Viktor Orban va vorbi cu UE despre legea universitatilor straine, dar nimeni nu-i impune conditii

Sambata, 29 Aprilie 2017, ora 22:09
3495 citiri
Viktor Orban va vorbi cu UE despre legea universitatilor straine, dar nimeni nu-i impune conditii
Foto: Facebook/Orban Viktor

Premierul Viktor Orban a promis, sambata, la Bruxelles, la reuniunea Partidului Popular European (PPE), ca va respecta regulile europene, inclusiv in ceea ce priveste controversata lege privind functionarea universitatilor.

"Premierul Orban s-a angajat la reuniunea PPE sa respecte si sa implementeze toate cererile Comisiei Europene in termenele stabilite de Comisie", a declarat, potrivit agentiei Reuters, purtatorul de cuvant al PPE, europarlamentarul roman Siegfried Muresan.

La randul sau, presedintele PPE, Joseph Daul, a afirmat ca "presedintia PPE a emis un mesaj clar premierului Orban si partidului sau, Fidesz, ca nu va accepta nicio restrictie pentru libertatile de baza, nici ca statul de drept sa fie incalcat".

"PPE a cerut Fidesz si autoritatilor ungare sa faca toate demersurile necesare pentru a se conforma cererilor Comisiei", a adaugat Daul.

La scurt timp dupa aceste declaratii, date inaintea inceperii summit-ului european destinat Brexit-ului, Guvernul de la Budapesta a emis un comunicat in care afirma ca este dispus sa poarte un dialog cu Comisia Europeana, dar mentioneaza totodata ca "in Ungaria nicio universitate nu poate beneficia de privilegii".

In acelasi comunicat se insista ca institutiile de invatamant care nu au corespondent in tarile lor de origine nu pot fi autorizate in Ungaria, principala prevedere a noii legi ungare privind invatamantul superior.

Universitatea Central-Europeana (Central European University - CEU), creata la Budapesta de magnatul George Soros, risca sa fie inchisa sau mutata intr-o alta tara, intrucat nu indeplineste aceasta conditie.

In declaratiile acordate presei dupa summit-ul european, premierul Viktor Orban a afirmat ca pozitia Ungariei a fost aparata cu succes la reuniunea PPE de dinaintea acestui summit. Referindu-se la chestiunea Universitatii CEU, el a spus ca noua lege privind invatamantul superior isi va urma cursul.

Dupa ce a mentionat ca nimeni nu poate impune conditii Ungariei, Orban a confirmat ca guvernul sau si Comisia Europeana vor negocia in lunile urmatoare pe tema respectivei legi.

Comentand pe marginea vizitei lui George Soros la Bruxelles, unde acesta s-a intalnit cu oficiali europeni, inclusiv cu Jean-Claude Juncker, Orban a spus ca "sunt unii care doresc sa raneasca Ungaria si altii al caror obiectiv este sa apere tara".

Dar Comisia Europeana este nemultumita si de alte initiative legislative adoptate la Budapesta. La sfarsitul lunii martie, in Ungaria, a intrat in vigoare o lege care prevede ca migrantii care sosesc la granitele tarii trebuie sa inainteze cererile de azil in asa-numitele zone de tranzit, unde vor ramane in regim inchis pana cand vor primi un raspuns la cererea formulata.

La trei zile dupa adoptarea acestei legi, partidul Fidesz a prezentat Parlamentului un proiect de lege care prevede ca ONG-urile ce beneficiaza de finantare din afara tarii trebuie sa se inregistreze ca "organizatii sustinute din strainatate".

Guvernul de la Budapesta a initiat la inceputul lunii aprilie si o consultare populara in care cere cetatenilor maghiari opinia despre politicile Uniunii Europene, campanie considerata la Bruxelles drept una antieuropeana.

In comunicatul emis sambata, Guvernul de la Budapesta respinge aceasta apreciere si mentioneaza ca respectiva campanie, denumita "Sa oprim Bruxelles-ul", a fost lansata intrucat UE "functioneaza prost la ora actuala la multe capitole si necesita o reforma".

La randul sau, Viktor Orban a declarat, sambata, la Bruxelles, ca el conduce un guvern proeuropean si ca in randul cetatenilor maghiari sustinerea apartenentei la UE este mai mare decat oriunde in alta parte, dar a estimat ca UE este condusa gresit si are nevoie de reforme, motiv pentru care a apreciat ca este nevoie de dezbateri.

Citeste si cum a fost Orban comparat cu Stalin si Brejnev in plenul Parlamentului European intr-un discurs magistral

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Orban Ungaria negocieri UE universitate Soros , #Ungaria
Comentarii