Ziare.com

Dupa 100 de ani, ne-am intors la "Nem, nem, soha!"

de Petrisor Peiu, analist
Duminica, 03 Martie 2019, ora 14:33

   

Dupa 100 de ani, ne-am intors la "Nem, nem, soha!"
Petrisor Peiu
Pe 28 februarie incepe, pentru Ungaria, un an trist care va marca un secol de la micsorarea sa de patru ori. Dupa 1 Decembrie 1918, armata romana a eliberat, pas cu pas, teritoriul transilvanean pana la linia Muresului, apoi pana la linia Carpatilor Apuseni, pentru ca, in ajunul Craciunului 1918, Clujul sa fie, in sfarsit, eliberat, ceea ce corespundea liniei stabilite prin armistitiul de la Belgrad incheiat de unguri cu fortele Antantei.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Pe 28 februarie 1919, la conferinta de pace de la Paris, Consiliul natiunilor aliate a decis ca armata romana sa ocupe un nou aliniament, de-a lungul caii ferate care lega Satu-Mare de Oradea si Arad, dar fara a intra in aceste orase. Pe 19 martie aceasta decizie a fost comunicata Budapestei, prin ceea ce istoria avea sa numeasca "nota Vix", dupa numele colonelului francez Fernand Vix. Guvernul contelui Mihaly Karolyi a respins nota aliata si, doua zile mai tarziu, a fost maturat de catre lovitura de stat a bolsevicilor condusi de catre Bela Kun. Republica Sovietica Maghiara a reunit o armata de elita de 80.000 de combatanti, cu care a atacat trupele generalilor Mosoiu si Mardarescu, in noaptea de 15 spre 16 aprilie 1919.

Romanii au respins atacul maghiar si au pornit o contraofensiva care a stabilit noua linie a frontului pe malul stang al Tisei, un aliniament usor de aparat, in numai doua saptamani; armata noastra s-a oprit pe Tisa numai la presiunile aliatilor francezi. Ca un facut, exact la 1 mai, comisarul Rusiei sovietice Gheorghi Cicerin da un ultimatum Bucurestiului cerandu-i sa paraseasca Basarabia si, la 10 mai, isi mobilizeaza trupele pe malul Nistrului, atacandu-i pe romani si ocupand chiar Tighina pentru cateva ore pe 27 mai.

Trupele sovietice maghiare, de data aceasta in superioritate numerica, le ataca din nou pe cele romanesti la 17 iulie 1919, dar nu fac decat sa isi supuna tara unei noi umilinte, romanii ocupand intreaga Ungarie, cu exceptia unei mici portiuni din jurul lacului Balaton
. Budapesta a cazut sub ocupatie militara romaneasca pe 4 august, iar romanii vor parasi teritoriul ocupat abia in februarie 1920. Anul de cosmar al ungurilor se va incheia abia pe 4 iunie 1920, odata cu semnarea Tratatului de la palatul Trianon din Versailles. Ungaria pierdea definitiv trei sferturi din teritoriu si doua treimi din populatie. De departe, pierderea cea mai importanta era teritoriul Transilvaniei si Banatului, locuit in majoritate de romani si in care minoritatea maghiara reprezenta un sfert din populatie, la care se mai adaugau si 8-9 procente de populatie evreiasca de limba maghiara.

Ei bine, in loc sa se adapteze unei evolutii istorice, in urma careia au aparut si s-au consolidat statele central si est-europene pe principiul nationalitatii, ungurii si-au provocat o amplificare a tragediei prin care treceau, declansand o adevarata isterie nationala privind neacceptarea noii realitati. Isteria neadaptarii maghiarilor s-a situat sub sloganul revizionist "Nem, nem, soha!", care inseamna literar "Nu, nu, niciodata" si se referea la neacceptarea consecintelor aplicarii unui tratat international, pe care guvernul maghiar il semnase, totusi. Practic, Budapesta a declansat o atitudine nationala revizionista, care impunea fiecarui ungur, din Ungaria sau din Romania, Cehoslovacia si Iugoslavia sa sfideze cu orice pret noua ordine legala si care a generat un conflict permanent cu vecinii Ungariei.

Nu este nicidecum adevarat ca ungurii nu aveau cum sa-si reprime sentimentele de revolta, pentru ca austriecii invatasera sa traiasca bine-mersi in noua lor patrie. Desi Viena era, practic, centrul fostului Imperiu habsburgic dualist, austriecii nu si-au propus niciodata revizuirea frontierelor si nu si-au sabotat statele vecine unde vietuiau mari comunitati germane. In Transilvania si Banat, alaturi de aproape 3 milioane de romani si 1,3 milioane de unguri, traiau si aproape 600.000 de germani care nu se dadeau de ceasul mortii sa recreeze Imperiul habsburgic, ci isi traiau onest viata de cetateni romani.

Ei bine, atat guvernul de la Budapesta, cat si Partidul Maghiar (un fel de UDMR al perioadei interbelice) au sicanat constant noile autoritati romanesti si s-au pregatit douazeci de ani pentru o revansa pe care, oricum, singuri nu o puteau obtine, niciodata, avand o forta militara precara. Functionarii publici maghiari din Transilvania au refuzat sa serveasca cinstit noua autoritate, au refuzat sa invete romaneste si sa renunte la insemnele oficiale maghiare.

Angajatii postei, ai cailor ferate, judecatorii, profesorii, notarii, presati de catre conducerea aristocratica a Partidului Maghiar, au sabotat permanent scolile, transportul, justitia din noile teritorii romanesti si au intretinut, pentru toti maghiarii din Romania, iluzia unei revanse istorice si reintoarcerea Ardealului sub autoritatea Budapestei. O generatie intreaga de unguri s-a nascut si a fost formata pentru a astepta un prilej sa ii alunge pe romanii majoritari din propria tara. Practic, peste un milion de unguri din Romania si inca 7-8 milioane de unguri din Ungaria si-au pierdut cei mai frumosi ani din viata (avea sa urmeze comunismul cel cenusiu) pregatindu-se pentru un nou razboi, pe care aveau sa il piarda, de data aceasta cu mult mai multe pierderi omenesti.

Poezia "Nem, nem, soha!", scrisa de Jozsef Attila in 1922, avea sa motiveze aceasta generatie educata si traita in spiritul revizionismului, facand referire la tezaurul Clujului, mandria regelui Matei Corvin (jumatate roman, de altfel) si la steagul maghiar care va strajui Carpatii din nou:

Szep kincses Kolozsvar, Matyas buszkesege,
Nem lehet, nem, soha! Olahorszag eke!
Nem teremhet Banat a racnak kenyeret!
Magyar szel fog funi a Karpatok felett!


Chiar daca, dupa 1928, atat Budapesta, cat si Partidul Maghiar din Romania au incercat sa schimbe discursul oficial spre obtinerea autonomiei pentru teritoriile locuite majoritar de maghiari (patru judete: Mures, Ciuc, Odorhei, Trei Scaune) si pentru judetele de granita (Satu-Mare, Salaj, Bihor, Arad si Timis-Torontal, desi acestea aveau majoritate romaneasca), in realitate, scopul la care lucrau era reintoarcerea integrala a Transilvaniei si Banatului in granitele maghiare.

Astazi, guvernul lui Viktor Orban, impreuna cu UDMR, au resuscitat integral metodele folosite in perioada interbelica in vederea ridicarii unui alt val revizionist in populatia maghiara din Romania.

In primul rand, liderii UDMR reiau acuzele interbelice privind incalcarea de catre Bucuresti a principiilor Declaratiei de la Alba-Iulia, uitand ceea ce inspiratorul Declaratiei, Iuliu Maniu insusi, spunea: "Adunarea Nationala n-a hotarat autonomia nationala pentru minoritati si n-a inteles sa le-o acorde. Din contra, a hotarat in mod constient si in mod expres, ca nu li se poate acorda" (Iuliu Maniu - 11 mai 1924, Conferinta "Problema minoritatilor").

In al doilea rand, UDMR, precum odinioara Partidul Maghiar, a format tot soiul de coalitii si pacte cu partidele romanesti, cerand si obtinand foarte multe de la acestea, fara a recunoaste insa, principiile fundamentale ale statului (caracterul national si unitar), care acorda liderilor sai demnitati publice. Nimic nou, la fel a procedat Partidul Maghiar in 1923, cand a incheiat cu Partidul Poporului al maresalului Averescu, Pactul de la Ciucea, convenit in chiar casa marelui poet Octavian Goga.

UDMR foloseste aproape exclusiv tribuna parlamentului pentru a "protesta" impotriva nesocotirii populatiei maghiare. Nu face decat sa se inspire din ceea ce faceau deputatii Partidului Maghiar in perioada interbelica, de exemplu in 1934, cand a prezentat forului legislativ situatia "dezastruoasa" din judetele locuite de secui, cerand "salvarea acestora din mizeria in care se zbat si de sub teroarea organelor administrative". Ce face acum UDMR referitor la tratamentul functionarilor de origine maghiara facea si Partidul Maghiar in deceniul al patrulea, cand protesta impotriva faptului ca respectivii functionari "picasera examenul de limba romana"!

Finanteaza guvernul Orban in 2019 echipe de fotbal din secuime sau fermieri de origine maghiara? Nimic nou nici aici: in perioada interbelica, Budapesta finanta la noi un sistem de cooperative numit "Hangya" (Furnica) ...

Ei bine, in aceasta nota generala trebuie privita si decizia liderului UDMR, Kelemen Hunor, de a lansa o initiativa rupta parca din revizionismul interbelic, numita "Viitorul in Transilvania", practic o pozitionare a UDMR, in tandem cu Budapesta, fata de aniversarea a 100 de ani de la pierderea razboiului din 1919 si a Tratatului de la Trianon.

"Scopul nostru ramane in continuare crearea unei societati maghiare transilvanene cu drepturi depline", ne trasmite partidul maghiar. Supralicitand, acesta mai adauga "In deceniile urmatoare, Transilvania va fi din ce in ce mai libera de reteaua aspiratiilor centraliste, gasindu-si propria voce". Oare ce inseamna indemnul de a "elibera Transilvania de aspiratiile centraliste", in contextul faptului ca Romania este definita ca un stat unitar? Si pentru ca declansarea unui nou revizionism sa fie si mai clara, congresul UDMR a decis ca steagul rosu, alb si verde este simbol national propriu al comunitatii maghiare din Romania, alaturi de steagul Tinutului Secuiesc, de imnul Ungariei si de imnul Tinutului Secuiesc. Mai clar de atat nu se poate! Asta facea si Partidul Maghiar in anii 30, nu este inventia lui Kelemen Hunor.

Este, desigur, regretabil sa vedem retorica revizionista a anilor interbelici intretinuta de Budapesta si afisata de partidul maghiar din Romania. UDMR nu face decat sa hraneasca din nou monstrul confruntarii pentru ca stie precis ca la nivelul populatiei romanesti aceste gesturi nu vor contribui la cresterea empatiei fata de unguri si Ungaria.

A uitat oare Kelemen Hunor cum s-a sfarsit precedenta aventura revizionista intretinuta de Partidul Maghiar? Sa-i reamintim, atunci: Ungaria a obtinut, pentru cativa ani, o revizuire a granitelor si a preluat Ardealul de Nord, pe care romanii l-au recucerit dupa doar 4 ani; Budapesta a cunoscut din nou umilinta ocupatiei, Ungaria a ramas la fel de mica precum dupa Trianon, doar ca a pierdut o generatie de pomana. Si nu in ultimul rand, in iunie 1944, Ungaria a dus aproape 250.000 de evrei vorbitori de maghiara din Ardealul de Nord catre lagarele de exterminare naziste, stergand definitiv din istorie o comunitate care crescuse in cultura maghiara...

Dar poate ca acest demers nu este intreg fara a pomeni orbirea politicienilor romani din perioada interbelica, cei care au ascuns constant romanilor amploarea revizionismului promovat de catre guvernul Horthy si de catre Partidul Maghiar. Chiar si in 1940, regele Carol al II-lea promova politicieni maghiari revizionisti in propriul partid unic (Frontul Renasterii Nationale- Partidul Natiunii), iar in zilele Diktatului de la Viena a descurajat manifestarile publice de indignare si a interzis publicarea in propriul ziar, oficialul Timpul, a textului Declaratiei de la Alba-Iulia.

Oare cum ni se par, in acest context, izmenelile in limba maghiara de la tribuna Congresului UDMR ale liderilor unor partide romanesti? Se pare ca si acestia au nevoie uneori de lectii de istorie. Daca ne aducem aminte si ca drumul spre Diktatul de la Viena a inceput cu oribilul discurs de la Milano din 1 noiembrie 1936 al lui Mussolini, cand acesta a cerut "dreptate pentru Ungaria", poate ne uitam altfel la povestea de iubire care se tese acum intre Matteo Salvini si Viktor Orban.

In perioada interbelica, cel putin, Nicolae Iorga a condamnat deschis colaborationismul unor politicieni de la Bucuresti cu liderii revizionisti maghiari. Da, a existat macar o voce, a lui Iorga. Care sa fie astazi vocea unui nou Iorga? Avem disperata nevoie de asa ceva pentru a opri spirala confruntarii pe care UDMR o lanseaza exact la 100 de ani dupa tulburatorul an 1919.


Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 29424 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
31 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nema-nema-totdeauna

Nema a uitat un a la sfarsit adica ce sustin ei NEMA=Nu se poate-Nu se poate- Niciodata ce vor ei.
Iata si o scurta poezie replica la poezia lui Jozsef Attila pe care trebuie sa o invete maghiarii de pretutindeni
Clujul oras romanesc bogat si frumos
Nu poate fi niciodata podoaba unui strain odios
Banatul poate straluci numai sub steag romanesc
Toate cu adiere de peste Carpati a neamului nostru stramosesc

 

Bună ziua, domnule Peiu !

Eu trăiesc de peste 40 de ani in Canada și, conform legislației canadiene, sunt cetățean din prima generație de origine romană. Nepoții mei, născuți pe teritoriul Canadei, sunt cetățeni canadieni din părinți de origine romană. Răsnepoții sunt simplu: Canadieni. Ei nu mai sunt considerați romani decat pe linia strămoșului lor de etnie romană. Și, asta, numai dacă vor și din respect pentru valorile strămoșilor dar fără dreptul de-a se considera Romani cu dreptul de-a face Stat in Stat pe teritoriul Canadei. Cei care vor, păstrează tradiția și valorile romanești dar numai in familiile lor și numai in comunitățile lor. Nimeni nu-i oprește. Sunt liberi s-o facă, dar nu și-ar putea vreodată permite vreun canadian de origine romană să-și facă partid romanesc, care să candideze pentru Guvernul Canadei, sau a vreunei provincii canadiene, și să spună că de fapt aceștia ar aparține legislativului Statului Roman sau al vreunui Guvern din Romania "profesand" ca partid politic romanesc in Guvernul canadian și, mai ales, să aibă tupeul să-și aroge dreptul la vreo oarecare bucățică de teritoriu canadian cum că ar fi teritoriu romanesc, așa cum fac Romanii proveniți din stră-străbunici de origine maghiară parveniți pe teritoriul Romaniei.

Oare de ce nu ridică intelectualii din Romania spre dezbatere această problematică acută, care intreține doar ura intre cele două țări – Romania și Ungaria - prin acceptarea și menținerea pe eșichierul politic romanesc al partidului politic, Stat in Stat, numit udmr ? Eu nu sunt de formație politolog – dar am o formație in Psihologie, una in Filosofie și una in Educație – ceea ce-mi permite totuși să ințeleg foarte bine situația sociopolitică actuală din Romania. Oare nu a sosit momentul ca inteligenția romanească să iasă la rampă, in mod deschis și oficial, pentru un referendum urgent pentru a scoate udmr-ul din sfera politicului romanesc? Nu are drept nici măcar ca partid al vreunei nații conlocuitoare. Chiar și această expresie popoare/nații conlocuitoare sunt ireale și, practic, inexistente pe teritoriul Romaniei. Toți "conlocuitorii" sunt la a treia sau a patra generație, deci nu se pot numi decat ROMÂNI, aparținand Romaniei, și proveniți din descendenți care, la randul lor, au fost de cutare sau cutare etnie. Numai așa putem să aducem armonia și buna ințelegere intre Romanii proveniți din toate neamurile/etniile viețuitoare pe teritoriul romanesc și băștinași. Dacă noi numim Unguri, Tătari, Huțuli, etc. pe toți Romanii care nu mai aparțin de cateva generații acestor etnii, nu facem altceva decat să perpetuăm vrajba și totala lipsa de educație in sanul societății romanești. Oare n-a sosit timpul să știm de fapt cine suntem noi, toți Romanii născuți și crescuți pe teritoriul Romaniei?
Ariana din Carpati

 

Nem, nem, OHA !

Iredentismul maghiar este anacronic si deplasat in Europa anilor 2019.
UDMR este un partid etnic, care ar trebui sa nu existe, conform Constitutiei romane. Este un exemplu de rasism inacceptabil!

 

O noua diversiune!

Niste indivizi ,unii care au conceput diversiunea si altii care au cezut ca va fi chiar asa ,au plasmuit despartirea Transilvaniei si a Banatului de Romania. Acesta nu este decit un pas urmind ca Ardealul si Banatul sa fie la dispozitia Ungariei.
Profitind de harabura cu penanlii a fost lansata cu zarva acest asa zis ,,proect,,
Unii dintre superimbogatiti ar fi de acord cu orice numai sa scape de puscarie !!!

"Sări Vadime la hotară"...

"Să piară dușmanu-n țara!"

Cam de versurile astea imi aduce aminte acest articol scrise cindva cu dedicatie "marelui" tribun "Vagim" Tudor de catre un admirator nationalist exaltat in legatura cu acelasi pericol inchipuit si isteric legat de maghiari. Adica un articol fara sens cu singurul scop de a rasuci cutitul in rana maghiarilor si a servi o satifactie marunta unei parti mici a populatiei majoritare din RO care inca sufera de complexul inferioritatii si a conspiratitei acute.

Maghiarii NU vor Transilvania, nu se poate pune problema si ei stiu asta, dar maghiarii in acelasi timp NU sint romani si unii par sa nu accepte aceasta idee absolut evidenta. Nu poti pretinde sa uiti o istorie de 1000 de ani si sa te impaci peste noapte cu ideea pierderii teritoriilor si odata cu ele a privilegiilor indiferent de cit de justificate ar fi fost ele. Ceea ce romanii ar trebui sa faca este sa ia exemplu de la etnicii maghiari cind vine vorba de lupta pentru pastrarea culturii si identitatii si de la Guvernul Ungariei in privinta sustinerii si ajutorului dat populatiilor lor din afara granitelor tarii lor! Cind vezi ce se intimpla sub nasul absolut nepasator al Bucurestiului in Moldova pt care exista motive reale si justificate de a fi readusa in granitele Romaniei dar la care s-a renuntat practic in mod VOLUNTAR fara sa fie cerut de catre cineva(!) printr-un pact semnat de criminalul bolshevik tradator, Ilici Iliescu, imediat dupa Revolutie si doar cu citeva luni inainte de destramarea URSS mi se intoarce stomacul pe dos! Ce fac unii rumani in schimb? Pai se dau de ceasul *** ca drobul de sare va pica peste copilul Transilvania desi nu mai e decit un biet firicel.

Isteriile astea nationaliste impotriva maghiarilor care fac, dreg si conspira in a fura Ardealul sint patetice in conditiile in care ei ignora si sint indiferenti la realul dezastru care e cauzat de romanii insisi printr-un regim de borfasi care fac rau Romaniei mai dihai decit au facut-o maghiarii in intreaga lor istorie! Dusmanii adevarati ai Romaniei NU sint maghiarii desi UDMR e partash la acest regim, probabil impotriva vointei votantilor sai, ci rumanii ignoranti si orbi la realitate care voteaza si sustin un regim al unui grup de infractori care ii fura fatish si care ii mint fara jena cu acelasi soi de frici si angoase anti europene de genul celor care transpar din rindurile acestui articol patetic!

Sorry, domnule Peiu, dar ca si admirator ce sinteti al lui Trump, un alt caz inca si mai celebru de promovator aș unui discurs care sa genereze frica, fobie si sentimente rasiste/nationaliste, va recomand sa lasati temele istorice si politice si sa va rezumati la cele cu tema economica care sint cu adevarat valoroase.

Desteapta-te romane!

Cate ceva din ce spui este adevarat,...

...printre care faptul ca ungurii nu pot cere alipirea Transilvaniei la Ungaria, fiindca au sub 20% de unguri pe acolo!
Asa ca pentru inceput pot revendica o "Transilvanie independenta", pedaland pe "elementul diferential transilvan". Odata obtinuta aceasta revendicare, acest "stat" nou si debil trebuie inundat cu capital unguresc si cu unguri din Ungaria si de aiurea. Cand deja detin pozitiile principale in "noul stat", vor vorbi de o "federalizare" cu Ungaria, s.a.m.d.
Nu subestima geniul rau unguresc!
Iar situatia anormala creata de Grupul Infractional Dragnea poate face ca si romani ardeleni sa prefere o "Transilvanie independenta" ca sa scape de "banditii sudisti"!
Dupa asta urmeaza dominatia in Transilvania si "federalizarea".
Asa ca trebuie inceput cu inceputul: aruncarea la gunoi a GIO-Dragnea!

@MosCraciun

Ai dreptate, dar pe de alta parte pentru noi ardelenii si infatuarea si prostia valaha sunt de nesuportat. Asta ti-o spune un roman de la Cluj.

Corect Domnule Peiu, exact observatiile astea le faceam pe acest...

...forum cand cu discursul lui K. Hunor!
Dar trebuia sa legati acest discurs revizionist de SITUATIA INTERNA din Romania!
Aceasta neobrazare UDMRista vine pe fondul razboiului romanilor contra GIO-Dragnea, GIO care slabeste societatea romaneasca si statul unitar.
Acest razboi trebuie sa se termine cat mai repede prin alungarea acestui GIO antiromanesc!
Odata regasit echilibrul societatii romanesti, revizionismul asta reinviat va sucumba din nou!

 

excelent...

Ft realist articol.Ungurii nu vor intelege niciodata realitatile istoriei.De vina e clasa noastra politica,in special cea actula,care are nevoie de votul udmr. Daca am fi avut o clasa politica adevarata care sa ia atitudine,ungurii nu isi puteau permite atatea obraznicii.Plus ca niciun presedinte roman post-decembrist ,n-a raspuns niciodata cum trebuia nici celor din udmr ,nici oficialilor maghiari de la Budapesta.Unu dintre ei ajunsese sa isi faca vacantele printre unguri si sa ia masa la Tusnad cu Viktor Orban....care e pozitia guvernului roman la recentele hotarari luate de udmr? auziti cat tupeu,steagul si imnul maghiar sunt simboluri nationale pe teritoriul romanesc..!!!dl Iohanis o fi aflat?care e pozitia lui?!

 

Nu vor intelege nici Banatenii si Ardelenii ...

Rudele noastre au trait bine in Imperiu , au venit fanariotii si au distrus tot ...au adus comunismul , deportarea in Baragan , confiscarea averilor si a pamanturilor , i-au lasat saraci ...asta a adus unirea .

Ai dreptate dar la modul minimal

Singurul adevar din comentariul dumitale este faptul ca cei din Banat si Ardeal traiau mai bine inainte de 1918.In rest,comunismul,deportarea in Baragan,confiscarea averilor etc. nu sunt imputabile "fanariotilor"(crema intelectualitatii romane in lagare vena in primul rand din "regat")ci rusilor,cozilor de topor comuniste din Romania si mai ales americanilor si britanicilor care l-au indestulat pe Stalin cu jumatate din Europa. Autorii morali ai mizeriei noastre comuniste sunt in primul rand americanii si britanicii !!

Comunismul a adus deportarea și celelalte, nu

unirea. Tu crezi că fără unire in Transilvania n-ar fi fost comunism? Sovieticii au impus comunismul in toată Europa de Est.// Indiferent cum crezi tu că au trăit romanii in Imperiu (perioada e idealizată, pe principiul "era mai bine inainte"), Imperiul nu mai exista la 1 decembrie 1918, deoarece Ungaria (ca republică) iși proclamase independența la 16 noiembrie. Romanii nu mai aveau cum să trăiască in Imperiu, doar in Ungaria Mare. Transilvania nu s-ar fi putut elibera prin forțe proprii - ungurii erau 30% din populație, erau majoritari in orașe, și voiau să rămană in cadrul Ungariei. Clujul de ex. a fost sub controlul ungurilor pană la 24 decembrie, cand a fost ocupat de armata romană.

500 de ani...

Pai ar trebui sa li se spuna domnilor maghiari, care spun ca au fost stapini in Transilvania vreo 500 de ani, ca, avind in vedere ca acolo a fost populatie majoritar romana, in tot timpul acestor 500 de ani, acum a venit si rindul nostru sa fim stapini acolo, pentru o durata cel putin la fel de lunga, de 500 de ani.

 

"austriecii nu si-au propus niciodata revizuirea frontierelor si nu

si-au sabotat statele vecine unde vietuiau mari comunitati germane" - situațiile sunt diferite. Cehia (Boemia) era regat distinct, aflat in uniune personală cu Austria, granița dintre ele exista de 1.000 de ani. Cei 3 milioane de germani de acolo trăiau mai ales in Nord și Vest, la granița cu Germania, și in perioada interbelică au privit mai ales către Germania. Revizuirea frontierelor a fost cerută de Germania, și a fost obținută in 1938 (acordul de la Munchen). Teritoriul germanofon din vestul Ungariei (Burgenlandul) a fost atribuit Austriei prin tratatul de la Trianon. Cu Iugoslavia granița a fost delimitată strict pe criteriul etnic. In Slovenia iugoslavă trăiau doar 40.000 de germani. In Tirolul de Sud erau doar 200.000 de germani, prea puțini pentru a crea probleme unei mari puteri ca Italia fascistă. Au existat revolte după Al Doilea Război Mondial, tensiuni intre Italia și Austria, iar Tirolul de Sud a obținut autonomia - de altfel UDMR il dă ca exemplu.

 

Cehia nu era Regat distinct și nici nu a fost in uniune perso

nală cu Austria. A fost cucerit la 1620 și cu asta basta. Din cand in cand s-a mai incoronat (cred că doar de vreo 2 ori) și rege al bohemiei.

Făcea parte din Imperiul Austriei, dar era regat

distinct, avea o largă autonomie, și din 1880 limba cehă era oficială alături de germană. Uite o listă a regilor Boemiei: din 1526 (cand Ludovic Iagiello a murit la Mohacs) pană in 1918 regii Boemiei au fost Habsburgii, dar, cum am spus, era regat distinct https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Bohemian_monarchs#Kings_of_Bohemia_(1085%E2%80%931092,_1158%E2%80%931172,_1198%E2%80%931918)

Tot ce face UDMR

face cu complicitatea marelui patriot Dragnea.

 

Parghia ticaloasa din mana lui Victor Orban

Norocul nostru este ca traim in Europa, ca in UE sunt inca puternice nu numai autoritatea si legile, dar si spiritul european elevat, crestin si pasnic. Sper ca ele vor fi puternice si ne vor salva.
S-a vazut acest spirit si in sustinerea Codrutei Kovesi, si in compasiunea cu care suntem priviti ca victime ale unei mafii hraparete, si din ajutorul discret pe care incearca sa ni-l dea ca sa ne eliberam, nevolnicii de noi, din ghearele mafiei corupte.
Europenii incep sa faca distinctie intre tendintele hraparete, in definitiv neeuropene, si poporul pasnic, poate putin cam prea bleg, condus de niste iresponsabili tradatori, care merg prea departe cu cinismul PSD-ADDE, vanzandu-si tara.
Daca Dragnea vrea sprijin pentru a-si salva pielea si averea, Tariceanu vrea in plus sa-si acopere si tradarile din vremea cand era premier.
Iar Ungaria profita din plin, cu nerusinare, de UDMR - parghie ticaloasa care manipuleaza disperarea celor doi corupti ce conduc Romania.

 

Un articol exceptional! Din pacate, tinerii nu mai cunosc istoria

neamului romanesc, dar nu este vina lor. Este vina unui sistem de invatamant falimentar. Este suficient numai sa vedeti cateva manuale de istorie utilizate acum in scoala. In universitati istoria nu se mai preda decat la sectiile cu aceasta specializare.

Falimentul invatamantului nostru este total, anul trecut existau 37. 300 de studenti romani la universitatile din strainatate, adica mai multi studenti decat are un centru universitatr precum Clujul, de exemplu.

 

Date si... date :))

"Mitul celor o sută de mii de studenți de la Cluj este infirmat de datele oficiale. In universitățile de stat din Cluj-Napoca se pregătesc, pentru nivelul licență, aproape 55 de mii de studenți."

"O analiză Ziar de Cluj relevă faptul că numărul studenților s-a triplat cel puțin, in ultimii 20 de ani. De la un maxim de peste 100.000 de tineri studenți, am ajuns la o medie de 80.000. "

In rest, doua popoare diferite, romani si unguri, inconjurate de neamuri diferite, masive, slavi si nemti, ar trebui, in mod normal, sa se aiba ca fratii buni. Ce a fost a fost, stim si vom tine minte, dar viitorul asta ar trebui sa fie.

Da , la istorie nu s-a invatat cat au suferit banatenii si...

ardelenii dupa unirea din 1919 , da Banatul s-a alipit de abia in 3 august 1919 ...nu se spune in nicio carte de istorie despre alipirea din 1919 .

Spre luare la cunostinta psd-alde

Excelenta expunere. Trebuie sa multumim domnului profesor G. Peiu pentru faptul ca nea,readus in memorie evenimentele istorice din acele vremuri, in lupta acestui popor pentru reintregire. Spre luare la cunostinta de catre conducerea psd-alde, Dragnea Tariceanu caredin interese politice,meschine de a ramane la guvernare,nu numai ca face o curte asidua UDMR-ului dar accepta si acorda fie pe fata sau tacit tot felul de privelegii ,discriminari pozitive in favoarea acestui partid etnic care in atingerea dezideratului lor aplica politica pasilor mici dar siguri.Ar fi f. multe de spus in acest context dar spatiul acordat unui comentariu nu permite acest lucru.

 

Magistral, enciclopedic...felicitari...

D-le sunteti o comoara dar neapreciata de bolsevici...politicienii maghiari intretin aceasta stare de incertitudine, ura , dispret etc si datorita unor politicieni romani care urmaresc doar profit si nu progres si liniste , convietuire...la noi in sat suntem 214 familii de romani dar si 12 familii de maghiari, emanati din trecut , urmasi...ne intelegem foarte bine...ei inca nu vorbesc bine romaneste dar noi, aproape toti, am invatat ungureste si nu din drag de ei, ci pt a sti ce se vb si a putea comunica mai usor...cam asa e peste tot cu putine exceptii in cate localitati unde maghiarii sunt majoritari unde 99% dintre ei desi au certificat de nastere si buletin in limba romana, nu stiu sa spuna , sa citesca ce scrie pe ele si asta este o mare greseala a lor limitandu-se la relatii si activitati doar etnice ...toate partidele din tara , dintotdeauna, au facut intelegeri cu ungurii sa poata ajunge la putere ...istoria nu iarta ...un popor ignorant primeste la un moment dat ceea ce merita , indiferent ca e maghiar sau roman...ura viscerala , genetica a hunilor va aduce mai multa ura ....popoarele slocace, sarbesti, romanesti etc nu mai sunt limitate ca in trecut si vor reactiona...nu va spun ca distrugerea Yugoslaviei a fost sarbatorita dincolo de Tisa iar noi am tacut complice ....D-le Peiu primiti toata aprecierea dar si ingrijorarea ca Romania nu invata fie si doar din documentatia exceptionala ce o aratati...cu deosebita gratitudine, o romanca din Apuseni, zona vitregita dintotdeauna desi multi eroi s-au ridicat in timp aici...

 

Suntem in mijlocul furtunii

Consider ca este corect si sanatos sa avem o organizatie parlamentara a minoritatii ungare si reprezentanti ai minoritatilor in Parlament.
Dar, partidele romanesti, la putere sau in opozitie, nu trebuie sa exagereze fortind votul minoritarilor. Cind fac asta fac pacat de moarte.

 

Sunt doua feluri de granite

Unele subiective, pe care le avem in suflet. Altele obiective, cele reale si recunoscute international prin tratatele incheiate de-a lungul vremii. Cele importante sunt, evident, ultimele. In rest dorinte, nazuinte, trairi nationaliste care ne umplu sufletele de mandrie, dar, in lumea de astazi, orice pretentie nationalista nu poate provoca decat neintelegeri si dusmani. Nu vom putea convietui niciodata in liniste prin ambitii nationaliste vesnice si ireconciliabile.
Societatea moderna nu are de ales. Trebuie sa ne indreptam spre state (definite prin granite recunoscute international) tolerante multi-etnice. Altfel, tinand cont de posibilitatile tehnologice actuale, vom ajunge sa ne distrugem unii pe altii.

 

Ce aveti domne cu ungurii?

E normal ca minoritatile sa vrea mai mult atunci cand cei care sunt majoritari au nevoie de ei ca sa castige puterea politica! Ce, noi ne-am impacat cu gandul ca Stalin ne-a luat Basarabia? E pacat ca judetele care au majoritari unguri sunt pacalite de politicienii lor si sunt tinute in saracie! O sa spuneti ca nu sunt mai sarace decat unele judete cu populatie majoritar romaneasca, dar, oricum, nu e bine nici pentru unii nici pentru altii! Trebuie sa stiti ca in Parlament deputatii de etnie maghiara si cei romani se inteleg foarte bine! Ei acolo isi impart functiile, afacerile, etc., iar ceea ce vedem la tv sunt pentru populime, adica pentru cei care trebuie sa-i voteze! Stati linistiti ca nu vor sa ia Transilvania, nici nu a fost a lor vreodata! Din cate stiu Transilvania a fost o provincie cu populatie majoritar romaneasca si autonoma, ceea ce stiu si ei! De fapt, UE nu a fost creata tocmai pentru a estompa(elimina) pretentiile teritoriale ale unora? P.S. Eu am avut si am prieteni unguri din Romania si ne intelegem foarte bine! Asa cum am si prieteni evrei si , la fel, ne intelegem foarte bine! Nu acesta este scopul nostru pe Pamant?

 

Nu noi ci ei au ceva cu noi

Esenta problemei e alta.Nu noi avem revendicari fata de ei ci ei fata de noi.pe urma situatia Basarabiei nu e comparabila cu cea a Transilvaniei.


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor