Dezastru ecologic in Ungaria: Viitura caustica se indreapta spre Dunare

Miercuri, 06 Octombrie 2010, ora 17:27
3499 citiri
Dezastru ecologic in Ungaria: Viitura caustica se indreapta spre Dunare
foto: AP / Bela Szandelszki

O masa vascoasa de namol rosu a inghitit, de marti, o multime de drumuri si gospodarii din jurul orasului Kolontar, din Ungaria, in urma unei deversari produse la uzinele siderurgice din Ajka. Mai mult, "viitura rosie" se indreapta spre Dunare.

Namolul este atat de saturat cu baze caustice, cu derivate din cian, sulf, fosfor si metale grele, rezultand din procesul de extragere a aluminei, din diverse minereuri, incat folosirea echipamentului de protectie este acum o necesitate, nu doar o simpla precautie.

Acest namaol rosu arde orice fel de haine si pe cei ce vin in contact cu el, producand arsuri chimice grave.

6 morti, 120 de raniti

Comunicatul de urgenta al guvernului maghiar a mentionat ca pana acum au murit 6 persoane si peste 120 de oameni sunt spitalizati cu arsuri extrem de severe.

Uzina de prelucrare a minereurilor MAL, din zona, dispune de un rezervor enorm pentru retinerea deseurilor chimice, dar presiunea interioara a masei vascoase a cauzat ruperea zagazului si masa rosie de namol a devenit un torent care a ingropat case, a maturat masini de pe sosea si a avariat poduri rutiere si de cale ferata.

Pana miercuri, peste 10 milioane de metri cubi de namol au curs spre Dunare, in ciuda eforturilor celor peste 10.000 de lucratori, soldati, politisti si pompieri care au inceput sa descarce cantitati imense de ipsos si ciment in calea valului de namol.

Ministrul maghiar pentru problemele mediului, Zoltan Illes, a declarat agentiei de presa maghiare MTI ca "acest dezastru ecologic e fara precedent" in tara sa.

Cele mai multe victime sufera de arsuri chimice, iar problema cea mai dificila in tratamentul acestor leziuni este ca, desi la suprafata rana poate fi bandajata si agentul chimic neutralizat, cantitatea absorbita in tesuturi va continua sa macine "pe viu", producand dureri de nesuportat.

Victor Orban, premierul maghiar, a recunoscut ca autoritatile au fost luate prin surprindere de acest accident: "Nu am fost pregatiti sa facem fata unui astfel de eveniment", a spus oficialul maghiar.

Conducerea uzinei: Namolul nu e nociv, doar putin alcalin

Proprietarii complexului siderurgic din Ajka au declarat ca, in conformitate cu standardele Uniunii Europene, acest "namol" nu este considerat nociv deloc, desi s-ar putea sa fie "un pic cam alcalin".

Cu toate acestea, autoritatile maghiare de specialitate au masurat pH-ul acestui namol la un nivel de 13, ceea ce il face extrem de caustic.

Iritat de atitudienea conducerii uzinei, ministrul de Interne maghiar Sandor Pinter a sugerat ca, daca acest namol nu e nociv de loc, "ar trebui sa dea si ei o mica tura prin namol, inot, ca sa vada cum e".

In ciuda eforturilor ecologistilor maghiari, o buna parte din flora si fauna Dunarii se afla in pericol de moarte, in urma acestui incident.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#dezastru ecologic ungaria, #reziduuri chimice Ungaria, #dezastru ecologic, #poluare Ungaria, #reziduuri aluminiu Ungaria , #Ungaria