte ca un membru normal al colectivitatii in care traieste.Oamenii de religie mozaica vor avea mult de suferit datorita conducatorilor lor.

 

Ptr. cei care contesta holocaustul !

Le pun o intrebare : Au vizitat lagarul de la Auschwitz ?

Esti in afara subiectului

Aici se discuta despre..antisemitism, NU despre Holocaust !
Alo, Ziare.com, penalizati-l si stergeti-i comentariul conform regulilor concepute de voi !
Cei care au vizitat lagarul de MUNCA (pe poarta scrie "Arbeit macht frei = munca te face liber" !!! care-i logica sa construiesti sute de baraci daca tot ii gazezi ?!) de la Auschwitz au putut vedea, daca au STIUT si dorit sa VADA : teatrul, bordelul (evreii care se evidentiau in munca primeau GRATUIT o sedinta hormonala cu o fetita..evreica - habar nu aveti cate se inghesuiau sa faca parte din "damele de companie" = viata era mult mai buna decat a oricarui muncitor acolo), piscina, etc.
Un tanar evreu american, David Cole, care a VRUT sa cunoasca ADEVARUL despre Holocaust, s-a dus la 23 ani la vestitul camp de munca. Ii puteti vedea filmul de 1 ora pe YT scriind titlul "David Cole in Auschwitz Full Documentary". Veti fi surprinsi la ce concluzie a ajuns un..evreu despre ceea ce ni se spune ca era un "lagar de exterminare".
Pentru antisemitism, cititi-mi cele 2 comentarii deja postate, ele fiind citate din..evrei FOARTE cunoscuti.

te-ai interesat

despre cei care au administrat lagărele, averile lor și faptul că au fost "găsiți" pe la nouăzeci de ani prin paradisuri americane ?

@ electronistul

Sova inca nu..dar in celula la Jilava o sa primeasca o
enciclopedie a holocaustului..cu fotografii.. sa nu mai
doarma in urmatorul deceniu nici macar o secunda

Permiteți o intrebare?

Totdeauna există și o cauză.Care este cauza antisemitismului?

 

sigur ca exista

traditia. oamenii tin la traditii.
sunt antisemiti si cei care nu au vazut in viata lor un semit. apoi exista si literatura, si daca se intampla sa se potriveasca ceva, cel mai simplu este sa generalizezi. asa devin romanii tigani si evreii masoni, desi nu are legatura.

este

o legătură. Neplăcută și foarte adancă dar e s t e. Așa se nasc și se intrețin culturile, prin acest filon, adn-ul informației.

Pare ca ti-ai luat continut rasist pentru o gluma

:)) Majoritatea evreilor vor ca noi sa facem confuzie intre anti-semitism si anti-sionism. Nimeni nu-i uraste pe evreii cinstiti (exista). Nimeni nu are nimic cu credinta sau traditiile iudaice. Dar cu sionistii... Ar fi culmea sa ne acuze cineva ca suntem rasisti anti -slavi daca noi suntem anti-comunisti.

Pentru Kanata

Nu am fost deloc in afara subiectului Domnul Draki afirma,,norme aberante cum este si acea lege valabila si la noi privind condamnarea celor ce contesta holocaustul,,.deci refeream la aceia care contesta holocaustul din postarea lui Draki. Dupa ce ai vizitat Auschwitz-ul nu mai poti nega holocaustul. Sint mult prea multe dovezi in acest sens.

Bernard Lazare (evreu) in cartea sa "Antisemitismul"

"Daca aceasta dusmanie, aceasta repulsie fata de evrei s-ar fi aratat numai intr-o singura tara si la o anumita epoca, s-ar putea usor conta pe cauze locale ale acestui sentiment. Dar aceasta rasa a fost obiectul urei tuturor natiunilor in mijlocul carora s-a asezat. Din moment ce inamicii evreilor apartin unor rase diferite, care sunt asezate departe una de alta, guvernate de legi diferite si de principii opuse, cum nu au avut aceleasi obiceiuri si sunt diferite una de alta in viata lor spirituala incat nu au putut sa judece la fel asupra niciunui subiect, TREBUIE sa fie o CAUZA generala a antisemitismului care salasuieste in EI INSISI, in evrei si NU in cealalta parte a antagonismului."

 

Permiteți o intrebare?

.Care este cauza antisemitismului? Ia de aici raspunsul .......INVIDIA.
-------
Au creierul mult mai dezvoltat decit europenii lui peste. figura din ww3 nu se mai repeta. Sint bine inarmati si prieteni cu americanii. asta va doare f mult pe voi europenii lui peste si pe toti araboii.

mă intreb..

sua e suficient de mare, concentrația de evrei și ea. De ce nu li se face un stat acolo ? E drept că n-ar mai avea sursa de caștig Iisus dar au inlocuit-o deja, pragmatic, cu tot felul de entități pecuniare.

S-ar face un pic de liniște.

@grecule ... bravo, ai pus punctul pe i !

ATITUDINEA !
Aroganta, puterea banului prin care umilesc lumea!
Vorbesc de efecte dar de ce nu si de cauze?
Recuperez impozite pentru Romanii care lucreaza afara. Exceptia - Israel ! Asta spune totul !!
Prea multa lume "plecata" chiar si cu mintea, in fata lor! Dar cine sunt astia? Buricul pamintului?

Tot ptr. Kanata 1

Dupa cum descrii lagarul ca fiind o statiune de odihna ,am citeva intrebari. Oare la ce foloseau camerele de gazare si crematoriile imense? Oare cu ce se ocupa celebrul medic Mengele? De unde au aparut tone de haine, mii de ochelari ? Depozite imense unde nu mai incapeau hainele si bagajele miloanelor de evrei si nu numai evrei.Nu cumva de la cei ,,trimisi pe cos,, dupa expresia sinistra a unor ss-isti. Acesta a fost lagarul pe care multi atotstiutori de azi il contesta.

@electronistul

Am raportat pe "electronistul" pt comentariu neadecvat temei articolului (Holocaust in loc de antisemitism) - nu a fost penalizat si sters asa cum se face cu mine si altii
Am raportat pe Cody45 pentru insulta (europenii lui peste cu creier mai putin dezvoltat) - nu a fost penalizat si sters asa cum se face cu mine si altii
DE CE sunt asa de multe penalizari aici cand NU este cazul ? Nu credeti voi, cei de la Ziare.com ca ati exagerat ? Va dati arama pe fata deja roscovana de cazari.
Raspuns - miile de haine si pantofi : 1 - in campuri, detinutilor li s-au dat bocanci si haine specifice muncilor prestate..c'asa-i la nemti; 2 - detinutii primeau si haine donate de germani sau rude !
CARE "crematorii imense" ? Ele nu exista NICI azi, chiar daca lagarele au fost amenajate, cosmetizate dupa razboi. Sunt doar 2-6 crematorii (de la lagar la lagar) de 1 corp si alea amarate de te miri cum functionau. Camerele de gazare erau sali de baie asa cum arata evreul Steven Spielberg in filmul "Lista lui Schindler". S-a jenat sa MINTA ! In urma analizelor SPECIALISTILOR s-au gasit mai multe si dense urme de Zyklon-B in dormitoare decat in acele "camere de gazare", caci acel produs chimic era folosit pentru..deratizare.
Vizioneaza filmul evreului David Cole si vei INTELEGE..daca poti, daca nu, ramai ceea ce esti !
Jos INJUSTITIA administratorilor Ziare.com ! Jos comunistii ! Jos minciuna ! Jos manipularea !
Antisemitismul este generat de ceea ce au scris deja cei 3 evrei citati de mine. In Romania actuala cum sa nu devii "antisemit" cand suntem martori la distrugerile evreilor care ne conduc postdecembrist din functiile supreme ?
Nu-i mai votati ! Voturile voastre legalizeaza antiromanismul, coruptia, banditismul, distrugerile nationale, chiar si anihilarea noastra ca popor !

Si daca ungurii au intr-adevar dreptate?

Noi sintem prea lasi sa ne punem intrebari sau sa comentam cum ni se rescrie istoria incit sa convina unora si altora, dar daca ungurii au dreptate?

 

Nu mai manipulati !

Oamenii sunt impotriva SIONISTILOR, nu a evreilor obisnutiti ,care sunt la fel de asupriti si batjocoriti ca noi ceilalti !!!

 

Dl. Vainer minte

1. Miklos Horthy a fost capturat de americani in 1945. N-a fost acuzat in procesul de la Nurenberg si nici ulterior in alte procese. A trait bine-merci in Portugalia pana la adanci batraneti. De tihna batranetilor sale au avut grija doi evrei bogati. Acestia au avut grija sa nu-i lipseasca nimic lui mosh Horthy.
Daca ar fi deportat 400.000 de evrei -asa cum eronat se afirma in articol- Horthy ar fi beneficiat de stransoarea streangului,nicidecum de serenitatea batranetilor.
Cu deportarile in Ungaria s-a ocupat guvernul pro-nazist condus de Salasy dar,asta e deja alta problema pe care doamna Camelia Badea se pare ca o ignora.

2. In interviu,dl.Vainer afirma ca in Grecia exista o atmosfera antisemita echivalenta cu aceea din Germania lui 1930. E o minciuna sfruntata,desigur,dl. Vainer ignorand intentionat faptul ca astazi nimeni nu poate exprima public opinii negationiste si antisemite fara sa riste puscaria,ceea ce nu era cazul in Europa interbelica. Totodata dl. Vainer trece cu vederea atmosfera antigermana pe care o alimenta cu entuziasm presa jidoveasca in Germania anilor 1920-1930. Jidanii au facut pe dracu'n patru ca sa-i scoata din minti pe germani.

3. Talmudul este extremist si sta la originea multor miscari antisemite. Nu finanta evreiasca provoaca greata si ura impotriva poporului evreu. Talmudul insa,...

 

Max Isaac Dimont (evreu) in cartea sa "Evrei, Dumnezeu si Istoria)

"Cateva din legile indreptate impotriva evreilor nu au fost noi. Ele si-au avut inspiratia in Vechiul Testament si Talmud cu legile lor impotriva neevreilor..Prima care a impus evreilor sa poarte un semn distinctiv, precum steaua cu 6 colturi (steaua lui David, hexagrama - nota mea), a fost sinagoga, iar cand crestinii i-au obligat la aceasta, au protestat vehement impotriva unei astfel de "desconspiratii". Papa Clement al III-lea (Paulino Scolari 1130 - 1187 - 1191) a raspuns acestor acuzatii astfel : "Tot ce avem de facut este sa-i aducem pe evrei sa respecte legile lui Moise care le cerea sa poarte un semn distinctiv"" - pag. 118-119
Bernard Lazare, pag. 350 : "Evreul nu este satisfacut cu descrestinarea, el vrea sa iudaizeze. El distruge credinta catolica si protestanta provocand indiferenta si apoi isi impune ideile sale despre lume, despre morala asupra acelora a caror credinta o ruineaza" - va mira de ce Occidentul este ratacit, de ce tinerii romani se autodefinesc ca fiind..atei ?!?
Alfred M. Lilienthal (1915 - 2008, proeminent critic al sionismului si statului Israel) in cartea sa "Cealalta parte a monedei" (Reversul medaliei) : "Esuarea comunitatii bogate si atotputernice a evreilor americani de a lansa un studiu stiintific si obiectiv asupra cauzelor antisemitismului este semnificativa. Nici ierarhia sinagogii si nici conducatorii organizatiilor de laici nu doresc sa piarda o arma atat de puternica. A indeparta acest prejudiciu (antisemitismul) inseamna a pierde credinciosi. Aceasta este conspiratia rabinilor, a nationalistilor (sionistilor) si ai altor conducatori ai evreimii organizate, de a mentine aceasta prejudecata MEREU TREAZA."
Acum intelegeti de ce acesti indivizi s-au reunit la Budapesta ?! Pentru orbi : "A MENTINE ACEASTA PREJUDECATA MEREU TREAZA"
NU-i mai votati ! Ei au distrus Romania si pe VOI !
Vezi lista lor in Romania postdecembrista in "Conspiratia Satanei" vol II, pag. 161-178

 

iarasi imprastii antisemtism pe aici?

le-ai spus canadienilor care te-au primit omenste in casa lor ca esti antisemit cu tendinte violente? ia, spune-le acum, te trimit inapoi la romanika cit ai zice peste

mai, diver-sionistule !

UNDE este "antisemitismul" meu in citatele celor trei evrei, Lazare, Dimont si Lilienthal ? Tu ai fost la scoala ? Faci deosebirea dintre un citat si un comentariu propriu ? Intelegi ce se scrie aici ? Intelegi CE esti ?
TU esti RASIST ! Tu imprastii si propagi URA, ANTIromanismul, discordia si un caracter necioplit.
Antisemitismul este o gogorita mentinuta (asa cum faci chiar tu !) de evrei pentru a inspaimanta si supune popoarele planetei.
Diver-sionistule, niciodata nu ma veti convinge ca albul este negru si ziua noapte !
Jos comunistii ! Jos manipulatorii ! Jos mincinosii !

Evreii primesc ce dau prin metoda bumerangului

Asa cum spun si altii cititori evreii au o structuraa bine organizata prin care subjuga planeta si storc toata seva in folosul lor...insa nu stiu de ce sunt ei asa de siguri ca acest lucru va merge la nesfarsit..probabil au atata control incat pot declansa si o reducere a populatiei asa cum spunea un cititor mai sus......dar daca Dzeu exista si nu este creat tot de ei ...::((...::))...nu va permite ca ceea ce dai sa nu primesti si apoi si cine seamana vant sa culeaga furtuna....dupa regula naturii si a Pamantului...sunt foarte perfizi si bogati..cititi ...PROTOCOALELE INTELEPTILOR sionului ca sa intelegeti cat de simplu speculeaza legile naturii si ale bunului simt...

 

@KO gresesti aici nu este efectul bumerag ..

ci efectul: tu dai eu cistig, tu nu dai eu cer, tu nu vrei te fortez, te ajut te exploatez. etc. ...
Ca sa revin la comparatia cu Germania - acolo depui un dosar si primesti banii extra-salarii - in Israel iti cere sa mergi la proces, la termene neprevazute, si lungi, adica iti da dar este imposibil sa-i iei.
Evreul *** este imposibil sa fie corect, si daca te saluta trebuie sa-i ramana un avantaj! Sunt extrem de uraciosi si iritanti deaceea o iau "la coaja", periodic, si nu se astampara caci firea ii impinge!
Sa se reduce ca un popor normal si nu vom avea nimic cu ei !

partidul te vrea tuns roacare

Regretabil ceea ce au patit evreii in ww2 dar hai sa nu prezentam istora ca si cum ei ar fi fost singurul popor care a avut de suferit in timpul razboiului. De lagarele din siberia unde au fost dusi romani cu haine de primavara si au fost tinuti ani de zile de au muncit pana au murit de ce nu se vorbeste, si cate exemple nu sunt, dar eveii au fost singurii care au stiut sa joace cartea rasismului.
De ce nu spun ei ca Lenin era nepotul unui evreu (bunicul din partea mamei),se pare ca si Hitler era fiul nelegitim al unui evreu, mama lui Hitler fiind menajera in casa unui evreu bogat,Karl Marx care a fost parintele ideologiei comuniste tot din tata evreu a fost nascut,asa ca hai sa nu ai prezentam pe evei in ingeri si pe restul in demoni.
Evreii stiu sa dea doar replica rasismului, dar poarta un razboi cu palestinienii bazandu-se pe sprijinul americanilor, omorand inclusiv civili si copii cu motivatia ca au vazut ei nu stiu ce pericol si arme pe care nici ei nu le gasesc.
Ceea ce au foacut prietenii evrilor, americanii japonezilor cu bombele de la Hiroshima si Nagasaki nu este genocid? Aia cum ar tebui privit?
Nici o natie de pe acest pamant nu este sfanta, toate au partile lor bune si partile rele, iar evreii au si ei pacatele lor, ei stiu doar sa se victimizeze.

P.S. Le urez celor care imi depuncteaza articolul sa aibe parte doar de sefi si patroni evrei.

 

cine are o problema cu evreii in Europa ?

cine nu a uitat istoria , acela are !!

http://www.ioncoja.ro/textele-altora/zoe-petre-o-mincinoasa-nerusinata/

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor