Ziare.com

Cine are o problema cu evreii in Europa? Interviu

de Camelia Badea
Luni, 13 Mai 2013, ora 12:26

   

Cine are o problema cu evreii in Europa? Interviu
Recrudescenta fenomenului antisemit in Europa, accentuata de criza economica, a scos in evidenta manifestari extremiste periculoase in cateva dintre tarile europene. Este si motivul pentru care Congresul Mondial Evreiesc s-a reunit anul acesta, in premiera, la Budapesta, Ungaria fiind considerata una dintre tarile care promoveaza si incearca sa exporte antisemitismul.

Reprezentantii comunitatilor evreiesti din peste 100 de tari au reamintit ca "lipsa masurilor adecvate din partea democratilor germani a dus la venirea nazistilor la putere" si au facut un apel la autoritatile europene, cerand adoptarea unei legislatii "impotriva amenintarilor cu violenta, a urii rasiste si a negarii Holocaustului".

Indemnul a venit in contextul in care partide considerate neonaziste precum Jobbik din Ungaria, Zori Aurii (Golden Dawn) din Grecia si Svoboda din Ucraina au socat comunitatile evreiesti din Europa prin castigarea unui numar de locuri fara precedent in parlamentele nationale.

Si nu este singurul semnal de alarma. Recent, in Germania a inceput procesul unei neonaziste judecata pentru noua crime rasiste, in Bulgaria, Ataka, partid ultranationalist, xenofob si antieuropean, este creditat cu pana la 9% in sondaje, iar neo-nazistii si extremistii de dreapta din Grecia starnesc o ingrijorare profunda terorizand tara cu acte de violenta.

E "o atmosfera precum cea din anii 1930 din Germania, impotriva evreilor si a afacerilor lor", scrie Der Spiegel. Mai mult, incurajata de sondaje, formatiunea neo-nazista Zori Aurii vrea sa se extinda si in alte tari, "oriunde sunt greci".

Cele mai mari semnale de alarma vin insa dinspre Ungaria, unde Jobbik, al treilea cel mai mare partid, a cerut o lista cu toti evreii din Guvern, acuzandu-i de lipsa de loialitate si considerandu-i o "amenintare la adresa sigurantei nationale".

Totodata, Guvernul Orban a premiat persoane publice cunoscute pentru antisemitismul lor, starnind vii proteste si ingrijorarea comunitatii europene, iar jurnalistul Zsolt Bayer, fondator al FIDESZ si apropiat al lui Viktor Orban, a incitat public la ura, indemnand la "eliminarea animalelor tigani".

Aceste episoade s-au inscris pe o lista lunga de decizii controversate ale FIDESZ, formatiune condusa de Viktor Orban, care a inceput reabilitarea imaginii unor criminali de razboi sau sustinatori nazisti, inclusiv a lui Miklos Horthy, cel care a trimis la camerele de gazare de la Auschwitz peste 400.000 de evrei unguri.

Si Romania a fost direct afectata de atitudinea Ungariei, aceasta intervenind brutal (din fericire fara succes), sub coordonarea directa a presedintelui parlamentului ungar, Kover Laszlo, in favoarea reinhumarii la Odorheiu Secuiesc a ramasitelor pamantesti ale nazistului Nyiro Jozsef.

"Noi am planificat nu numai o reinhumare, ci si o celebrare a reintoarcerii acasa a lui Nyiro Jozsef(...) Fiecare parinte secui, fiecare parinte maghiar sa puna in mana copiilor sai cartile lui Nyiro Jozsef. Aceasta este fidelitatea noastra, fidelitatea maghiarilor de azi fata de Nyiro Jozsef. (...) In Secuime creste noua generatie de Nyiro Jozsef. S-ar putea sa fie aici, printre noi, in copiii imbracati in portul popular secuiesc", declara anul trecut, la Odorheiu Secuiesc, Kover Laszlo. Cazul Nyiro Jozsef, nefinalizat inca, a fost condamnat nu numai de comunitatea evreiasca internationala, ci si de Uniunea Europeana.

"Propria retorica nationalista a lui Orban nu ajuta", scrie revista Time in numarul sau din 1 aprilie 2013 in articolul "Ancient Fear Rises Anew" semnat de Lisa Abend, in care este subliniat faptul ca in timp ce Nyiro Jozsef, fost membru al partidului fascist Crucile cu Sageti, figureaza in programa scolara, Imre Kertesz, scriitor maghiar de religie iudaica si singurul laureat al acestei tari cu Premiul Nobel pentru literatura, a fost eliminat din curriculum de la categoria "autori unguri".

Citeste si Inteteste Ungaria focul antisemitismului si rasismului in Europa de Est? Interviu

In acest context a avut loc Budapesta, in conditiile unor masuri de protectie exceptionale, Congresul Mondial Evreiesc (WJC), la care Romania a fost reprezentata de Aurel Vainer, deputat si presedinte al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Aurel Vainer vorbeste despre recrudescenta antisemitismului in Europa si concluziile la care au ajuns participantii la congres.

Fondat in 1936, WJC este considerat a fi "bratul diplomatic al iudaismului mondial" si isi organizeaza adunarile generale o data la patru ani, de obicei la Ierusalim.

De ce Congresul Mondial Evreiesc s-a desfasurat anul acesta la Budapesta? De ce a fost aleasa Ungaria?

Stiti la fel de bine ca mine ca mai ales in Ungaria, dintre tarile europene, s-a constatat o recrudescenta mai puternica a antisemitismului. Trebuie sa precizez ca in Ungaria aceasta recrudescenta are loc fara o prezenta islamica majora, spre deosebire de tarile occidentale, Franta, Olanda, unde islamismul e mai prezent.

In Ungaria e pur si simplu un fenomen maghiar antievreiesc care are la baza, spunem noi, mai ales antisemitismul economic. In Ungaria mai traiesc, din informatiile pe care le avem, 100.000-120.000 de evrei, desi in timpul Holocaustului au fost deportati peste 400.000, inclusiv evreii din Transilvania de nord, ocupata vremelnic de statul maghiar.

Acum, iata, apare din nou acest fenomen. Evident, evreii sunt prezenti in diferite domenii ale vietii economice si sociale din Ungaria, si este un motiv pentru unii sa arate ca ei sunt de vina pentru cele care nu merg bine in lumea occidentala astazi, inclusiv in contextul crizei economice mondiale, al problemelor economice, financiare, bancare si asa mai departe.

Antisemitismul care se manifesta acum in Ungaria are si radacini istorice?

Nu, tocmai asta este interesant, ca in afara de momentul Holocaust, care a fost sub regimul Horthy, care a venit si a executat ordinele Germaniei fasciste, in privinta asta nu se poate vorbi (spun eu, dar poate ca gresesc) despre alte manifestari antisemite la fel de puternice.

Este insa o diferenta fata de ceea ce se intampla in alte tari foste comuniste, cum ar fi Ucraina si Rusia, unde numarul evreilor este totusi important, trece de suta de mii, si unde a existat un puseu antisemit mai puternic dupa anii '90, iar apoi o incetinire.

In Ungaria, insa, a aparut acest partid Jobbik, care e clar ca este net antisemit si care isi are radacinile in partidul FIDESZ al premierului Viktor Orban. Sunt multe puncte de vedere care si-au exprimat ingrijorarea inclusiv la Congresul Mondial Evreiesc, care reuneste evreii de pe mapamond in mai multe congrese regionale (Congresul European Evreiesc, Congresul Euro-Asia, American si asa mai departe) in special cu privire la ceea ce s-a intamplat in Ungaria si, de asemenea, in Grecia, mai ales prin intrarea in Parlament a acestor doua partide de extrema dreapta si cu nuante antisemite evidente, Jobbik in Ungaria si Zori Aurii in Grecia.

De aceea, la reuniunea de deschidere a Congresului, momentul asteptat foarte mult a fost discursul primului ministru Viktor Orban.

Cum vi s-a parut acest discurs?

Daca citesti discursul iti pare bine ca vorbeste frumos despre evrei. De pilda, el a evocat rolul important al evreilor in crearea si dezvoltarea statului ungar - celebrul Edward Teller, care a fost parintele bombei cu hidrogen, si alti mari savanti evrei care au ridicat prestigiul Ungariei.

A facut acest lucru primul ministru de astazi al Ungariei, recunoscand valoarea si dreptul, pana la urma, de a fi "fii ai cetatii" al evreilor din Ungaria!

Pentru mine cel putin, declaratia cheie a fost "vom manifesta toleranta zero fata de antisemitism".

Dar acuma, stiti cum este, politicienii rostesc vorbe, tin discursuri...Insa toata lumea si-a exprimat dorinta ca aceasta formula definitorie sa devina cu adevarat realitate. Ce va fi mai departe vom vedea.

A fost un succes din partea evreimii mondiale sa putem sa gestionam o relatie cu o tara in care sunt forte antisemite semnificative si sa aratam ca se poate dialoga, se poate ajunge la o intelegere pe principiul tolerantei fata de celalalt.

S-au tras numeroase semnale de alarma cu privire la amplificarea fenomenului antisemit in Europa. Unde credeti ca sunt principalele focare?

Exista intr-adevar un raport, o lucrare foarte consistenta, care comensureaza prezenta incidentelor, a atacurilor pe Internet etc. Pe primele locuri sunt Ungaria, Grecia, apoi Franta, unde exista, iarasi, o comunitate de cateva sute de mii de evrei francezi (ca o paranteza, in Franta si in Ungaria la recensamant ei spun 'Sunt francez de religie mozaica' sau 'Sunt maghiar de religie mozaica', ei nu au aceasta definire a noastra de etnie sau minoritate nationala). Si acolo sunt fenomene de antisemitism, cum a fost momentul Toulouse, dar acolo un punct de sprijin al antisemitismului este extrema musulmana.

In Germania care este situatia?

Sigur ca exista si neonazistii in Germania, dar fenomenul nu are amplitudinea din celelalte tari.

Dar in Romania?

In Romania e la cota limita la ora actuala si cand spun asta va vorbesc si in calitate de presedinte al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania. In primul rand, nu avem niciun motiv sa vorbim de antisemitism de stat - suntem cetateni ai Romaniei cu drepturi depline, egale. Nimeni nu ne discrimineaza.

Suntem discriminati pozitiv, ca si celelalte minoritati nationale, in sensul ca statul roman acorda sprijin activitatilor minoritatilor nationale, pentru dezvoltarea identitatii, a apartenentei religioase, a culturii si asa mai departe. Exista insa o prezenta ingrijoratoare si semnificativa a antisemitismului pe Internet, pe aceste bloguri si site-uri carora nu li s-a dat inca de cap, nici la noi, nici in lume.

Ce ne mai ingrijoreaza pe noi insa este un alt aspect. In calitate de deputat, eu am facut o declaratie politica in legatura cu faptul ca pe strada Iacob Negruzzi din Bucuresti exista o cladire in care functioneaza (este afisat) "Miscarea Legionara", apare drapelul legionar si portretul lui Zelea Codreanu. Nu se poate asa ceva, noi avem o lege!

De altfel, la Congres a fost o problema de mare actualitate aceea ca e nevoie sa dezvoltam legislatia anti-antisemitism, anti-xenofobie, dar si sa cerem aplicarea acestor legi. Romania are o legislatie foarte buna in privinta asta, dar cand ajungi la aplicare cota e scazuta. Sigur ca nu e bine, ne nelinisteste.

Am sa va dau inca un exemplu despre ce inseamna drepturile noastre si libertatea noastra de actiune. La Murighiol a fost organizata in aceste zile o actiune iudaica pe plan european la care au participat 200 de tineri din 8 tari, in cadrul unui program de trei zile desfasurat in cea mai desavarsita ordine si deplina libertate.

Mai mult, la deschidere ne-a onorat primarul orasului Tulcea cu cuvinte foarte frumoase la adresa minoritatilor, in general, si a evreilor, desi la Tulcea comunitatea noastra este foarte mica.

De aceea, eu as spune ca in Romania nu este un antisemitism pregnant sau pe un trend ascendent. Exista manifestari, exista tendinte de a arata cu degetul cum ca la originea crizei mondiale sunt evreii, dar in ansamblu, dupa opinia mea, ne bucuram de drepturi si de libertati, si nu cred ca putem fi la fel de ingrijorati cum sunt cei din Ungaria sau Grecia.

Sa va mai spun o reflectie personala. Se incearca a se justifica aceasta crestere a antisemitismului prin situatia economica din Europa in general. Stiti ca in Spania a ajuns somajul la 27%, in Grecia cam la fel. Comparati Grecia cu Spania: in Spania nu exista o reactie antisemita legata de cresterea somajului, in timp ce in Grecia exista.

Care este explicatia?

Nu pot sa va spun eu, dar din pacate si la noi in Romania multi oameni nu ne vad cu ochi buni spun: "Asta am invatat de la mama". Stiti ca e o expresie: "Am supt laptele mamei odata cu antisemitismul. Sa nu ma joc cu copiii evrei, ei sunt asa, noi suntem asa....". Ne lipseste in educatie aceasta cultura a tolerantei bine intelese.

Toti suntem nascuti, crescuti si trebuie sa ne recunoastem unul pe altul cu tot ceea ce avem si bun, si diferit, si eventual sa ne corectam reciproc, dar si sa colaboram reciproc.

Din relatarile mass-media reiese ca o tema de discutie la Congres a fost si interzicerea partidelor neonaziste. Care este opinia dvs si la ce concluzie s-a ajuns?

Nu a fost o formula generala pentru ca nu sunt in multe tari partide neonaziste. Important este insa sa se promoveze pe cale legislativa, in tarile Uniunii Europene mai ales, aceasta idee de toleranta intre oameni diferiti.

Exista chiar un proiect. Congresul European Evreiesc, care e o componenta a celui Mondial, are in vedere o intalnire la nivelul parlamentarilor din Uniunea Europeana pe aceasta tema, cu posibilitati de a imbunatati legislatia in acest sens.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11671 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
59 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente
 

 

E o mișcare inevitabilă

Cind se strică situația guvernele trebuie să găsească un vinovat. Dar nu oricum - vinovatul trebuie să fie altcineva. Nu pot să-i spună propriului popor "bă, NOI v-am băgat in *** și habar n-avem cum să vă scoatem de acolo" că după aia rămin fără job. Așa că se găsește ceva gen marile conspirații mondiale, agenturili străine, finanța ocultă și ce-o mai fi la indemină și ușor de crezut de mulțime.
Așa ajung să fie votați indivizi care nu au nimic in cap gen DD dar care știu să promită frumos orice plus luna de pe cer...

 

Cum bine a spus si tr2006

majoritatea comentariilor de aici dovedesc ceace a afirmat d-l Aurel Vainer.

 

Miscarea Legionara nu este antisemita

Formatiunile de astazi care se considera continuatoare sau care studiaza Miscarea Legionara resping furios orice antisemitism. Am fost ziarist care am cercetat fenomenul. Cand ii intrebat despre vreun presupus antisemitism, imi raspundeau in felul "este necinstit sa ne puneti o astfel de intrebare". Si astazi ar raspunde la fel. Parlamentari evrei afirmau acelasi lucru si argumentau ca Miscare Legionara nu este, nici nu a fost antisemita. Nu inteleg de ce domnul Aurel Vainer pune aceasta problema

 

Sa nu uitam ca Israelul trece printr-o criza economica!...

.

 

@grob,

vrei sa ne atragi atentia ca si ei sufera, ca fura mai putin ca inainte?!
Nu se stie daca criza nu le aduce castig, caci pe criza te imprumuti, ... si nu de la soacra-mea!
Asa ca ei castiga, intotdeauna! Si nu cinstit, asta este suparator!

N-ai inteles. Hai sa-ti dau o mana de ajutor:

http://www.youtube.com/watch?v=gANQiR9CukE

Dar cine nu are?!

Uhuhuuuuu!!! E deranj?!
Le e teamă să exemplifice si Islanda, unde bancherii "prieteni" ai Rockefeller-ilor si ai Rotschild-ilor (crestini cu totii, desigur) au cam "pus-o".
Dacă se "contaminează" si alte tări?

 

Rabdarea nemasurata a lumii

Rabdarea nemasurata a lumii este singurul motiv pentru care mai exista statul Israel. Aceasta deja a dus la inceperea unui fenomen de reflux a populatziei evreiesti, care amagita de sforarii sionisti si-a parasit casele din intreaga lume pentru a deveni carne de tun a sionistilor, care acum i-si bat joc de ei. Totul este pe muche de cutzit. S-ar putea ca maine cand ne trezim, Israelul sa fie deja ras de pe fatza pamantului. Degeaba s-au inconjurat cu garduri inalte de 5 m, ca pietrele cad din cer. Fitzi buni, evreilor !! Cum i-a spus Papa de la Roma lui Basescu. Dar lui nu i-a placut si s-a dus cu paraciune la noul Papa. Oare acesta ce i-a spus??

 
 

 

da sigur!

este pentru prima ca sunt de acord cu majoritatea postacilor de pe acest sait si vad ca sunt si bine informati dar din pacate nu si majoritatea poporului roman care este condus de oameni politici evrei cu nume romanesc si capul rautati este Iliescu! in Paris sunt multi evrei da nu vezi pe nici unul salopeta de lucru oare pute munca?

Cine?

Mazare,salvamuristul,fost miligar nazist.

 
 

 

cine are o problema cu evreii in Europa ?

cine nu a uitat istoria , acela are !!

http://www.ioncoja.ro/textele-altora/zoe-petre-o-mincinoasa-nerusinata/

 

partidul te vrea tuns roacare

Regretabil ceea ce au patit evreii in ww2 dar hai sa nu prezentam istora ca si cum ei ar fi fost singurul popor care a avut de suferit in timpul razboiului. De lagarele din siberia unde au fost dusi romani cu haine de primavara si au fost tinuti ani de zile de au muncit pana au murit de ce nu se vorbeste, si cate exemple nu sunt, dar eveii au fost singurii care au stiut sa joace cartea rasismului.
De ce nu spun ei ca Lenin era nepotul unui evreu (bunicul din partea mamei),se pare ca si Hitler era fiul nelegitim al unui evreu, mama lui Hitler fiind menajera in casa unui evreu bogat,Karl Marx care a fost parintele ideologiei comuniste tot din tata evreu a fost nascut,asa ca hai sa nu ai prezentam pe evei in ingeri si pe restul in demoni.
Evreii stiu sa dea doar replica rasismului, dar poarta un razboi cu palestinienii bazandu-se pe sprijinul americanilor, omorand inclusiv civili si copii cu motivatia ca au vazut ei nu stiu ce pericol si arme pe care nici ei nu le gasesc.
Ceea ce au foacut prietenii evrilor, americanii japonezilor cu bombele de la Hiroshima si Nagasaki nu este genocid? Aia cum ar tebui privit?
Nici o natie de pe acest pamant nu este sfanta, toate au partile lor bune si partile rele, iar evreii au si ei pacatele lor, ei stiu doar sa se victimizeze.

P.S. Le urez celor care imi depuncteaza articolul sa aibe parte doar de sefi si patroni evrei.

 

Evreii primesc ce dau prin metoda bumerangului

Asa cum spun si altii cititori evreii au o structuraa bine organizata prin care subjuga planeta si storc toata seva in folosul lor...insa nu stiu de ce sunt ei asa de siguri ca acest lucru va merge la nesfarsit..probabil au atata control incat pot declansa si o reducere a populatiei asa cum spunea un cititor mai sus......dar daca Dzeu exista si nu este creat tot de ei ...::((...::))...nu va permite ca ceea ce dai sa nu primesti si apoi si cine seamana vant sa culeaga furtuna....dupa regula naturii si a Pamantului...sunt foarte perfizi si bogati..cititi ...PROTOCOALELE INTELEPTILOR sionului ca sa intelegeti cat de simplu speculeaza legile naturii si ale bunului simt...

 

@KO gresesti aici nu este efectul bumerag ..

ci efectul: tu dai eu cistig, tu nu dai eu cer, tu nu vrei te fortez, te ajut te exploatez. etc. ...
Ca sa revin la comparatia cu Germania - acolo depui un dosar si primesti banii extra-salarii - in Israel iti cere sa mergi la proces, la termene neprevazute, si lungi, adica iti da dar este imposibil sa-i iei.
Evreul *** este imposibil sa fie corect, si daca te saluta trebuie sa-i ramana un avantaj! Sunt extrem de uraciosi si iritanti deaceea o iau "la coaja", periodic, si nu se astampara caci firea ii impinge!
Sa se reduce ca un popor normal si nu vom avea nimic cu ei !

Max Isaac Dimont (evreu) in cartea sa "Evrei, Dumnezeu si Istoria)

"Cateva din legile indreptate impotriva evreilor nu au fost noi. Ele si-au avut inspiratia in Vechiul Testament si Talmud cu legile lor impotriva neevreilor..Prima care a impus evreilor sa poarte un semn distinctiv, precum steaua cu 6 colturi (steaua lui David, hexagrama - nota mea), a fost sinagoga, iar cand crestinii i-au obligat la aceasta, au protestat vehement impotriva unei astfel de "desconspiratii". Papa Clement al III-lea (Paulino Scolari 1130 - 1187 - 1191) a raspuns acestor acuzatii astfel : "Tot ce avem de facut este sa-i aducem pe evrei sa respecte legile lui Moise care le cerea sa poarte un semn distinctiv"" - pag. 118-119
Bernard Lazare, pag. 350 : "Evreul nu este satisfacut cu descrestinarea, el vrea sa iudaizeze. El distruge credinta catolica si protestanta provocand indiferenta si apoi isi impune ideile sale despre lume, despre morala asupra acelora a caror credinta o ruineaza" - va mira de ce Occidentul este ratacit, de ce tinerii romani se autodefinesc ca fiind..atei ?!?
Alfred M. Lilienthal (1915 - 2008, proeminent critic al sionismului si statului Israel) in cartea sa "Cealalta parte a monedei" (Reversul medaliei) : "Esuarea comunitatii bogate si atotputernice a evreilor americani de a lansa un studiu stiintific si obiectiv asupra cauzelor antisemitismului este semnificativa. Nici ierarhia sinagogii si nici conducatorii organizatiilor de laici nu doresc sa piarda o arma atat de puternica. A indeparta acest prejudiciu (antisemitismul) inseamna a pierde credinciosi. Aceasta este conspiratia rabinilor, a nationalistilor (sionistilor) si ai altor conducatori ai evreimii organizate, de a mentine aceasta prejudecata MEREU TREAZA."
Acum intelegeti de ce acesti indivizi s-au reunit la Budapesta ?! Pentru orbi : "A MENTINE ACEASTA PREJUDECATA MEREU TREAZA"
NU-i mai votati ! Ei au distrus Romania si pe VOI !
Vezi lista lor in Romania postdecembrista in "Conspiratia Satanei" vol II, pag. 161-178

 

iarasi imprastii antisemtism pe aici?

le-ai spus canadienilor care te-au primit omenste in casa lor ca esti antisemit cu tendinte violente? ia, spune-le acum, te trimit inapoi la romanika cit ai zice peste

mai, diver-sionistule !

UNDE este "antisemitismul" meu in citatele celor trei evrei, Lazare, Dimont si Lilienthal ? Tu ai fost la scoala ? Faci deosebirea dintre un citat si un comentariu propriu ? Intelegi ce se scrie aici ? Intelegi CE esti ?
TU esti RASIST ! Tu imprastii si propagi URA, ANTIromanismul, discordia si un caracter necioplit.
Antisemitismul este o gogorita mentinuta (asa cum faci chiar tu !) de evrei pentru a inspaimanta si supune popoarele planetei.
Diver-sionistule, niciodata nu ma veti convinge ca albul este negru si ziua noapte !
Jos comunistii ! Jos manipulatorii ! Jos mincinosii !

Dl. Vainer minte

1. Miklos Horthy a fost capturat de americani in 1945. N-a fost acuzat in procesul de la Nurenberg si nici ulterior in alte procese. A trait bine-merci in Portugalia pana la adanci batraneti. De tihna batranetilor sale au avut grija doi evrei bogati. Acestia au avut grija sa nu-i lipseasca nimic lui mosh Horthy.
Daca ar fi deportat 400.000 de evrei -asa cum eronat se afirma in articol- Horthy ar fi beneficiat de stransoarea streangului,nicidecum de serenitatea batranetilor.
Cu deportarile in Ungaria s-a ocupat guvernul pro-nazist condus de Salasy dar,asta e deja alta problema pe care doamna Camelia Badea se pare ca o ignora.

2. In interviu,dl.Vainer afirma ca in Grecia exista o atmosfera antisemita echivalenta cu aceea din Germania lui 1930. E o minciuna sfruntata,desigur,dl. Vainer ignorand intentionat faptul ca astazi nimeni nu poate exprima public opinii negationiste si antisemite fara sa riste puscaria,ceea ce nu era cazul in Europa interbelica. Totodata dl. Vainer trece cu vederea atmosfera antigermana pe care o alimenta cu entuziasm presa jidoveasca in Germania anilor 1920-1930. Jidanii au facut pe dracu'n patru ca sa-i scoata din minti pe germani.

3. Talmudul este extremist si sta la originea multor miscari antisemite. Nu finanta evreiasca provoaca greata si ura impotriva poporului evreu. Talmudul insa,...

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor