Ungaria si-a resetat politica externa si joaca la doua capete - analisti romani

Sambata, 21 Februarie 2015, ora 16:39
9842 citiri
Ungaria si-a resetat politica externa si joaca la doua capete - analisti romani
Foto: askanews.it

Ungaria este statul membru NATO care si-a resetat politica externa si joaca la doua capete prin parteneriatul cu Rusia, punand in primejdie proiectul european.

Aceasta este una dintre concluziile dezbaterii publice "Puntea Moscova - Budapesta peste Ucraina si Romania", organizata saptamana aceasta de Fundatia Universitara a Marii Negre (FUMN) sub egida Academiei Romane.

Dan Dungaciu, presedintele Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane (ISPRI) si al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN), a precizat in debutul discutiilor ca dezbaterea este dedicata unui parteneriat "foarte interesant" intre Ungaria si Rusia.

"Avem o vizita la Budapesta, prima pe care presedintele Putin o face dupa conflictul din Ucraina si evenimentele ce s-au petrecut in Crimeea. Este prima sa vizita intr-un stat european, intr-un stat euroatlantic.

O vizita care a fost intampinata nu cu proteste masive, la care s-ar fi asteptat unii. Mai multi unguri au iesit in strada pentru taxa legata de Internet decat pentru vizita legata de presedintele Putin la Budapesta si acesta poate fi un subiect in sine de dezbatere", a comentat prof. Dan Dungaciu.

Miting de protest la Budapesta fata de vizita lui Vladimir Putin: "Putin, nu! Europa, da!"

Vladimir Putin, asteptat cu proteste si cinci documente de semnat la Budapesta (Video)

Acesta a subliniat faptul ca "Ungaria este un stat NATO pe care nu e preconizat sa se construiasca baze NATO, dar care, daca, Doamne fereste, art 5 al tratatului va fi activat, va fi capabil sa si-l asume".

"Un stat NATO care are, se spune, o relatie rece cu Statele Unite ale Americii, desi recent a fost numit un ambasador american la Budapesta, si la Chisinau, Romania fiind inca intr-o asteptare vibranta si constructiva", a adaugat Dan Dungaciu.

In ceea ce priveste relatia Ungariei cu Bruxelles-ul, "Ungaria merge pe ideea ca Rusia nu este opusul Europei si ca Rusia trebuie sa fie un partener al Europei, Ungaria jucand din punctul acesta de vedere rolul unui soi de punte, aflata de data aceasta in spatiul euroatlantic".

"Nu mai e vorba de Ucraina, nu mai este vorba de Republica Moldova (anume de Republica Moldova a presedintelui Voronin sau de Ucraina lui Ianukovici), ci de un stat euroatlantic care joaca la doua capete. Cu ce consecinte, urmeaza sa vedem.

Tot la nivel european, ar merita sa punem in discutie acest parteneriat care se construieste intre Ungaria si state precum Franta, care nu o spun explicit, dar care practica un discurs antioccidental foarte evident, in sensul in care Europa e obosita si nu mai este in stare sa faca fata cerintelor cetatenilor, care vor altceva.

Din punctul acesta de vedere, daca se va merge pe aceasta directie, este clar ca proiectul european este pus in primejdie. Proiectul european nu este pus in primejdie de cativa romani sau bulgari care pleaca in Marea Britanie, ci de astfel de viziuni care vor fi extrem de greu de gestionat in anii care vin, daca vor capata consistenta politica la nivel continental" a mai declarat presedintele FUMN, Dan Dungaciu.

Pe de alta parte, acesta a remarcat faptul ca Rusia duce o politica energetica prin care Ungaria devine "o poarta de intrare a intereselor rusesti in orice dezbatere legata de energie pe continentul european".

Putin, vizita in Budapesta: A semnat mai multe acorduri, inclusiv in domeniul gazelor

Gazele lui Putin incalzesc Budapesta: Orban, de partea Rusiei

De asemenea, Dan Dungaciu a vorbit si despre faptul ca "orice relatie intre Budapesta si Moscova atinge, de fiecare data statutul Republicii Moldova".

"E o chestiune veche, nu tine de domnul Orban, tine de un mod de a face politica la Budapesta, care a fost constant si pe vremea socialistilor (...)

Republica Moldova trebuie sa ne vina in minte de fiecare data cand relatiile dintre Moscova si Budapesta devin tot mai stranse", a mai atentionat Dan Dungaciu.

Cristian Diaconescu: Lipsesc proiectele regionale

La randul sau, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al Romaniei si fost consilier prezidential, a vorbit despre faptul ca, din pacate, in zona in care se afla Romania nu se desfasoarea si proiecte regionale.

"In afara de aliantele UE, respectiv NATO, lipsesc proiectele regionale. Proiectele care ar putea sa functioneze astazi, Organizatia de Cooperare Economica la Marea Neagra si Parteneriatul Oriental, se dovedesc ineficiente din foarte multe motive, practic, imputabile cam tuturor.

Marile puteri care sunt partenere cu Romania invoca in discutiile neoficiale (sau necunoscute public) aceasta inapetenta a statelor din regiune nu neaparat de a rezolva toate problemele regiunii, dar macar de a arata prin solidaritate ca sunt constiente de ce se intampla", a declarat Cristian Diaconescu, remarcand faptul ca Parteneriatul Estic din 2009 a fost folosit de cele 6 state carora li se adresa doar pentru a-si construi relatii bilaterale cu Uniunea Europeana.

Conflictul din Ucraina s-ar putea extinde? Ce state s-ar afla in vizorul lui Putin

In ceea ce priveste Organizatia de Cooperare Economica la Marea Neagra, Cristian Diaconescu a afirmat ca are un potential "enorm".

"Exista acolo, latent, variante de exprimare si de proiecte economice formidabile. Are insa o dificultate, in opinia mea: un vot ponderal (primele 4 state conteaza la vot cat toate celelalte).

Ei refuza sub orice motiv includerea in dialogul politic a temelor pe care ei le considera a fi de securitate, cum ar fi traficul de fiinte umane sau problema minoritatilor in bazinul Marii Negre.

Presedintia Federatiei Ruse a spus asta foarte clar. Ce interesant ar fi sa discuti despre traficul de fiinte umane intre Azerbdjan si Armenia, de exemplu!", a declarat Cristian Diaconescu.

Totodata, fostul ministru de Externe a subliniat faptul ca relatiile bilaterale "reprezinta expresia acestei lipse de cooperare regionala", iar in ceea ce priveste Ungaria, a remarcat faptul ca partenerii nostri occidentali "inteleg cu greu" faptul ca guvernele au agende care arata clar "seriozitate sau neseriozitate".

"La un moment dat au existat excese antisemite sau categoric extremiste in Ungaria, care contraveneau fundamental structurii de drepturi si obligatii in interiorul celorlalte organizatii din care aceasta tara facea parte si cu toate acestea nu a intervenit nimeni", a dat exemplu Cristian Diaconescu.

Gen. Degeratu: Rusia ar putea lovi Romania, ca sa puna la indoiala capacitatea de reactie a NATO

In ceea ce priveste problematica energiei, acesta a remarcat ca "in 2008-2009, cand a aparut problema energiei, au avut multi europeni o atitudine cat se poate de hotarata in a cere solidaritate", dar "lasand la o parte cazurile individuale, si in marile capitale discursurile au ramas discursuri, nu s-a intamplat nimic de natura fundamentala".

In context, fostul ministru de Externe a remarcat, printre altele, faptul ca desi ocupa o pozitie favorabila, "Romania e ocolita de conductele energetice aproape neverosimil", iar in ceea ce priveste conducta Nabucco, "la un moment dat, ea nu mai era sustinuta decat de Romania si SUA", ajungandu-se, "cu sprijinul Greciei", la o varianta care nici astazi nu este fezabila.

Romania, in razboi informational si hartuita de avioane militare rusesti Interviu cu Iulian Fota

Iulian Chifu: Ungaria si-a resetat politica externa pe noi coordonate - Germania si Rusia

Iulian Chifu, fost consilier prezidential, in prezent profesor la SNSPA a afirmat ca fostul "purtator de drapel" al unui partid liberal Viktor Orban propune astazi "o abordare noua: democratia iliberala".

"Ideea este ca un stat autoritar este mult mai eficient, nu mai e nevoie sa treci prin atatea institutii si sa obtii atatea voturi pentru a lua decizii relevante pentru poporul tau.

In consecinta, dl. Orban ne-a spus ca democratia poate functiona si fara criterii liberale (...) Cheia de lectura pentru formula actualei colaborari ruso-ungare ar trebui sa fie si in acest tip de abordare", a declarat Iulian Chifu.

Acesta a reamintit ca Viktor Orban si Vladimir Putin sunt membri ai Clubului de la Valdai.

"Ungaria si-a resetat abordarea de politica externa, si si-a resetat-o pe noi coordonate, in care relatia sa privilegiata este in raport cu Germania si Rusia", a mai declarat Iulian Chifu.

In opinia sa, putem vorbi din ce in ce mai mult de "o anumita amenintare a unei internationale revizioniste".

"Ce altceva am putea sa gandim cand avem un stat revizionist asumat, Federatia Rusa, care a anexat un teritoriu al unui stat vecin, a aruncat in aer aranjamentele de securitate europene, si de partea cealalta un stat, Ungaria, care inca isi gestioneaza un fel de sindrom post-imperial, la 100 de ani distanta (...)? Singurul stat care inca boleste dupa o asemenea preocupare este Federatia Rusa, care inca nu si-a rezolvat sindromul post-imperial.

In acest context, vizita dl Putin la Budapesta nu poate fi scoasa din interpretari de tipul 'brese in unitatea Europei'", a mai declarat Iulian Chifu.

In ceea ce priveste domeniul energiei, acesta a remarcat ca invitatia adresata de specialistilor unguri de a se pregati la Moscova, spunand ca un asemenea acord nu s-a mai vazut "cam din perioada sovietica timpurie".

In opinia sa, urmeaza sa vedem, "daca nu direct, asumat, sigur in spatele usilor inchise", cat va putea plati Federatia Rusa.

"In momentul in care Federatia Rusa nu isi mai poate sustine creditul, nu mai poate sustine avantaje, pragmatismul se va manifesta si intr-o alta directie", a anticipat Iulian Chifu.

Intreaga dezbatere poate fi urmarite pe site-ul privesc.eu.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Dungaciu Ungaria Rusia Moldova, #Ungaria Rusia relatii, #Ungaria politica externa Rusia, #Putin Budapesta , #Ungaria