Dezastru ecologic in Ungaria: PNL cere celula de criza in Romania

Joi, 07 Octombrie 2010, ora 15:02
1950 citiri
Dezastru ecologic in Ungaria: PNL cere celula de criza in Romania
Foto: canadian press

Avand in vedere situatia din Ungaria, cauzata de noroiul toxic, deputatul PNL de Cluj, Horea Uioreanu, a anuntat joi ca este de parere ca este necesara crearea unei celule de criza care sa monitorizeze situatia.

Acest organism ar tine sub oservatie situatia "din tara vecina si propagarea valului de poluare, dar si impactul acestuia asupra mediului si populatiei din Romania, dat fiind faptul ca substanta care s-a scurs are proprietati caustice si contine metale grele care ameninta flora, fauna, dar si populatia".

Uioreanu considera ca respectiva comisie va trebui sa stabileasca masurile care trebuie luate pentru neutralizarea efectelor poluarii.

De asemenea, potrivit comunicatului de presa remis Ziare.com, deputatul PNL spune ca trebuie stabilit "cuantumul despagubirilor pe care autoritatile din Ungaria vor trebui sa le plateasca Romaniei pentru pagubele produse de scurgerile asa-numitului noroi rosu din rezervorul de alumina al intreprinderii din orasul Ajka".

Accident chimic in Ungaria: Noroiul toxic a ajuns in Dunare - Borbely dezminte

"Activitatea acestei comisii se inscrie in reglementarile existente la nivelul Uniunii Europene privind poluarea industriala, reglementari care merg, in general, pe principiul Poluatorul plateste. Conform acelorasi reglementari, evaluarea o fac statele implicate, iar daca nu se inteleg pot chema evaluatori independenti", se mai arata in comunicat.

Uioreanu aminteste si de precedentul creat de deversarea de la Baia-Mare din anul 2000, mentionand ca este convins ca vinovatii pentru aceasta catastrofa ecologica vor plati toate pagubele produse atat mediului, cat si romanilor.

700.000 de metri cubi de reziduuri chimice s-au scurs dintr-un rezervor avariat si au inundat mai multe zone din Ungaria.

Noroiul toxic din Ungaria a ajuns in Dunare, joi, au anuntat autoritatile maghiare si oficial din cadrul Administratiei Apelor, esantioanele prelevate la confluenta raului Raba cu Dunarea arata "un nivel de alcalinitate usor superior valorii normale, intre 8,96 la suta si 9,07 la suta", in timp ce valoarea normala este de 8%, insa ministrul Mediului din Romania, Laszlo Borbely, a negat aceste informatii.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#dezastru ecologic ungaria, #reziduuri chimice Ungaria, #dezastru ecologic, #poluare Ungaria, #reziduuri aluminiu Ungaria, #poluare Dunare Ungaria, #victime reziduuri Ungaria, #morti dezastru Ungaria , #Ungaria