Ziare.com

Cine are o problema cu evreii in Europa? Interviu

de Camelia Badea
Luni, 13 Mai 2013, ora 12:26

   

Cine are o problema cu evreii in Europa? Interviu
Recrudescenta fenomenului antisemit in Europa, accentuata de criza economica, a scos in evidenta manifestari extremiste periculoase in cateva dintre tarile europene. Este si motivul pentru care Congresul Mondial Evreiesc s-a reunit anul acesta, in premiera, la Budapesta, Ungaria fiind considerata una dintre tarile care promoveaza si incearca sa exporte antisemitismul.

Reprezentantii comunitatilor evreiesti din peste 100 de tari au reamintit ca "lipsa masurilor adecvate din partea democratilor germani a dus la venirea nazistilor la putere" si au facut un apel la autoritatile europene, cerand adoptarea unei legislatii "impotriva amenintarilor cu violenta, a urii rasiste si a negarii Holocaustului".

Indemnul a venit in contextul in care partide considerate neonaziste precum Jobbik din Ungaria, Zori Aurii (Golden Dawn) din Grecia si Svoboda din Ucraina au socat comunitatile evreiesti din Europa prin castigarea unui numar de locuri fara precedent in parlamentele nationale.

Si nu este singurul semnal de alarma. Recent, in Germania a inceput procesul unei neonaziste judecata pentru noua crime rasiste, in Bulgaria, Ataka, partid ultranationalist, xenofob si antieuropean, este creditat cu pana la 9% in sondaje, iar neo-nazistii si extremistii de dreapta din Grecia starnesc o ingrijorare profunda terorizand tara cu acte de violenta.

E "o atmosfera precum cea din anii 1930 din Germania, impotriva evreilor si a afacerilor lor", scrie Der Spiegel. Mai mult, incurajata de sondaje, formatiunea neo-nazista Zori Aurii vrea sa se extinda si in alte tari, "oriunde sunt greci".

Cele mai mari semnale de alarma vin insa dinspre Ungaria, unde Jobbik, al treilea cel mai mare partid, a cerut o lista cu toti evreii din Guvern, acuzandu-i de lipsa de loialitate si considerandu-i o "amenintare la adresa sigurantei nationale".

Totodata, Guvernul Orban a premiat persoane publice cunoscute pentru antisemitismul lor, starnind vii proteste si ingrijorarea comunitatii europene, iar jurnalistul Zsolt Bayer, fondator al FIDESZ si apropiat al lui Viktor Orban, a incitat public la ura, indemnand la "eliminarea animalelor tigani".

Aceste episoade s-au inscris pe o lista lunga de decizii controversate ale FIDESZ, formatiune condusa de Viktor Orban, care a inceput reabilitarea imaginii unor criminali de razboi sau sustinatori nazisti, inclusiv a lui Miklos Horthy, cel care a trimis la camerele de gazare de la Auschwitz peste 400.000 de evrei unguri.

Si Romania a fost direct afectata de atitudinea Ungariei, aceasta intervenind brutal (din fericire fara succes), sub coordonarea directa a presedintelui parlamentului ungar, Kover Laszlo, in favoarea reinhumarii la Odorheiu Secuiesc a ramasitelor pamantesti ale nazistului Nyiro Jozsef.

"Noi am planificat nu numai o reinhumare, ci si o celebrare a reintoarcerii acasa a lui Nyiro Jozsef(...) Fiecare parinte secui, fiecare parinte maghiar sa puna in mana copiilor sai cartile lui Nyiro Jozsef. Aceasta este fidelitatea noastra, fidelitatea maghiarilor de azi fata de Nyiro Jozsef. (...) In Secuime creste noua generatie de Nyiro Jozsef. S-ar putea sa fie aici, printre noi, in copiii imbracati in portul popular secuiesc", declara anul trecut, la Odorheiu Secuiesc, Kover Laszlo. Cazul Nyiro Jozsef, nefinalizat inca, a fost condamnat nu numai de comunitatea evreiasca internationala, ci si de Uniunea Europeana.

"Propria retorica nationalista a lui Orban nu ajuta", scrie revista Time in numarul sau din 1 aprilie 2013 in articolul "Ancient Fear Rises Anew" semnat de Lisa Abend, in care este subliniat faptul ca in timp ce Nyiro Jozsef, fost membru al partidului fascist Crucile cu Sageti, figureaza in programa scolara, Imre Kertesz, scriitor maghiar de religie iudaica si singurul laureat al acestei tari cu Premiul Nobel pentru literatura, a fost eliminat din curriculum de la categoria "autori unguri".

Citeste si Inteteste Ungaria focul antisemitismului si rasismului in Europa de Est? Interviu

In acest context a avut loc Budapesta, in conditiile unor masuri de protectie exceptionale, Congresul Mondial Evreiesc (WJC), la care Romania a fost reprezentata de Aurel Vainer, deputat si presedinte al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Aurel Vainer vorbeste despre recrudescenta antisemitismului in Europa si concluziile la care au ajuns participantii la congres.

Fondat in 1936, WJC este considerat a fi "bratul diplomatic al iudaismului mondial" si isi organizeaza adunarile generale o data la patru ani, de obicei la Ierusalim.

De ce Congresul Mondial Evreiesc s-a desfasurat anul acesta la Budapesta? De ce a fost aleasa Ungaria?

Stiti la fel de bine ca mine ca mai ales in Ungaria, dintre tarile europene, s-a constatat o recrudescenta mai puternica a antisemitismului. Trebuie sa precizez ca in Ungaria aceasta recrudescenta are loc fara o prezenta islamica majora, spre deosebire de tarile occidentale, Franta, Olanda, unde islamismul e mai prezent.

In Ungaria e pur si simplu un fenomen maghiar antievreiesc care are la baza, spunem noi, mai ales antisemitismul economic. In Ungaria mai traiesc, din informatiile pe care le avem, 100.000-120.000 de evrei, desi in timpul Holocaustului au fost deportati peste 400.000, inclusiv evreii din Transilvania de nord, ocupata vremelnic de statul maghiar.

Acum, iata, apare din nou acest fenomen. Evident, evreii sunt prezenti in diferite domenii ale vietii economice si sociale din Ungaria, si este un motiv pentru unii sa arate ca ei sunt de vina pentru cele care nu merg bine in lumea occidentala astazi, inclusiv in contextul crizei economice mondiale, al problemelor economice, financiare, bancare si asa mai departe.

Antisemitismul care se manifesta acum in Ungaria are si radacini istorice?

Nu, tocmai asta este interesant, ca in afara de momentul Holocaust, care a fost sub regimul Horthy, care a venit si a executat ordinele Germaniei fasciste, in privinta asta nu se poate vorbi (spun eu, dar poate ca gresesc) despre alte manifestari antisemite la fel de puternice.

Este insa o diferenta fata de ceea ce se intampla in alte tari foste comuniste, cum ar fi Ucraina si Rusia, unde numarul evreilor este totusi important, trece de suta de mii, si unde a existat un puseu antisemit mai puternic dupa anii '90, iar apoi o incetinire.

In Ungaria, insa, a aparut acest partid Jobbik, care e clar ca este net antisemit si care isi are radacinile in partidul FIDESZ al premierului Viktor Orban. Sunt multe puncte de vedere care si-au exprimat ingrijorarea inclusiv la Congresul Mondial Evreiesc, care reuneste evreii de pe mapamond in mai multe congrese regionale (Congresul European Evreiesc, Congresul Euro-Asia, American si asa mai departe) in special cu privire la ceea ce s-a intamplat in Ungaria si, de asemenea, in Grecia, mai ales prin intrarea in Parlament a acestor doua partide de extrema dreapta si cu nuante antisemite evidente, Jobbik in Ungaria si Zori Aurii in Grecia.

De aceea, la reuniunea de deschidere a Congresului, momentul asteptat foarte mult a fost discursul primului ministru Viktor Orban.

Cum vi s-a parut acest discurs?

Daca citesti discursul iti pare bine ca vorbeste frumos despre evrei. De pilda, el a evocat rolul important al evreilor in crearea si dezvoltarea statului ungar - celebrul Edward Teller, care a fost parintele bombei cu hidrogen, si alti mari savanti evrei care au ridicat prestigiul Ungariei.

A facut acest lucru primul ministru de astazi al Ungariei, recunoscand valoarea si dreptul, pana la urma, de a fi "fii ai cetatii" al evreilor din Ungaria!

Pentru mine cel putin, declaratia cheie a fost "vom manifesta toleranta zero fata de antisemitism".

Dar acuma, stiti cum este, politicienii rostesc vorbe, tin discursuri...Insa toata lumea si-a exprimat dorinta ca aceasta formula definitorie sa devina cu adevarat realitate. Ce va fi mai departe vom vedea.

A fost un succes din partea evreimii mondiale sa putem sa gestionam o relatie cu o tara in care sunt forte antisemite semnificative si sa aratam ca se poate dialoga, se poate ajunge la o intelegere pe principiul tolerantei fata de celalalt.

S-au tras numeroase semnale de alarma cu privire la amplificarea fenomenului antisemit in Europa. Unde credeti ca sunt principalele focare?

Exista intr-adevar un raport, o lucrare foarte consistenta, care comensureaza prezenta incidentelor, a atacurilor pe Internet etc. Pe primele locuri sunt Ungaria, Grecia, apoi Franta, unde exista, iarasi, o comunitate de cateva sute de mii de evrei francezi (ca o paranteza, in Franta si in Ungaria la recensamant ei spun 'Sunt francez de religie mozaica' sau 'Sunt maghiar de religie mozaica', ei nu au aceasta definire a noastra de etnie sau minoritate nationala). Si acolo sunt fenomene de antisemitism, cum a fost momentul Toulouse, dar acolo un punct de sprijin al antisemitismului este extrema musulmana.

In Germania care este situatia?

Sigur ca exista si neonazistii in Germania, dar fenomenul nu are amplitudinea din celelalte tari.

Dar in Romania?

In Romania e la cota limita la ora actuala si cand spun asta va vorbesc si in calitate de presedinte al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania. In primul rand, nu avem niciun motiv sa vorbim de antisemitism de stat - suntem cetateni ai Romaniei cu drepturi depline, egale. Nimeni nu ne discrimineaza.

Suntem discriminati pozitiv, ca si celelalte minoritati nationale, in sensul ca statul roman acorda sprijin activitatilor minoritatilor nationale, pentru dezvoltarea identitatii, a apartenentei religioase, a culturii si asa mai departe. Exista insa o prezenta ingrijoratoare si semnificativa a antisemitismului pe Internet, pe aceste bloguri si site-uri carora nu li s-a dat inca de cap, nici la noi, nici in lume.

Ce ne mai ingrijoreaza pe noi insa este un alt aspect. In calitate de deputat, eu am facut o declaratie politica in legatura cu faptul ca pe strada Iacob Negruzzi din Bucuresti exista o cladire in care functioneaza (este afisat) "Miscarea Legionara", apare drapelul legionar si portretul lui Zelea Codreanu. Nu se poate asa ceva, noi avem o lege!

De altfel, la Congres a fost o problema de mare actualitate aceea ca e nevoie sa dezvoltam legislatia anti-antisemitism, anti-xenofobie, dar si sa cerem aplicarea acestor legi. Romania are o legislatie foarte buna in privinta asta, dar cand ajungi la aplicare cota e scazuta. Sigur ca nu e bine, ne nelinisteste.

Am sa va dau inca un exemplu despre ce inseamna drepturile noastre si libertatea noastra de actiune. La Murighiol a fost organizata in aceste zile o actiune iudaica pe plan european la care au participat 200 de tineri din 8 tari, in cadrul unui program de trei zile desfasurat in cea mai desavarsita ordine si deplina libertate.

Mai mult, la deschidere ne-a onorat primarul orasului Tulcea cu cuvinte foarte frumoase la adresa minoritatilor, in general, si a evreilor, desi la Tulcea comunitatea noastra este foarte mica.

De aceea, eu as spune ca in Romania nu este un antisemitism pregnant sau pe un trend ascendent. Exista manifestari, exista tendinte de a arata cu degetul cum ca la originea crizei mondiale sunt evreii, dar in ansamblu, dupa opinia mea, ne bucuram de drepturi si de libertati, si nu cred ca putem fi la fel de ingrijorati cum sunt cei din Ungaria sau Grecia.

Sa va mai spun o reflectie personala. Se incearca a se justifica aceasta crestere a antisemitismului prin situatia economica din Europa in general. Stiti ca in Spania a ajuns somajul la 27%, in Grecia cam la fel. Comparati Grecia cu Spania: in Spania nu exista o reactie antisemita legata de cresterea somajului, in timp ce in Grecia exista.

Care este explicatia?

Nu pot sa va spun eu, dar din pacate si la noi in Romania multi oameni nu ne vad cu ochi buni spun: "Asta am invatat de la mama". Stiti ca e o expresie: "Am supt laptele mamei odata cu antisemitismul. Sa nu ma joc cu copiii evrei, ei sunt asa, noi suntem asa....". Ne lipseste in educatie aceasta cultura a tolerantei bine intelese.

Toti suntem nascuti, crescuti si trebuie sa ne recunoastem unul pe altul cu tot ceea ce avem si bun, si diferit, si eventual sa ne corectam reciproc, dar si sa colaboram reciproc.

Din relatarile mass-media reiese ca o tema de discutie la Congres a fost si interzicerea partidelor neonaziste. Care este opinia dvs si la ce concluzie s-a ajuns?

Nu a fost o formula generala pentru ca nu sunt in multe tari partide neonaziste. Important este insa sa se promoveze pe cale legislativa, in tarile Uniunii Europene mai ales, aceasta idee de toleranta intre oameni diferiti.

Exista chiar un proiect. Congresul European Evreiesc, care e o componenta a celui Mondial, are in vedere o intalnire la nivelul parlamentarilor din Uniunea Europeana pe aceasta tema, cu posibilitati de a imbunatati legislatia in acest sens.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11653 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
59 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cum bine a spus si tr2006

majoritatea comentariilor de aici dovedesc ceace a afirmat d-l Aurel Vainer.

 

 

@nostradumus

deci madoff a furat pt ca era evreu sau pt ca era hotz? mai, ce te pricepi tu sa gindesti cu picioarele...

 

 

"o prezenta ingrijoratoare si semnificativa a antisemitismului

toarasu vainer, citeste cu atentie comentariile de la acest articol. Nu sint decit vreo doua care se delimiteaza timid de masa de morlocks antisemiti. La o adica, nemernicii acestia vor face ce-au facut acum 70 de ani fara sa clipeasca, nu-ti face nici o iluzie.

 

 

E o mișcare inevitabilă

Cind se strică situația guvernele trebuie să găsească un vinovat. Dar nu oricum - vinovatul trebuie să fie altcineva. Nu pot să-i spună propriului popor "bă, NOI v-am băgat in *** și habar n-avem cum să vă scoatem de acolo" că după aia rămin fără job. Așa că se găsește ceva gen marile conspirații mondiale, agenturili străine, finanța ocultă și ce-o mai fi la indemină și ușor de crezut de mulțime.
Așa ajung să fie votați indivizi care nu au nimic in cap gen DD dar care știu să promită frumos orice plus luna de pe cer...

 

 

iarasi imprastii antisemtism pe aici?

le-ai spus canadienilor care te-au primit omenste in casa lor ca esti antisemit cu tendinte violente? ia, spune-le acum, te trimit inapoi la romanika cit ai zice peste

 

 

Si daca ungurii au dreptate?

Pai dupa 45 guvernele instalate in Ungaria ,Polonia ,RDG,Romania etc, aveaui 90% evrei in componenta iar politiile politice erau conduse de ei, inclusiv in Rusia !Elitele din aceste tari au fost distruse fara mila nr crimelor depasind victimele nazismului!Acum la unguri si greci ei care se dau cei mai buni manageri i-au bagat in datorii de sute de miliarde de € ,facind parte din guvern , deci al cui joc il fac?
Cine seamana vint va culege furtuna !Germania era scoasa datoare la finele primului razboi mondial cu o datorie pe care nu o puteau platii nici in 100 de ani ,rezultatul a fost alegerea extremistului Hitler care anunta electoral ca nu o sa plateasca ,ba o sa vada de camatarii ce au adus poporul german la sapa de lemn si foame ,asa ca orice lucru are o explicatie ,cum zicea Leana lui Costel !
ps : Cum de pentru cel mai mare genocid planetar comis de guvernele majoritar evreiesti di estul european dupa 1945 la toate aceste congrese cu tichiute nu exista un cuvint de scuze pt aceste masacre cind sefii de stat de la noi si de aiurea au limba scrintita de scuze repetate pt abuzurile noastre ,au ei oare soriciul mai gros ,ori grija de punga e prea mare?Bancile straine din Ungaria au avut cel mai mare profit din toate institutile ,profit retras rapid la beneficiari, iar datoria tarii creste spectaculos asa ca boborul maghiar incearca sa vada cine se afla acolo ca papusari implantat in guven,,,
Singurii destepti din zona au fost cei din Islanda oameni curajosi caliti in lupta cu marea ,au iesit toti in strada si au obligat guvernul sa renunte la imprumuturi injositoare la fmi ...acum tara renaste pe picioare proprii avind cea mai mare crestere pe zona ,oare de ce la noi si aiurea nu se prezinta acest lucru in presa si tv?Papusarii controleaza aproape tot?

 

 

Tot ptr. Kanata 1

Dupa cum descrii lagarul ca fiind o statiune de odihna ,am citeva intrebari. Oare la ce foloseau camerele de gazare si crematoriile imense? Oare cu ce se ocupa celebrul medic Mengele? De unde au aparut tone de haine, mii de ochelari ? Depozite imense unde nu mai incapeau hainele si bagajele miloanelor de evrei si nu numai evrei.Nu cumva de la cei ,,trimisi pe cos,, dupa expresia sinistra a unor ss-isti. Acesta a fost lagarul pe care multi atotstiutori de azi il contesta.

 

 

Pentru Kanata

Nu am fost deloc in afara subiectului Domnul Draki afirma,,norme aberante cum este si acea lege valabila si la noi privind condamnarea celor ce contesta holocaustul,,.deci refeream la aceia care contesta holocaustul din postarea lui Draki. Dupa ce ai vizitat Auschwitz-ul nu mai poti nega holocaustul. Sint mult prea multe dovezi in acest sens.

 

 

Si cei care au mincare .....

Ei cum au scapat de foame ?
sA fi muncit oare ?
Cit poate minca un evreu ? Doua vaci odata ?

 

 

sigur ca exista

traditia. oamenii tin la traditii.
sunt antisemiti si cei care nu au vazut in viata lor un semit. apoi exista si literatura, si daca se intampla sa se potriveasca ceva, cel mai simplu este sa generalizezi. asa devin romanii tigani si evreii masoni, desi nu are legatura.

 

 

O parere.

Antisemitismul este datorat conducatorilor comunitatii evreiesti.Putand sa santajeze conducatorii SUA ,impun ,cu aroganta,norme aberante cum este si acea lege valabila si la noi privind condamnarea celor ce contesta holocaustul.Coroborand aceasta aroganta cu felul cum se poarta statul evreu cu palestinienii se poate intelege originea antisemitismului actual.Plecand de la aceasta impunere "über alles"colegul nostru de munca ,evreu,incepe sa creada ca este "ales" si se comporta ca atare,discriminandu-se singur in loc sa se comporte ca un membru normal al colectivitatii in care traieste.Oamenii de religie mozaica vor avea mult de suferit datorita conducatorilor lor.

 

 

Bernard Lazare (evreu) in cartea sa "Antisemitismul"

"Daca aceasta dusmanie, aceasta repulsie fata de evrei s-ar fi aratat numai intr-o singura tara si la o anumita epoca, s-ar putea usor conta pe cauze locale ale acestui sentiment. Dar aceasta rasa a fost obiectul urei tuturor natiunilor in mijlocul carora s-a asezat. Din moment ce inamicii evreilor apartin unor rase diferite, care sunt asezate departe una de alta, guvernate de legi diferite si de principii opuse, cum nu au avut aceleasi obiceiuri si sunt diferite una de alta in viata lor spirituala incat nu au putut sa judece la fel asupra niciunui subiect, TREBUIE sa fie o CAUZA generala a antisemitismului care salasuieste in EI INSISI, in evrei si NU in cealalta parte a antagonismului."

 

 

Nu mai manipulati !

Oamenii sunt impotriva SIONISTILOR, nu a evreilor obisnutiti ,care sunt la fel de asupriti si batjocoriti ca noi ceilalti !!!

 

 

Ochi pt ochi, dinte pt dinte! Orice, bani sa iasa!

Nu-i de mirare ca in timp ce planeta e in criza, 90% din bogatii lumii sunt evrei si devin tot mai bogatzi in timp ce miliarde de oameni devin tot mai saraci sau mor de foame!
http://www.business24.ro/sergey-brin/stiri-sergey-brin/top-cei-mai-bogati-evrei-din-lume-1493164

 

 

DACA Nastase

fura doar 2 milioane era un sfint,dar asta e un criminal care impreuna cu Iliescu au dat liber la distrugerea si jefuirea tarii,pentru a elimina concurenta si a face piata de desfacere acestor jidani avari care sunt raspunzatori de toate relele din lume. Asta a fost si scopul loviturii de stat din 89,dar cum romanii sunt trintori hoti,avari si nesimtiti, pe linga raul facut cu distrugerea economiei,au tabarit sa jefuiasca si sa se imbogateasca si toti criminalii perindati prin structurile de conducere ale statului si asta a pus si pune in continuare la pamint tara mai mult decit interesele strainilor.

 

 

Prima   1   2   3   4   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor