Jobbik devine o forta in Ungaria. Ce planuri are pentru viitor si ungurii din Romania Interviu

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 16 Aprilie 2014, ora 07:33
5848 citiri
Jobbik devine o forta in Ungaria. Ce planuri are pentru viitor si ungurii din Romania Interviu

Istvan Szavay, parlamentar maghiar si lider al Cabinetului Politic National al Miscarii pentru o Ungarie mai Buna - Jobbik, se declara multumit de rezultatul obtinut de partidul sau in alegerile generale din Ungaria.

Szavay a declarat, intr-un scurt interviu acordat Ziare.com, ca nu este surprins de slaba participare la scrutin a electoratului ungar din Romania, intrucat este un fenomen intalnit in toata Europa.

Jobbik, ce sustine ca a devenit a doua forta politica a Ungariei in urma acestor alegeri, promite sa nu renunte la obiectivul obtinerii autonomiei pentru ungurii din Romania si din alte tari.

Va multumeste rezultatul Jobbik in alegerile parlamentare? Cat de aproape este de scorul pe care vi l-ati propus?

Miscarea pentru o Ungarie mai Buna (Jobbik) a obtinut peste un milion 17 mii de voturi la alegerile din 6 aprilie, ceea ce inseamna ca a devenit cel mai popular partid nationalist din Europa. Acest rezultat inseamna ca numarul sustinatorilor nostri a crescut cu peste 160.000 din 2010. Si chiar daca nu ne-am putut atinge toate scopurile, cum ar fi spre exemplu faptul ca nu am castigat circumscriptii electorale, cred ca acesta este un rezultat satisfacator.

Mai mult, Jobbik a infrant coalitia de stanga Unitate peste tot in afara Budapestei si a devenit a doua putere politica dupa Fidesz a tarii. (Coalitia Unitate este o grupare a cinci partide de opozitie, in frunte cu socialistii - n.red.)

Alegeri in Ungaria: Victorie detasata a lui Viktor Orban

Ca sa spunem asa, candidatii nostri i-au infrant pe rivalii din coalitia de stanga in 2.165 de locuri, in vreme ce coalitia a infrant Jobbik in doar 800. Ne referim doar la cei plasati pe locul doi, desigur (dupa partidul de guvernamant Fidesz - n.red.). Jobbik a castigat net in 130 de locuri, in vreme ce coalitia doar in 70.

Analizand rezultatele celor trei alegeri, europarlamentarele din 2009 si alegerile generale din 2010 si 2014, se poate spune ca numarul sustinatorilor nostri este in continua crestere. Daca proportia intre Jobbik si Fidesz in 2009 era de 1 la 4, in 2014 a crescut la 1 la 2 sustinatori.

Speram ca in alegerile pentru Parlamentul European partidele din coalitia de stanga Unitate vor suferi o infrangere zdrobitoare, in vreme ce Jobbik va deveni al doilea cel mai popular partid politic din Ungaria, singurul rival al Fidesz in 2018.

Ce spune despre electoratul ungar acest rezultat in crestere al Jobbik?

Desi presa incearca sa ne demonizeze, se poate afirma ca programul Jobbik devine tot mai cunoscut si acceptat de cetatenii Ungariei. Acest proces rezulta in mod natural in cresterea fara echivoc a numarului nostru de votanti.

In tara, Jobbik a devenit a doua putere politica cea mai populara in 2014 si avem multe resurse in Budapesta unde, din nefericire, Jobbik nu a ocupat locul doi intrucat candidatii sai au fost invinsi de cei ai coalitiei de stanga Unitate.

A propos, noul sistem electoral ungar creat de Fidesz in 2011 acorda un avantaj excesiv castigatorului, ceea ce rezulta in marea disproportie intre "castigatori" si "invinsi". Spre exemplu, Fidesz are acum o majoritate parlamentara de doua treimi, in pofida faptului ca a primit doar 43,55% din voturi, in vreme ce Jobbik, care a obtinut 20,69% din voturi, va avea doar 23 de mandate parlamentare, ceea ce inseamna doar o reprezentare de 11,5% in Parlament.

Cum comentati faptul ca doar 100.000 de unguri din Romania au votat, adica mai putin de 10% din populatie? Cum va explicati absenteismul electoratului din Romania?

In opinia mea, acest fapt nu este o mare surpriza si nu cred ca rata scazuta de participare se datoreaza ofertei electorale, care a fost foarte colorata, cu o lista de 18 partide.

In Europa exista exemple potrivit carora cetatenii care traiesc in afara granitelor patriei lor sunt mai putin dornici sa voteze, comparativ cu concetatenii care traiesc in patria mama.

Spre exemplu, doar 8.777 de romani din Republica Moldova au votat in prezidentialele romanesti din 2009.

Una peste alta, Jobbik este recunoscator celor care au votat in alegerile ungare, deoarece au dovedit ca fiecare ungur care traieste in jurul bazinului carpatic este un membru cu drepturi depline al comunitatii noastre si apartine natiei ungare.

Ce planuri are Jobbik in continuare?

Pe baza programului nostru electoral, ne vom constitui in opozitie constructiva la noul Guvern Fidesz. Din 2003, politica noastra a fost exclusiv bazata pe interesele ungurilor care traiesc in lume - si asta nu se va schimba. Vom sustine autonomia teritoriala ca si pana acum.

Mai mult, vom sustine orice propunere care este buna pentru unguri - fie ca traiesc in tara mama sau in afara granitelor - si vom infrunta orice este impotriva natiei noastre. Cred ca acesta este modul normal de a face politica, politicienii romani, croati sau francezi fac la fel in tarile lor.

Vreau sa subliniez inca o data ca Jobbik nu este impotriva nimanui, insa se pozitioneaza in favoarea ungurilor, la fel cum fac alte partide pentru popoarele lor din intreaga lume.

Citește și:
Oficial al Guvernului despre reacția OMW Petrom privind taxa de solidaritate: ”Legislaţia va fi respectată, indiferent despre ce entitate discutăm”
Oficial al Guvernului despre reacția OMW Petrom privind taxa de solidaritate: ”Legislaţia va fi respectată, indiferent despre ce entitate discutăm”
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a precizat că nu poate comenta punctul de vedere al companiei private OMV Petrom referitor la faptul că nu va plăti taxa de solidaritate,...
Cum este pregătită România pentru cutremur: ”Fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane”
Cum este pregătită România pentru cutremur: ”Fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane”
Ministrul de Interne, Lucian Bode a declarat miercuri, 8 februarie, că țara noastră este mai pregătită pentru a face faţă unor situaţii de urgenţă majore, cum este cazul cutremurelor....