O voce importanta din Ungaria ia apararea Bucurestiului in disputa cu Budapesta: E absolut fireasca indignarea guvernului roman Interviu

Autor: Dana Cotoara - corespondent Ziare.com la Bruxelles
Luni, 28 Septembrie 2015, ora 16:49
7888 citiri
O voce importanta din Ungaria ia apararea Bucurestiului in disputa cu Budapesta: E absolut fireasca indignarea guvernului roman Interviu
Foto: Facebook/Ferenc Gyurcsany

Ferenc Gyurcsany, fostul premier al Ungariei, presedintele Partidului Coalitia Democratica, este de parere ca gardurile ridicate de Ungaria inclusiv la granita cu Romania nu rezolva, ci adancesc problemele regionale.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Gyurcsany a vorbit despre necesitatea cotelor obligatorii de refugiati si despre tensiunile romano-ungare. Politicianul maghiar considera ca indignarea guvernului roman este indreptatita.

Strategia Ungariei pare sa fie clara acum, sa-si inconjoare teritoriul cu garduri si sa inchida granitele pentru a stopa fluxul de migranti. Credeti ca aceasta este solutia?

Armata din Ungaria a inceput masuratorile pentru gardul de la granita cu Romania

Rezolvarea situatiei refugiatilor are mai multe componente, dar constructia unui gard nu face parte, cu siguranta, dintre solutii, ci dimpotriva cred ca este parte din problema. Nu este numai inacceptabil si inuman, ci o crima impotriva umanitatii. Putem vedea ca refugiatii continua sa vina, dar gasesc mereu un nou traseu, generat si de faptul ca guvernul ungar a inceput construirea de garduri la granita romana si croata.

Gardul genereaza noi garduri, creand situatii inumane.

Situatia refugiatilor este o problema complexa, care nu va putea fi rezolvata cu sarma ghimpata. Gardul este util poate in campania politica interna a Guvernului si in neasumarea responsabilitatii in domeniul politicii externe maghiare.

Autoritatile romane au criticat vehement aceste masuri, mai ales constructia gardului la granita Romaniei. Credeti ca este un act necesar din moment ce migrantii nu vor sa vina in Romania?

Ungaria vrea gard la granita cu Romania: Aurescu critica dur Budapesta

E absolut fireasca indignarea guvernului roman, dar si a celui croat sau sarb, precum si a publicului european. Gardul este totalmente inacceptabil.

In plus, gardul de sarma planificat pe granita ungaro-romana e cu atat mai condamnabil pentru ca este vorba despre doua state membre ale Uniunii Europene. In acelaai timp, nici Romania, nici Ungaria nu sunt state de destinatie pentru refugiati. Pentru ei Romania este si mai dezavantajoasa pentru ca nu au una, ci doua granite care sa ii desparta de Austria de unde, pentru ei, se deschide drumul catre orice alta tara a Europei de Vest.

Fara discutie, criza refugiatilor este o criza europeana, iar gardurile construite de guvernul maghiar nu sunt nimic altceva decat sursa de tensiune in zona, fiind contrare tuturor valorilor europene si civilizatiei noastre.

Cum vedeti escaladarea violentelor la granitele ungare cu Serbia si Croatia si cum comentati reactia trupelor ungare?

A fost destul de clar de la bun inceput ca actiunea politiei la frontiera ungaro-sarba, la Roszke, a fost disproportionata si acela a fost momentul care a generat probleme si mai grave. Rapoartele angajatilor ONU, dar si reportajele jurnalistilor straini, toate imaginile in plus inregistrarile dovedesc violenta fortelor de politie fata de multimea care dorea sa intre in Ungaria.

MAE ungar, atac la adresa lui Victor Ponta: Sa inceteze minciunile la adresa Ungariei

Guvernul Orban a facut toate eforturile pentru a justifica interventia fortelor de politie si a repetat de o suta de ori mesajul ca "refugiatii sunt din ce in ce mai violenti". Desigur, nici gardul de sarma, nici grenadele lacrimogene sau bastoanele de cauciuc nu sunt, in viziunea mea, elemente de succes ale unei politici care sa duca la rezolvarea crizei refugiatilor.

Va temeti ca Uniunea Europeana ar putea aplica sanctiuni tarii, dvs din cauza noilor masuri implementate de Victor Orban?

Din pacate, este foarte probabil sa se intample acest lucru si sa ne fie pus in pericol nu numai statutul de stat membru Schengen, ci sa ne fie puse in joc si fondurile pe care le primim de la Uniunea Europeana. Sa nu mai vorbim de izolarea diplomatica in care se afla la ora actuala tara, situatie care ameninta relatiile noastre economice.

Ce-ar trebui sa se intample cu migrantii care se afla deja pe teritoriul ungar?

Este foarte clar ca niciunul dintre ei nu doreste sa ramana in Ungaria. Pe langa acest fapt, in conformitate cu legislatia in vigoare si cu practica administrativa actuala, aproape toti refugiati sunt in situatia de a fi expulzati. Taberele de refugiati din Ungaria sunt binecunoscute in strainatate pentru conditiile inumane pe care le ofera. Este cunoscut faptul ca Guvernul Orban i-a tratat incorect pe refugiati, tinandu-i nemancati in corturi, mai apoi inghesuiti in vagoane.

Victor Ponta, atac fara precedent la adresa Ungariei: Facem si noi un zid! Daca impusca femeile si copiii? (Video)

Refugiatii care stau in Ungaria se pot baza doar pe voluntarii civili care si-au cheltuit banii proprii, sacrificandu-si timpul liber pentru a-i ajuta. Toate acestea ar fi trebui sa vina de la Guvern.

Care ar fi cea mai buna solutie pentru migranti? Sa fie lasati sa mearga in Germania? Sa se intervina diplomatic sau chiar militar pentru a instaura pacea in Siria si sa fie ajutati sa se intoarca acasa?

Rezolvarea situatiei actuale necesita masuri complexe, fiind nu numai o problema europeana, ci si globala. Politica de azil a Uniunii Europene - in cazul in care anumite guverne nu se opun - este capabila de a gestiona suficient sarcini cum ar fi primirea refugiatilor, plasamentul lor temporar, ingrijirea si inregistrarea, distribuirea lor in conformitate cu un sistem de cote. Sa nu uitam ca in zona mediteraneeana se desfasoara deja doua operatiuni conduse de UE.

Ungaria vrea gard la granita cu Romania. Reactie prompta de la Bucuresti

Solutionarea situatiei din Siria si rezolvarea radacinilor conflictului sunt o alta componenta importanta pentru ca vedem ca majoritatea refugiatilor vrea sa mearga acasa atunci cand razboiul se va fi terminat. Solutia europeana, in orice caz, trebuie sa se concentreze pe sistemul de cote, deoarece doar ca aliati solidari putem sa formam o Europa puternica si capabila sa invinga criza actuala.

Pe de alta parte, credeti ca, odata integrati in societatea europeana, acesti oameni vor putea sa imbratiseze valorile europene? Sau vom fi matorii unor nedorite conflicte culturale?

In momentul primirii lor, refugiatii pot sa se adapteze viziunii si atitudinii cetateanului european fata de lume. Pentru oamenii care sosesc dintr-un regim asupritor, adaptarea la societatea europeana poate fi un puternic experiment de identitate. Majoritatea lor vrea desigur doar pace, securitate si o viata normala, ca si populatia europeana.

Sa ne uitam la procente: la numarul europenilor si ponderea refugiatilor. Putem spune fara sa gresim ca, in societatile dominate de resentimente fata de refugiati, islamofobia a ajuns sa fie Islamul insusi. La 500 de milioane de europeni se adauga acum o jumatate de milion de refugiati. O Europa puternica si o Ungarie puternica nu trebuie sa se sperie de acest numar.

Daca pana la sfarsitul acestui an vor sosi - exemplu exagerat - un milion de oameni musulmani, asta va reprezenta doar 0,2% din populatia europeana. Deci nu are sens sa vorbin de o restructurare culturala sau de un conflict religios.

Razboi deschis Bucuresti-Budapesta: Ponta, acuzat de calomnii necontrolate si afirmatii irationale

Refugiatii reprezinta doar o picatura in mare. Ei pot fi integrati, dar pentru acest lucru e nevoie de programe speciale de educare, de o economie puternica si o societate empatica. Nu de garduri, gaze lacrimogene si bastoane.

Este schema de redistribuire a lui Jean Claude Juncker modul corect pentru a rezolva aceasta criza?

Solutia trebuie sa se bazeze pe solidaritatea tarilor europene. Ceea ce este acum o mare problema pentru Italia, Grecia sau Ungaria poate fi rezolvata prin colaborarea celor 28 state solidare ale Uniunii. Sistemul de cote este primul pas spre rezolvarea crizei.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Ferenc Gyurcsany gard Ungaria Romania, #gard Ungaria Romania, #tensiuni Romania Ungaria , #Ungaria